Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Podróże. Całkiem małe, średnie i duże. > Szpej turystyczny - Produkty i Porady > GPS > Hardware

Hardware Opisy sprzętu, porady dotyczące wyboru...

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary 09.07.2011, 11:31   #1
fxrider
Niepoprawny ideologicznie - XTZ/GS/LC4 ;)

Miasto: Józefów
Motocykl: R1100GS, LC4
fxrider jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 tygodni 1 dzień 17 godz 57 min 31 s
Domyślnie

Weź pod uwagę, że 76 to jest odpowiednik 60tki - czyli sprzęt technologicznie sprzed dekady. W nowszych "rodzinach" na prawdę dużo się zmieniło, a trasy są liczone tak z 5-10x szybciej.
Po za tym każda wersja firmware w garminie może inaczej liczyć trasy (i oczywiście inaczej niż MS - to że zaplanujesz tam jakąś trasę nie znaczy, że odbiornik przeliczy ją potem tak samo).
Druga sprawa, że w Garminie możesz używać różnych map co ma zasadnicze znaczenie dla kalkulacji tras. O ile używanie CityNavigatorza gdzieś na odludziach lubelszczyzny to proszenie się o problemy, to GPmapa w tych samych jest skuteczna.
Robiłem nawet eksperymenty mając Vistę HCX i 60Cx (czyli w sumie bardzo zbliżone urządzenia jeśli chodzi o soft) i potrafiły na tym samym kpl. map, z tego samego miejsca startu i docelowego policzyć inne trasy. Można się zdziwić

M.in. z tych powodów wrzucanie punktu docelowego do garmina to nigdy nie był dobry pomysł. Trzeba wymyślić trasę na papierze, wbić ją w odbiornik sadząc co kilkanaście km waypointy a po wyliczeniu sprawdzić, czy to jest to co chcieliśmy.
Piszę zupełnie poważnie, bo można czasem się nieźle naciąć, jeśli nadmiernie zaufa się garminowi w kwestii wyliczanej trasy.

A garminaXT nie lubię - taka słaba i często problematyczna namiastka tego co ma się w dedykowanym odbiorniku. Niemniej ze względów budżetowych (garminy są drogie, niestety) taki właśnie n.p. Lark 35AT jest bardziej uniwersalnym i rozsądniejszym wyborem (AM jest wygodniejsza na szosę niż G., OziExplorera można też odpalić).
G. jest fajny, ale jako odbiornik uniwersalny, jeśli ktoś sporo endurzy albo do dalszej i dzikszej turystyki (dostępność map, dobra obsługa śladów). W innym przypadku nie bardzo ma sens.

pozdrawiam, Adam
Stary 11.07.2011, 11:25   #2
Guziec

Guziec's Avatar

Miasto: Pyskowice
Motocykl: RD07a->R1150GS
Przebieg: za mały
Guziec jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 tydzień 23 godz 54 min 8 s
Domyślnie

A tak z innej beczki czy ktoś już podłączył słuchawki Ja kupiłem gadżet Nokia BH 106 ( fajne bo do ucha ) ale hihihi, mój Lark widzi ją ale za żadne skarby nie chce się z nią połączyć ) Wyświetla - połączono a za 3 sek - połączenie nie udane. Resetowałem, prosiłem modliłem i NIC. Gdzieś wyczytałem ( instrukcja? ), że tylko słuchawki stereofoniczne będą współpracować - to już mocno chyba bez sensu co?mam muzyki słuchać ? Najlepsza muzyka to praca silnika. Nawet nie czuje jak mi sie rymujee. Informacja z serwisu z Wawy - TYLKO STEREOFONICZNE SŁUCHAWKI ! ( BLUETOOTH NOKIA BH-214 HS-44 ) jak dojdą to będę próbował je zainstalować) Pzdr_v2

Moduł bluetooth zainstalowany, słuchawki oryginalne nokii - wymiana na inne, kiepska jakość dźwięku śmiga POLECAM !

Ostatnio edytowane przez Guziec : 16.07.2011 o 06:15
Guziec jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 18.07.2011, 20:26   #3
MłodyUć

MłodyUć's Avatar

Miasto: Łódź
Motocykl: KTM EXC 525
Galeria: Zdjęcia
MłodyUć jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 tygodni 4 dni 19 godz 52 min 36 s
Domyślnie Takie tam moje spostrzeżenia na temat Larka...

Lark po 3 dniach jeździe na DRZ-cie już podziękował mi za współprace. Po pierwsze primo śrubki zaczęły się same odkręcać z czego 3 zgubiłem w czasie jazdy (pewnie od wibracji), po drugie primo nie chciała się włączyć, po trzecie primo jak już ją udało się odpalić, po delikatnym puknięciu w tylną część obudowy sama się wyłączała. Nie spodziewałem się niczego lepszego po Nawigacji za 360zł. Podsumowując nie nadaje się na ęduro.
MłodyUć jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 18.07.2011, 20:50   #4
Lepi

Miasto: Poznań
Motocykl: 690 Enduro
Lepi jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 miesiące 2 tygodni 1 dzień 4 godz 22 min 10 s
Domyślnie

Wymien i spróbuj ponownie. Po jednym egzemplarzu trudno oceniać.
Stary 18.07.2011, 20:57   #5
MłodyUć

MłodyUć's Avatar

Miasto: Łódź
Motocykl: KTM EXC 525
Galeria: Zdjęcia
MłodyUć jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 tygodni 4 dni 19 godz 52 min 36 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Lepi Zobacz post
Wymien i spróbuj ponownie. Po jednym egzemplarzu trudno oceniać.
Dokładnie, dzisiaj ładna Pani (z dużymi oczami) w sklepie przyjęła reklamacje i będę czekał...tylko, że co najmniej 3 tygodnie
MłodyUć jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 18.07.2011, 21:11   #6
Lepi

Miasto: Poznań
Motocykl: 690 Enduro
Lepi jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 miesiące 2 tygodni 1 dzień 4 godz 22 min 10 s
Domyślnie

na pocieszenie powiem Ci, że na garmina czekałem równie długo
Tak czy tak wymianią. Bo co tam naprawiac

Zasady Postowania