|
|
|||||||
| Relacje z podróży Wróciłeś i już dupa Cię nie boli? Chcesz opowiedzieć o swoich przygodach podczas podróży? Spotkałeś fajnych ludzi? Może pokażesz zdjęcia? To dział dla Ciebie. Dobrze trafiłeś. |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
|
#21 |
|
Kierowca bombowca
![]() |
Wstępnie się też przymierzam do wypadu do Normandii z kumplami na początku września, całkowicie pod kątem muzeów związanych z D-Day. Po drodze jest plan na muzeum pancerne w Saumur, Mont Saint-Michel i Tygrysa z Vimoutiers. Zobaczymy czy się uda...
|
|
|
#22 |
![]() |
ten tygrys to jest Pantera bodaj
ale nie łap mnie za słówka. dziadek pojechał obejrzeć, żebyś Ty nie musiał Obok jest Mt Ornelle gdzie Maczek spuścił srogi wpierdol szkopom. Fajny pomnik i super punkt widokowy oraz małe muzeum pokazujące jak wyglądała dolina /już oczywiście ochrzczona przez Franków Doliną Śmierci - oni mają talent do dramatyzowania!/. Co do muzełuf - dla mnie trochę ciągnie to wszystko taką mocną komerchą ale ja np jestem zepsuty kilkoma muzeami, które pozostawiły Piętno /Sinsheim, Speyer, Birmingham, Żamberk!/ i teraz wszystko inne wydaje mi się płaskie i słabe. Byłem tylko w muzeum desantu powietrznego określanym przez wielu jako najnaj. Przeleciałem przez nie jak przeciąg, zatrzymując się jedynie przy tym co mnie naprawdę najbardziej ineteresowało czyli fragmencie poświęconym szybowcom. Reszta słaba i cienka jak dupa węża. Może dla ludzi, którzy nigdzie nie byli i nic wcześniej nie widzieli... Sama plaża Utah działa bardzo na wyobraźnię. Przynajmniej moją. Można się zamyślić i zasmucić. To chyba było najlepsze miejsce a jednocześnie cel podróży sam w sobie. Polecam /jak już wcześniej pisałem/ Camping Paradise. ORAZ jak już tam będziecie to naprawdę polecam jeść jak miejscowi bo będzie słabo. Ja mam zawsze z tym problem. Najpierw to gówniane śniadanie francuskie a potem jak się robię głodny /w domu nie jadam śniadań niemal/ to się okazuje, że wszystko zamknięte do 19 ![]() Z Normandii do MtStMichelle jest jeszcze kawałek i jak będziecie planować wizytę to obczajcie tabelę pływów - podpowiem, że około 10-14 powinno być sucho ale warto sprawdzić dokładnie bo musi zejść 14-16m wody - tam gdzie byłem w tym roku to zaledwie 3-5m - zarówno w Normandii jak i w Hiszpanii.
|
|
|
#23 |
|
Moderator
![]() |
Mati ale to z foto to Tygrys raczej, nie Pantera.
Zresztą oba bez sensu więc co za różnica
www.kolejnydzienmija.pl 2014: Żatki Bolek na promie kosmicznym 2015: Veni Vidi Wypici 2016: Muflon na latającym gobelinie 2017: Garbaty Jednorożec 2018: Czarny Jaszczomp 2019: Rodzina 50ccm plus 2020: Żółwik Tuptuś 2021: Chiński Syndrom 2022: Nie lubię zapierdalać 2023: Statek bezpieczny jest w porcie, ale nie od tego są statki 2024: Uwaga bo ja fruwam 2025: Ekwipunek Załogi Gogurka 2025: Cztery i pół Afryki 2026: Bambo ze Zgierza |
|
|
|
|
|
#24 |
![]() |
Kolega mi mówił że Pantera
ma w ryj? I jedno i drugie ma zeby ![]() Ja nie rozróżniam. Jestem fanem klubu Shermana jak mam być szczery ale to żelastwo robi wrażenie to fakt no i pierdolniecie z tego działa miało straszne. Ów czołg został porzucony przez rejterujaca załogę z Ornell właśnie - zabrakło paliwa i wysadzili go czym tam mieli a mieli już niewiele więc wygląda niemal na nienaruszony. Ponoć miał zostać odrestaurowany w Polsce gdzieś na Pomorzu w prywatnym muzeum techniki pancernej gdzie miał zostać na jakiś czas jako ekspozycja/magnes. Info od mojego koleżki co jeździ na rajdy Maczka i zdaje się mieć jak dla mnie dość dużą wiedzę w tych tematach. Z tematów do obejrzenia byłem jeszcze na punkcie desantowym gdzie są bunkry. Tam to ludzi w uj. Wrażenie robią jednak klify, które zostały zdobyte z morza. Naprawdę jak człowiek zacznie myśleć ile to kosztowało zdrowia i życia to się nogi uginaja.
|
|
|
#25 |
![]() |
To pierwszy tygrys jest
|
|
|
#26 |
![]() |
Kolega potwierdził moje obawy - jestem pancernym abnegatem i źle zapamiętałem to co mówił
![]() W każdym razie stoi ogrodzony już i nie da się na niego wleźć.
|
|
|
#27 |
|
Motocykl: CRF1000
Online: 6 godz 49 min 51 s
|
matjas, Ty po avatarze i opowieściach wyglądasz mi na 'pancernego'
więc zapraszam do Bovington do Tank Museum z jedynym jeżdżącym na świecie Tygrysem '131', który był 'aktorem' w filmie 'Fury'
|
|
|
|
![]() |
|
|