![]() |
|
Hamulce, kola, opony Montaż, demontaż i kontrola takich elementów jak: klamki, pompy hamulcowe, tarcze, klocki, zaciski, przewody hamulcowe w oplocie i bez, koła, felgi, szprychy, opony i łożyska. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
![]() |
#10 |
Administrator
![]() |
![]()
Oplotem to bym się nie podniecał, jakiś czas temu zmieniłem u siebie i nic się nie wydarzyło. Znaczy 30 letni gumowy był tak samo dobry jak nowy oplot.
Może zwyczajnie wpadnij porównamy i będziesz wiedział co jest. Zużycie tarczy nie ma wpływu na skuteczność hamowania a jej graniczna grubość tylko na max bezpieczny wysuw tłoczków. Ja wycieniowałem sporo poniżej minimum zanim zmieniłem na nową i wszystko działało dobrze. Na nowej tarczy również nic się nie wydarzyło , żadnej różnicy w skuteczności hamowania. Klocki , tu może być trochę pola manewru. Lubia się zaszlichcać jak coś tłustego/brudnego na tarcze poleci . Wtedy oczyścić papierem np ok 60-80 , odtłuścić i jeździć. Jeśli dany tym klocków jest z gruntu mało skuteczny to może być zwyczajnie za twardy a wtedy klamkę możesz sobie ściskać do woli a hamowania nie będzie. W takim razie wymiana na odpowiednie twardością do oryginalnej tarczy. No właśnie nie napisałeś czy masz jeszcze oryginał czy już inną a od tego zależy dobranie twardości klocka. A tak wogóle hamowanie to strata energii za spalonego przed chwilą paliwa , po co było się rozpędzać by to zamieniać na ciepło? Hamulec to ograniczenie wolności którą jest gaz ![]() Możemy się umówić i zobaczymy co się dzieje. 03 ma wystarczające hamulce.
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
błotnik przedni rd03 do rd04 | Bass Astral | Owiewki, osłony, szyby, kanapy, zegary i linki | 6 | 21.02.2020 21:59 |
RD03 po umyciu zgasł przedni garnek | Widmo80 | Układ elektryczny i zapłonowy | 19 | 23.11.2016 20:35 |
hamulec przedni - swiatlo stopu | zibiano | Hamulce, kola, opony | 7 | 21.07.2014 09:29 |
Przedni hamulec 320 mm + zacisk (złoty brembo) | BIAŁY | Hamulce, kola, opony | 23 | 02.02.2011 13:47 |