Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Wszystko co chciałbyś wiedzieć o motocyklach innych niż AT > Inne - dyskusja ogólna

Inne - dyskusja ogólna Dział poświęcony motocyklom nieskategoryzowanym.

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary Wczoraj, 16:27   #211
muszel72

muszel72's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: GDA
Motocykl: nie mam AT jeszcze
muszel72 jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 3 tygodni 2 dni 4 godz 37 min 9 s
Domyślnie

W 2018 kupując ATAS byłem przekonany, że to właśnie ten rocznik jest już pozbawiony chorób wieku dziecięcego. Szprychy, anoda itd Zaskoczyłeś mnie mówiąc, że jest inaczej. Przejeździłem szczęśliwie bez usterek 65 kkm i trudno mi się zgodzić z Twoim zdaniem mdxmd choć rzeczywiście żaden to przebieg.
muszel72 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary Wczoraj, 17:18   #212
dejv667

Miasto: Niepruszewo
Motocykl: nie mam AT jeszcze
dejv667 jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 dni 28 min 39 s
Domyślnie

Problem dostępności części do chińczyków to bardziej złożony temat w sporej części zbudowany na kwestiach logistyki I strategii rynkowej producenta. Spisku w tym nie ma, bardziej chłodną kalkulacja rynkowa w Chinach i w Polsce.

Wysłane z mojego CPH2653 przy użyciu Tapatalka
dejv667 jest online   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary Wczoraj, 18:36   #213
szynszyll

szynszyll's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Miasto: Popapracie!
Motocykl: RD04
szynszyll jest na dystyngowanej drodze
Online: 6 miesiące 3 dni 2 godz 55 min 54 s
Domyślnie

diabel tkwi w szczegolach a te wypracowuje sie przez dziesieciolecia miedzy innymi na arenie sportow motorowych. zamontowanie w tym miejscu stycznika bocznej stopki w motocyklu o ambicjach ADV musialo sie tak skonczyc. ten sam model tak samo montowany idzie do szosowek QJM gdzie pewno sie sprawdza.
Załączone Grafiki
Typ pliku: jpg IMG_20260719_183215.jpg (102.4 KB, 6 wyświetleń)
Typ pliku: jpg IMG_20260719_183045.jpg (135.0 KB, 5 wyświetleń)
Typ pliku: jpg FB_IMG_1784477387381.jpg (151.8 KB, 6 wyświetleń)
Typ pliku: jpg FB_IMG_1784477391649.jpg (171.8 KB, 7 wyświetleń)
Stary Wczoraj, 19:52   #214
mdxmd

Miasto: Lubelskie
Motocykl: CRF1000
Przebieg: 149 000
mdxmd jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 5 dni 13 godz 54 min 58 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał muszel72 Zobacz post
W 2018 kupując ATAS byłem przekonany, że to właśnie ten rocznik jest już pozbawiony chorób wieku dziecięcego. Szprychy, anoda itd Zaskoczyłeś mnie mówiąc, że jest inaczej. Przejeździłem szczęśliwie bez usterek 65 kkm i trudno mi się zgodzić z Twoim zdaniem mdxmd choć rzeczywiście żaden to przebieg.
mechanicznie jest ok, ale dla mnie zepsuli wyświetlacz, który próbuje wszystko pokazać na raz jednocześnie i pięknie odbija światło.... przez normę euro 4 silnik mniej płynnie pracuje w zakresie 1500-2500 obr.. a sonda lambda tnie mieszankę od samego początku zakresu obrotów gdzie przy euro3 dopiero powyżej 2700 obr.min poniżej tego zakresu sterownik nie żałuje paliwa

To tylko tyle, jeżeli chodzi o anodę to tak samo się wyciera jak wcześniej bo każda anoda się wyciera - bardziej istotne jest dokręcanie dolnej pułki mniejszym momentem niż te 25Nm

w przypadku Hondy jakoś tak jest, że zazwyczaj najbardziej dopracowane są pierwsze egzemplarze a później wszystko idzie w złą stronę im nowszy rocznik tym gorzej. (w BMW odwrotnie)

Pamiętaj, że RBW w 2018r. dodali tylko po to aby zmieścić się w normie euro 4 ile byś gazu nie odkręcił to i tak sterownik będzie to ograniczał przepustnicą.

Także to nie są wady a raczej ergonomia w połączeniu z nowymi emisjami spalin. Silnik jest praktycznie identyczny i tak samo powinien być trwały.

Od modelu 1100 jest już gorzej niestety honda kontynuuje psucie wyświetlacza szczególnie ergonomia obsługi to dla mnie dramat, pomijam słynną już awaryjność a jak ktoś koniecznie chce się z nim łączyć to jednym działa innym się wiesza i takie tam. Silnik też padł ofiarą oszczędności - czego efekty są katastrofalne jak widać w załączonym filmie, pomijam juz fakt, ze zrezygnowano z fajnych rozwiązań, które pięknie wyciszały pracę silnika. Z tym braniem oleju to będzie przerąbane nie uda się tego tak łatwo naprawić jak w przypadku horneta (cylindry oddzielnie od bloku silnika) w CRF1100 trzeba pruć cały silnik... no chyba, że przyczyna tak dramatycznego zużycia oleju będzie inna niż układ korbowo-tłokowy - podobno część odpowietrzenia silnika wymieniają ? gdzieś czytałem komentarze, że nie pomogło to na zużycie oleju ew. nie wszystkim.

Szczerze to przeraża mnie przyszłość motoryzacji w tym motocykli. Wydajesz 80.000 na nowy motocykl i musisz jeździć z zapasem oleju na dolewkę i o ile hornet to był motocykl wokoło komina to z CRF wygląda to słabo.
mdxmd jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Zasady Postowania