Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Warsztat XRV 650 / XRV 750 > Układ elektryczny i zapłonowy

Układ elektryczny i zapłonowy Montaż, demontaż oraz kontrola elementów jak: alternator, akumulator, regulator napięcia, CDI, okablowanie, światła, bezpieczniki, przełączniki, światła stopu, czujnik nóżki bocznej, wiatraki, klaksony, tripmastery, kontrolki, rozruszniki i kierunkowskazy.

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary 04.11.2020, 10:47   #1
pałeł
gsm: 512242193

pałeł's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Rzuchów
Motocykl: RD11a
Galeria: Zdjęcia
pałeł will become famous soon enough
Online: 4 miesiące 3 tygodni 6 dni 13 godz 19 min 43 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał CzarnyEZG Zobacz post
Hej.

Mam ruski prostownik taki jak na zdjęciu (zdjęcie z neta) gdy go podłączałem, na początku dawałem nastawę taką, aby wskazówka się podniosła i ustawiałem ją w okolicy 2A dla akumulatorów motocyklowych i 4A dla samochodowych.
Ładowałem do momentu aż wskazówka nie spadła do zera.

Czy to było dobre postępowanie?
TAK dla aku motocyklowego nie dawaj więcej niż 1A a nawet mniej to lepiej
pałeł jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 04.11.2020, 11:23   #2
Artek
Połamany

Artek's Avatar

Miasto: Ze wsi jestem w ZMY
Motocykl: Hunter Cub
Artek jest na dystyngowanej drodze
Online: 7 miesiące 1 tydzień 6 dni 13 godz 7 min 3 s
Domyślnie

Paweł, zmuszasz mnie do zakupu kolejnego urządzenia do garażu, które niestety rzadko będę używał.
Za tak dogłębną analizę tak trudnego tematu.

Moje doświadczenie ( nie powinno być wzorem).
-litówka motocyklowa w zimę raz lub dwa ładowana dublowym c-tekiem. 30kkm i 3 lata. Nawet naładowana, po całej nocy na dworzu i w deszczu ledwo kręci silnikiem. Zapala zawsze. Mały prąd rozruchu. Być może uda mi się ją dobić przed 50kkm.
-niespełna rok temu szukałem baterii do następnego auta. Kupiłem to co w poprzednim aucie chodzi do dzisiaj tj. ponad 120 kkm 6 rok, bez doładowywania, auto stoi pod chmurką. Tylko to nie są marketowe baterie i nie najtańsze. Ba! U nas mało popularne a niedaleko mnie jest firma, która żyje ze sprzedaży praktycznie tylko tych aku., choć jak sprzedawca twierdzi ludzie biorą także inne, ale...

Lidlówka ( pierwszy model) u mnie też chodziła, ale niska jakość guzików i problemów z tym związanych mnie zniechęciła. Jest na YT kanał gości, którzy testy robili ( warto obejrzeć) i jednak pozytyw na koniec dali prostownikowi LidLa. Podsumowanie od 12 minuty.

Ctek robi u mnie robotę.

Mnie osobiście nie chce się siedzieć w garażu i patrzeć w jakiej fazie jest ładowany ( tym zasilaczem) akumulator. Wolę kupic aku raz a dobrze i zadbać o alternator i pasek.

Ps. wieczorem dodam foty aku i prostownika.
Załączone Grafiki
Typ pliku: jpg IMG_20201104_191537.jpg (644.4 KB, 20 wyświetleń)
Typ pliku: jpg IMG_20201104_192055.jpg (835.9 KB, 21 wyświetleń)
Typ pliku: jpg IMG_20201104_192254.jpg (713.2 KB, 20 wyświetleń)
Typ pliku: jpg IMG_20201104_191545.jpg (975.9 KB, 20 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez Artek : 04.11.2020 o 20:24
Artek jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 04.11.2020, 16:13   #3
pałeł
gsm: 512242193

pałeł's Avatar

Miasto: Rzuchów
Motocykl: RD11a
Galeria: Zdjęcia
pałeł will become famous soon enough
Online: 4 miesiące 3 tygodni 6 dni 13 godz 19 min 43 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał CzarnyEZG Zobacz post
Dzięki za info.

W przypadku mocno rozładowanego akumulatora dawałem 2A, bo poniżej wskazówka leżała na zerze zaraz po podłączeniu. Czy w takim przypadku poczekać aż się sama podniesie? czy podnieść ją potencjometrem i spróbować ustawić na około 1A?
Jeśli podnosisz prąd to przez podniesienie napięcia którego nie mierzysz mam taki prostownik który przy 9A wali 17 V trochę dużo co ? wole zrobic mniejszym napięciem i wolniej oczywiście na starcie jest ok mozna ładować do wystąpienia gazownia prądem o 20-30% pojemności ale potem nalezy zejsc z prądem i napięciem ale jesli z tych 2A szybko spada na mniej to możesz tak ładować

Cytat:
Napisał Artek Zobacz post
Paweł, zmuszasz mnie do zakupu kolejnego urządzenia do garażu, które niestety rzadko będę używał.
Za tak dogłębną analizę tak trudnego tematu.
Wcale nie do niczego nie zmuszam. Pokazałem alternatywę więcej możliwości a mniejsza cena, ale za to obsługa, choć opcja na zimę typu podepnij i zapomnij tez tu jest na wykresach są wartości V i A które należy ustawić fazie podtrzymania tylko po co? Skoro cykl ładowania można powtórzyć. To tylko zaoszczędzona energia elektryczna.
pałeł jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Zasady Postowania