|
|
#21 |
![]() Zarejestrowany: Jun 2017
Motocykl: ...............
Online: 2 miesiące 2 tygodni 2 dni 22 godz 30 min 56 s
|
Trochę inne czasy na wskazanie i budowanie legendy. Każdy z tych motocykli ma swoje zalety i wady.
|
|
|
|
|
|
#22 | |
|
Administrator
![]() |
Cytat:
Jak dożyjemy wróćmy do rozmowy za 20 lat wtedy ocenimy , jak będą nadal jeździły okaże się co osiągnęły. Określanie legendarności po tym że komuś się dobrze jedzie, że się podoba? To nie ta klasyfikacja. Ale nie ma się co przekonywać wróćmy za 20 lat.
|
|
|
|
#23 |
|
Administrator
![]() Zarejestrowany: Oct 2007
Miasto: Otwock ale chętnie na Śląsk bym wrócił
Motocykl: RD37A (Hybryda), dwie ramy RD03 w zapasie
Przebieg: ojojoj
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 6 dni 17 godz 9 min 2 s
|
Wbiję w kij w mrowisko jako - lekko mówiąc - ortodoks XRV.
Dlaczego XRV jest dla nas legendą, chociaż tak naprawdę daliśmy się wszyscy nabić w butelkę mniej lub bardziej świadomie? Kupiliśmy emocje bardziej niż motocykl. Kupiliśmy motocykl, który pozwolił na więcej niż tradycyjne klasyki czy ścigacze w określonym zakresie. Kupiliśmy, bo najczęściej jeździli na nich niesamowici ludzie, bardzo często tutaj poznani. Kupiliśmy, bo chcieliśmy poczuć to, co jest poczuciem wolności nakręcaną przez pewnego rodzaju kult tego motocykla. Afryka w niczym nie była najlepsza porównując do konkurencji tak realnie, ale była złotym środkiem trwałości, mobilności i co by nie mówić - najładniejsza ze wszystkich ówczesnych motocykli klasy turystyczne enduro. Wiem, że o gustach się nie dyskutuje, ale fakty są takie, że XRV w każdej generacji i każdym malowaniu wygląda znakomicie. Kilka świetnych malowań zaliczyła również XTZ750. Kupiliśmy, bo chcieliśmy widzieć w tym motocyklu wszystko co najlepsze. Sami doprowadzając do przeróbek, topiąc, modyfikując na wszelkie sposoby lub po prostu ciesząc się każdym kilometrem dokładając niezbędne rzeczy. Tyle. XRV jako jeden z wielu motocykli które miałem (a XRV wciąż mam) dawała w mojej ocenie (i NADAL DAJE) nieopisaną radość, przyjemność z każdego przejechanego kilometra. Bądźmy szczerzy, każdy sprawny i przemyślany konstrukcyjnie motocykl daje to samo. Czy to CRF czy XRV. Motocykl ma pasować jego właścicielowi, wpisywać się w jego wizję, w jego osobowość, a czy jest najlepszy pod każdym wzgłedem - to inna bajka. Czy CRF będzie legendą - NIE. Będzie postrzegana jako flagowiec, który ilością sprzedaży sprawia, że Honda wciąż jest w czołówce producentów - chociaż konkurencja nie śpi i jest naprawdę silna. Nie będzie nią ponieważ to jest zupełnie inny motocykl niż XRV, inne DNA, które bazuje na dawnym flagowym modelu, którego DNA wywodzi się (marketingowo) w rajdach Dakar. NXR a XRV to zupełnie inna bajka, pomijam klasę Marathon ale to jakby nie ten temat. My wpisujemy się wszyscy w kanon motta Hondy "Power of dreams" i czy się to nam podoba lub nie - tak właśnie jest. CRF jest ogólnie bardzo udanym modelem, cyklicznie rozwijana, ale już jest projektowana pod sprzedaż a nie długowieczność - finanse są nieubłagane i nie bądźmy naiwni myśląc, że jest inaczej. Nie twierdzę, że jest zła, nie twierdzę, że nie wytrzyma 20 lat, ale brakuje jej czegoś, co ja nazywam duszą. Za kilka lat pewnie dokupię sobie CRF do swojego parku maszyn, ale jeszcze nie teraz. Wpływ na moją opinię ma wiek, mój wiek, ma również wpływ ogólny odbiór nowej Afryki. Moto bardzo ładne, zgrabne, bardzo dobrze się prezentuje zarówno jako ATAS jak i zwykła. Ale pomimo tego wszystkiego - i mając ciągle dostęp do nowych moto - zawsze najchętniej siadam do XRV. Czy jest to skrzywienie / fanatyzm / sentyment - nie umiem tego ocenić, ale żadne do tej pory moto nie dawało mi tego rogala na gębie co daje XRV. Więc obiektywnie - NAT nie będzie legendną, ale subiektywnie przez pryzmat użytkowników - jak najbardziej może być dla nich legendą. Nie ma jednoznacznej odpowiedzi.
|
![]() |
|
|