Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Wszystko co chciałbyś wiedzieć o motocyklach innych niż AT > Honda - inna niż AT & NAT

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary 07.05.2021, 17:32   #1
Louis

Louis's Avatar

Miasto: Międzyzdroje
Motocykl: CRF1000L
Louis jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 3 tygodni 6 dni 28 min 38 s
Domyślnie

Stary 11.05.2021, 13:24   #2
Janek-2004

Motocykl: nie mam AT jeszcze
Janek-2004 jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 tydzień 3 dni 11 godz 37 min 0
Domyślnie

Dzięki super pogodzie cały dzień spędziliśmy na szwędaniu się po Bieszczadach - 400 km na TA 650 + 2 CB500X. Zamiana motocyklami na jazdę próbną i takie moje pierwsze na gorąco spostrzeżenia, porównania :

- Prowadzenie dużo łatwiejsze, motocykl łatwiej wchodzi w zakręty, łatwy do manewrowania wliczając przemieszczanie parkingowe, wolne manewry,

- hamulce - nie chciałem prowokować awaryjnego hamowania na motocyklu kolegi świeżynka (ok 5000 km) ale hamulce działają nieporównywalnie skuteczniej niż trampkowe, lekko i czuć że to hamuje,

- ochrona przed wiatrem - tu TA robi to o niebo lepiej ale podejrzewam, że to zasługa deflektora - łatwe w miarę do skorygowania, CB500X ma po innym katem i może ciut mniejszą niż moja z Givi.

- kierownica - dołożyłbym lekkie podwyższenie i miałbym jak w TA. szerokość mniejsza ale nie powodowała jakiegoś dyskomfortu.

- spalanie - kolega prowadził na spokojnie bo to pierwszy motek, więc 80 km/h spowodowało że na orlenie w Lesku oprócz tego że mój TA spalił 4,7 jak nigdy wcześniej, ale cebula nie łyknęła nawet 3 - dwa razy liczone.

- moc - przyśpiesza całkiem niczego sobie, w porównaniu do TA nawet bym powiedział że czuć że robi to lżej - czasów nie mierzyliśmy ale mnie to pasuje.

- skrzynia - mega fajnie to działa ten antyhopping, nie trzeba za wiele kombinować z przygazowaniami.

Patrząc z perspektywy użytkownika TA który jeździ od 4 sezonów i do niczego innego nie mam tak naprawdę porównania, to ta cebulka byłaby świetnym następcą bez wydawania przyczepy kasy, bo mowa o porówaniu też w kontekście finansów.

Janek-2004 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Zasady Postowania