![]() |
#11 |
![]() Zarejestrowany: May 2008
Miasto: Kraków/Brzozów/Gdańsk/Zabrze
Posty: 2,918
Motocykl: RD07a/1190r
![]() Online: 11 miesiące 1 tydzień 1 godz 22 min 59 s
|
![]()
Widoki widokami a jeść czasem trzeba. W tej sytuacji przedstawiam kilka dań z południa Afryki.
1. To co prezentuje żul, to Boerwors. Boerwors to kiełbasa grubomielona surowa z przyprawami. Patelnia to profanacja bo powinno się ją smażyć na grillu. Grill to po ichniemu Braai, co jest tutaj niemal sportem narodowym. IMG-20210325-WA0015.jpg 2. Biltong To suszone mięso wołowe, strusie lub z antylopy. Często przyprawiane chilli albo ziarnami kolendry. Super w trasie. Biltong wywodzi się z czasów wędrówek Burów. Podobno mięso się konserwowało potem wołów i koni, na których jechały kawały surowego mięsa. IMG_20210403_143901.jpg 3. Droewors Wersja biltonga w formie kabanosa IMG_20210403_143918.jpg 4. Namibijskie ostrygi Uważane za jedne z najlepszych na świecie. Z cytryną, solą i odrobiną tabasco są pyszne IMG_20210326_171139.jpg 5. Kalmary Nie wiem jak stoją w światowym rankingu, ale w moim to pierwsza liga. received_193166865704241.jpeg 6. Amarula Likier na bazie owoców drzewa Marula. Taki ichni adwokat. IMG_20210318_172428.jpg 7. Wina z południowej Afryki to temat na osobny referat IMG_20210316_185920.jpg 8. Savanna Afrykański cydr. Bardzo fajny na upał. IMG_20210312_171458.jpg 9. Nie mam zdjęcia bo za szybko zeżarłem, ale na pewno warto spróbować steka. Oprócz standardowych można zjeść np. Kudu, Oryxa czy springbooka (antylopy) Ostatnio edytowane przez czosnek : 04.04.2021 o 11:33 |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Planowanie wycieczki w Google Maps | lorsol | Kwestie różne, ale podróżne. | 20 | 12.03.2014 22:45 |