|  16.10.2025, 11:00 | #1311 | |
|  Zarejestrowany: Mar 2019 Miasto: Leśna Dzicz 
				 Motocykl: KTM R Przebieg: jest   Online: 2 miesiące 7 godz 30 min 35 s |   Cytat: 
 Wysłane z mojego 23117RA68G przy użyciu Tapatalka | |
|   |   | 
|  16.10.2025, 15:30 | #1312 | 
|  |   

Może inaczej zapytam, widział ktoś specyfikację filtra oleju lub auta/motocykla z podanym ciśnieniem otwarcia zaworu przelewowego/obejściowego ? Nic mi nie wyskakuje

__________________ kto smaruje ten jedzie | 
|   |   | 
|  16.10.2025, 19:04 | #1313 | 
|  |   

Moim zdaniem to się ma olej nie przelewać przez ten filtr. Po to jest ten gumowy kołnierz.  A po drugie to Zawór obejściowy ma się uchylać ok 0.7bar. Info z neta. 
				__________________ 'Przestań naprawiać kiedy zaczynasz psuć' - Ojciec matjasa | 
|   |   | 
|  16.10.2025, 22:27 | #1314 | 
|  |   

Ja mam katalog drukowany HiFlo. Innych producentów nawet nie szukałem. Dawno temu miałem MEIWA, ale to dawno i nieprawda.  Ciśnienie otwarcia przelewu jest ogólnie niedostępne. Kiedyś Filtron udostępniał. Może gdyby zapytać o kartę techniczną to być może. Co do Filtrona, to raz dawno temu prawidłowo dokręcony po pewnym czasie poluźnił się filtr oleju w Toledo 2.0. Natomiast filtry powietrza Filtrona miewają więcej plis od konkurencji. Po za tym, ciągle od lat w użyciu. P.S. Skąd wiadomo, że 0,7Bar ? Każdy ma inną magistralę i jeśli nawet wartości są podobne, to nie takie same we wszystkich. | 
|   |   | 
|  17.10.2025, 06:44 | #1315 | 
| Administrator  |   

Skoro tak to widzisz to nie chce mi się ci tłumaczyć dalej , widać nie zrozumiałeś.

__________________ AT03 | 
|   |   | 
|  17.10.2025, 08:35 | #1316 | |
| Moderator  Zarejestrowany: Mar 2009 Miasto: Ålesund, N 
				 Motocykl: nie mam AT jeszcze Przebieg: Rosnacy   Online: 1 tydzień 3 dni 6 godz 26 min 4 s |   Cytat: 
 Rozwin temat bo wydaje sie ciekawy, moze sie czegos nauczymy od starszego doswiadczeniem kolegi. 
				__________________ Całego świata nie zmienisz ... Ludzi do miłości nie zmusisz, ani nawet do lubienia ciebie. Zawsze jednak masz wpływ na to , jaki jest ten kawałek świata wokół Ciebie i kto się w nim znajduje. https://youtu.be/skPjiSzR9n4?si=bnBpO9UVjUZGes_2 | |
|   |   | 
|  17.10.2025, 09:02 | #1317 | 
| I CAN'T KEEP CALM I'M FROM POLAND KU_WA Słońce do 04.09.24  |   

Wymiana filtra receptą na głośną pracę rozrządu i klawiatury wydaje się dość ciekawą koncepcją   . | 
|   |   | 
|  17.10.2025, 09:33 | #1318 | 
|  |   

Takie objawy jak Dzieju napisał daje zawór zwrotny którego zadaniem jest powstrzymanie olej w filtrze który jest zamontowany w poziomie i np wymiana filtra to dobry pomysł jeśli olej jest dość świeży więc czego nie rozumiecie.  Tam się nic nie zapchało, a wracając do mojego pytania rozpruję filtr oryginalny i hififlo może uda się zmierzyć ciśnienie otwarcia zaworu przelewowego w oryginalnym filtrze. 
|   |   | 
|  17.10.2025, 10:20 | #1319 | |
| I CAN'T KEEP CALM I'M FROM POLAND KU_WA Słońce do 04.09.24  |   Cytat: 
 Zawór na mój chłopski rozum ma 2 funkcje raz że zapobiega pozbywaniu się oleju z filtra po wyłączeniu silnika a dwa że wymusza obieg oleju niezależnie od filtracji w myśl zasady lepiej smarować olejem zanieczyszczonym niż wcale (znaczy zapchał się filtr to zadaniem zaworu jest ominąć filtr aby olej dalej się kręcił). | |
|   |   | 
|  17.10.2025, 11:00 | #1320 | 
|  |   

W filtrze jest dwa zawory i to nie zawsze bo np. filtr montowany w pozycji pionowej wejściem od góry ma tylko przelewowy, każdy filtr oryginalny jest dobierany pod konkretny silnik i tak np. oryginalny filtr Hondy wyciągnięty z VFR ma dwa zawory gdzie zawór przelewowy wcześniej się otwiera od Hififlo hf204 i tu muszę coś wykminić jak to zmierzyć. Wszyscy podniecają się olejami zapominając o zaworach w filtrach bo o wielkości środka filtrującego już było https://www.youtube.com/watch?v=RDUxWlnSRXI P.S U Dzieja przestał działać zawór zwrotny 
|   |   |