|
|
|||||||
| Serwis Ramires Honda, Stihl, Makita, Husqvarna i inne. Naprawy sprzętu spalinowego. |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
|
#11 |
|
Administrator
![]() |
Kupiłem już dwa razy halogeny chińskie. Pierwsze, na allegro, myślę, dam 600zł będą dobre. Miały nadruk z boku "diody OSRAM". Myślę, w końcu są tańsze, to te będą "lepsiejsie". Efekt, pojechałem zimą na zlot 1100km w jedną stronę. W jedną stronę, przestała działać jedna lampa w powrotnej drodze zniknęła druga.
Ok, mówię, gówno, to teraz po prostu kupię tanie z Alieexpress, dałem 130zł, po 100 km jedna padła drugą przywiozłem do domu wisząca na kablu, rozpadło się mocowanie. No to teraz kupiłem Loboo, dam znać wyglądają solidnie.
|
|
|
#12 |
![]() |
Zobaczymy co to warte ale kiedy będziesz testował bo chyba czasu to tam za dużo wolnego nie masz, a i pewnie Rumcjajs też zabiera
![]() Odnośnie chinoli mam takie z ringami za 100zł i przejechały już coś kole 30kkm i wszystko działa po małych zaklejeniach wszystkich dziur gdzie woda mogła wejść tyle ,że mi chodziło głównie o te ringi bo mi się podobają. |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Administrator
![]() Zarejestrowany: Oct 2007
Miasto: Otwock ale chętnie na Śląsk bym wrócił
Motocykl: RD37A (Hybryda), dwie ramy RD03 w zapasie
Przebieg: ojojoj
Online: 1 miesiąc 4 tygodni 13 godz 16 min 26 s
|
To tak w skrócie (a może nie do końca).
Opis/recenzja jak zwał tak zwał lamp Loboo. Montaż ogólnie banał, bowiem ogranicza się do montażu na gmolach i przeciągnięciu przewodów zasilających do lamp - są dosyć długie, w silikonowej otulinie, wszystkie tam złączki są hermetyczne ameliniowe z dodatkowym oringiem i skręcane - bajka. Przewód do klaksonu, który wpinamy w złączkę samego sygnału dźwiękowego - tu już mamy cieńki zwykły przewód, ale on de facto jest przewodem sygnałowym. Podłączenie do akumulatora jest bezpośrednio na stałe, ale mamy trzeci przewód (zółty) do podpięcia np. do puszki bezpieczników gdziekolwiek, więc możemy mieć to po zapłonie bądź jak ktoś będzie chciał to może podpiąć go pod plusową klemę i mieć przed zapłonem (co jest użyteczne tylko w jednym wypadku - gdy jest jakieś zagrożenie i chcemy moto pozostawić jako ostrzegający z włączonym trybem stroboskopu/pulsacji - są trzy tryby). Sterownik wdzięczny, dobrze wykonany i schludny, czytelny Pulsujące pomarańczowe - tryb gotowości Ciągłe pomarańczowe - światła mijania Ciągłe niebieskie - światła drogowe dodatkowo pod rolką sterującą mamy wskazaną przez segmentowy ledowy wskaźnik aktualną moc świateł (możemy ich jasność regulować 4-5 skokach). tryb ostrzegawczy - połączenie z klaksonem - początkowo myślałem, że coś jest nie tak, ale to celowy zabieg - krótkie kliknięcie klaksonem NIE aktywuje jeszcze lamp, dopiero powyżej pół sekundy uruchamia się ten tryb co uważam za fajny zabieg. Tryby stroboskopowe/ostrzegawcze - są 3 stopnie pulsacji Dodatkowo są wyposażone w demontowalne nakładki żółte - jak ktoś nie chce białego światła. Najważniejsze w tym wszystkim jest ustawienie tych lamp - wypoziomowanie. Jechaliśmy z Chomikiem o zmierzchu i co chwilę mrugano z naprzeciwka... po drodze krótka korekta i było idealnie. Światła są na tyle mocne, że wyłączenie głównych lamp w afryce to jakby podstawa - nie widać różnicy czy są włączone główne lampy czy nie - po prostu przepaść. Kilka razy wyrównaliśmy motocykle na dwóch pasach i... najpierw jadąc na samych mijania a potem na długich - te lampy mają taką moc, że masz zasięg oświetlenia tak długi, że to się dosłownie w pale nie mieści, po włączeniu długich masz na dobre 300m widoczność. Mając włączone długie światła i gdy damy "poganiacza" ale ze sterownika halogenów - zawsze jest mrugnięcie bądź wygaszenie aby uzyskać odpowiedni efekt - fajne, bo nie trzeba się zastanawiać czy jadąc na długich można mrugnąć lampami. Uwaga techniczna. Mocując lampy dobrze je mimo wszystko wysoko umieścić - wówczas jest ich najlepsze wykorzystanie. Im niżej tym trudniej je dobrze wyregulować. Warto też poświęcić nieco czasu aby je dobrze ustawić w płaszczyźnie poziomej - aby dobrze się zbiegała wiązka lewego i prawego halogenu. Wiedziałem, że będzie dobrze jeśli chodzi o jakość, o jakość światła, ale to co z Chomikiem przetestowaliśmy to wyrwało nas z butów. Jakość światła, odcięcie, ilość światła, wykonanie - (trudno mi to przechodzi przez gardło) Chińczyk odrobił lekcję - daję tym lampkom 9 na 10 punktów ogólnie. Rozbicie na parametry: * jakość światła - 10 * jakość wykonania - 10 * ergonomia - 9 * prostota użytkowania - 9 * cena - trudno to ocenić czy dużo czy mało - mówimy o zestawie za 999zł (przy zbiorczym zamówieniu będzie te 10% mniej), jednakże dostajecie naprawdę dobrze wykonany zestaw lamp dodatkowych, który robi robotę wyśmienicie. * HOMOLOGACJA - lampy posiadają nie tylko na szkle ale i na obudowie wygrawerowaną homologację aby używać ich jako światła mijania i drogowego - gdyby posiadały jeszcze postojówki to chyba bym użył ich w budowie rally afryki jako główne - SERIO - 10 punktów. * mocowanie do gmoli - 7 (brak 360, ale każda oś regulacyjna jest skręcana). * zestaw przychodzi praktycznie ze wszystkim niezbędnym do montażu łącznie z rękawiczkami, klejem do gwintów, dwoma imbusami. Minusy - też są 1. Mocowanie mogłoby być ciut inaczej zrealizowane bowiem wymaga odnalezienia odpowiedniego miejsca aby dobrze je zamocować a potem jeszcze USTAWIĆ. 2. Trochę upierdliwe jest włączenie trybów ostrzegawczych - dwa przyciski razem chyba 2-3 sekundy, potem dopiero łapią, wyłączenie podobnie - i trzeba te lampy wyłączyć aby włączyć je potem ponownie w normalny tryb 3. Dosyć mocno się grzeją - ale to raczej ogólnie technologia sprawności LEDów a nie ten egzemplarz - cały korpus jest aluminiowy i dobrze odprowadza ciepło - więc długotrwałe stanie np. w korku - będzie skutkowało wyższą temperaturą samej obudowy. Gwarancja 2 lata. Dla tych co na fakturę mogą sobie to wziąć to mamy 900zł brutto - odpada VAT 23% i cena robi się jeszcze bardziej atrakcyjna. Tyle moich wypocin. Chomik swoje trzy grosze też napisze. obraz_2026-05-24_113345526.png
|
|
|
#14 |
|
Administrator
|
Zapomniałem dodać o pewnej dogodności.
Można dokupić samą wiązkę dodatkową, aby to zamontować na drugim moto i przekładać tylko same halogeny. W droższej wersji tych lamp są one na kluczyk dodatkowo więc potrzeba tylko drugiej wiązki oraz zaczepów i mamy dwa moto uzbrojone. Zamiast wydawać za pełny drugi komplet mamy wówczas za połowę lub nawet jeszcze mniej.
|
|
|
#15 | |
|
ReGeNeRaToR
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Olsztyn
Motocykl: RD07
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 5 dni 6 godz 13 min 20 s
|
Cytat:
Jakie laboratorium to robiło i czy ma jakąkolwiek akredytację ? Wiem że to pytania nie do ciebie ale może przekaż dystrybutorowi. E w kółeczku ma większość produktów produkowanych u majfrendów.
|
|
|
|
#16 | |
|
Administrator
|
Cytat:
Wiem, że używają bardzo mocno tego argumentu przy promocji. Jutro dam znać.
|
|
|
|
#17 |
![]() Zarejestrowany: Oct 2011
Miasto: Kiełczygłów
Motocykl: RD07a
Przebieg: 00000
Online: 4 miesiące 1 tydzień 4 dni 10 godz 51 min 30 s
|
Tylko czekać aż wrzucą tam postojówki. Pewnie kwestia czasu. Afryka z takimi ślepiami byłaby fest
|
|
|
|
|
|
#18 |
![]() |
Konkretne info nt homologacji moze przewazyc szale na ich korzysc - zwłaszcza jak się weźmie pod uwagę cenę po rabacie.
U nas to jeszcze chyba luz - nikt nigdy mnie nie pytał o światła jakie są na motorze ale to się skończy ⌠natomiast na zachód od Odry mogą powstać pytania w razie W⌠u nas zresztą też jak ktoś ma pecha.
|
|
|
#19 |
|
Administrator
![]() |
Zakupiłem te lampy:
https://loboo.pl/produkt/loboo-l7-sw...-01207-001-01/ Zrobiłem już jazdę nocną na nowym oświetleniu. Panowie, naprawdę, szczerze mówię. To gamechanger. Światła świecą lepiej niż dobrze, lepiej niż bardzo dobrze, lepiej niż zakurw.. dobrze. Przy zapalonych Loboo, oryginalnej wiązki światła od ATRd07 wcale nie widać, także można jechać bez, bo jej włączenie nic nie zmienia. No i tak: 1.Wykonanie: rewelacyjne, każda część wykonana perfekcyjnie, same lampy metalowe solidne CNC, wszystko gładziutkie i czuć tę moc, żółte nakładki na światła z porządnego materiału, grube, spasowane do lampy także łatwo się je zakłada a równocześnie na pewno nie odlecą w kosmos, mocowania plastikowe ale materiał czuć, że solidny, okablowanie w silikonie, grube kable, układ sterujący, podłączenie pod instalacje wszystko bez opierdalania. 2. Homologacja: lampy w pełni homologowane na europejskie drogi, wszystko nabite na obudowę lampy. Sprawdzałem numerację to zgodna z tym co powinien mieć LED w numeracji. Robione w SAN MARINO, no ale jest. 3. Montaż: podłączamy do akumulatora, układ sterujący ja sugeruję w RD07A montaż nad bezpiecznikami w prawym boczku. Do świateł idzie kabel na tyle długi, że bez problemowo starcza do montażu na gmolach, najlepiej jak najwyżej ponieważ, jestem przekonany, że każdy będzie używał ich jako głównych świateł. Sterowanie można założyć obok świeteł przy kierownicy obsługa jednym palcem, zmiana natężenia, sroboskopy, Światła mają pełną instrukcję montażu, przejrzystą no i są instrukcje także na YT. 4. Funkcjonalności: I tutaj jest petarda: - przełączanie światła mijania/drogowe, tak, to nie tylko halogeny doświetlające ale pełnoskalowe światła główne - podłączenie do klaksonu, daje efekt stroboskopu gdy dłużej przyciśniemy sygnał dźwiękowy, przy krótki nic się nie dzieje, gdy więcej niż sekundę mrugają światła - możliwość włączenia świateł stroboskopu w różnych konfiguracjach, na zmianę mruganie, równocześnie i takie tam, więc możesz być jak strażnik z Teksasu - płynna regulacja mocy oświetlenia - na sterowaniu obok kierownicy dyskretne oświetlenie prztyczka, tak, że wiesz w jakim trybie działają światła Za dopłatą można dostać drugi komplet okablowania na drugie moto a do tego mocowanie w którym na kluczyk można zapiąć lampy. Można więc łatwo i szybko się je zdejmować i przekładać pomiędzy motocyklami. Lampy moim zdaniem zdecydowanie wygrywają na rynku. To tyle chciałem w ramach tej organoleptycznej oceny miski ryżu.
|
|
|
#20 |
![]() |
|
|
|
|