Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Główny dział > Wszystko dla Afryki

Wszystko dla Afryki Wszystkie nieoryginalne rozwiązania, które można zapakować do Twojego motocykla. Gmole, stelaże, kufry, sakwy, bagażniki, uchwyty, kanapy, modyfikacje zawieszeń, kierownic, gniazdka, GPSy, dynojety, bagstery i inne scottoilery...

Narzędzia wątku Wygląd
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 29.09.2008, 18:47   #11
BartekJ

Miasto: Gliwice
Motocykl: RD 07a i orange, ale biały-250 EGS
BartekJ jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 tygodni 1 dzień 17 godz 38 min 13 s
Domyślnie

Przetwornica jest nieodłącznym elementem zestawu ksenonowego. Pobiera większy prąd tylko w momencie rozruchu, czyli przez pierwszych 20-30 sekund. Większy czyli jakieś 50 W na żarówkę. Po "rozpaleniu" żarnika spada pobór mocy, jest mniejszy od poboru standardowej żarówki. Czyli punkt dla ksenonów.
Ksenony, nawet te z allegro, lepiej oświetlają drogę od tradycyjnej żarówki - "barwa" jest bardziej zbliżona do światła dziennego.
A im wyżej jest lampa, tym korzystniej - patrz testy samochodowego oświetlenia, gdzie najlepsze wyniki osiągają auta typu SUV.
Korzystniej także dla "przeciwników" , bo światło padając z większej wysokości pada pod większym kątem w dół, nie powodując oślepiania. Łatwiej jest ustawić lampę, żeby świeciła w dół, z wysokości, powiedzmy 1,5 metra, jak z 50 cm. Inna sprawa to to, czy się komu będzie chciało za każdym razem, gdy zmieni mu się obciążenie, kręcić ustawieniami odbłyśnika....
O jednym trzeba pamiętać - na pewno będzie gorzej we mgle.
Co do jakości. Kolega, a w zasadzie dwóch, mają założone te zestawy w R 1100 GS, i XF 650. Kupili po prostu zestaw biksenon samochodowy i się nim podzielili. Jednemu padł żarnik, tzn ta ruchoma kalota przestała się przesuwać i ma tylko mijanie. Stało się to po dość krótkim okresie użytowania. Drugi jest przeszczęśliwy, ale o regulacji nie zapomina.
Co do ubocznych efektów w postaci wypalonego odbłyśnika, na razie sygnałów brak.
Sprzedawcy podają jakieś tam normy europejskie. Czego one dotyczą, nie wiem, nie znam się. Policja i diagności przepuszczają takie oświetlenie, więc gdzie ta niezgodność z prawem...
Mam ochotę zaryzykować to oświetlenie, albo chociaż pożyczę sobie na czas jakiś od kumpla. Jedziem razem w Beskid niebawem, więc będzie okazja. Jak mi się spodoba, i mnie nie będą obmrugiwali, zaryzykuję...może...
A że świecą obydwie u mnie, to wolałbym nie umoczyć kasy w beleczym..ot co..

Ostatnio edytowane przez BartekJ : 29.09.2008 o 18:52
BartekJ jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem

Zasady Postowania