![]() |
|
Kwestie różne, ale podróżne. Jak nic z powyższego o podróżowaniu Ci nie pasuje, pisz tutaj... |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
![]() |
#1 |
![]() |
![]()
Czarny - politycy i możni to ostatni, którzy chcieliby cokolwiek jednoczyć.
Śmiesznie bo właśnie wróciłem z Rosji i to co piszesz Katerina to dokładnie moje wnioski po tygodniu tudy siudy: Ufa /+oblast/, Kirov /+oblast/, Moskwa, StPetersburg. Ludzie bardzo serdeczni, ale dla mnie, wychowanego w Europie, mocarstwowa Rosja poza wielkimi miastami to niebywały syf i bieda, drogi w strasznym stanie, wzw z tym, że zaraz poza asfaltem są grawiejki i błoto, na drogach jest bardzo brudno - wyjazd w 250km trasę bez pelnego zbiornika płynu do szyb jest samobójstwem. Wioski w okolicy Ufy i Kirowa wyglądają tak, że Bóg o nich zapomniał a diabeł wiedzieć nie chce co, podkreślam, nie przeszkadza ludziom tam żyć i być miłymi dla gościa. Zwraca uwagę nawet po tak krótkim czasie, niebywała różnorodność kultur oraz typów urody/rysów twarzy widoczna głównie na lotniskach. Spędziłem cudowny wieczór w bani w Ufie /Baszkiria, Baszkortostan/ poznając przypadkowo Ufskiego dentystę, który sporo opowiadał mi przy stoliku gdzie raczyliśmy się rybą i piwkiem lokalnej sytuacji i 'niezależności' Baszkirii. On sam mówi po rosyjsku i baszkirsku /coś podobnego do tatarskiego... mniej więcej w każdym razie ni w ząb nie przypomina rosyjskiego/... Można sobie /jak pisze Katarina/ dośpiewać, że takich enklaw, sytuacji, jest w takim kraju jak Rosja bez liku i wszędzie /kiedyś/ były lokalne języki zupełnie inne od rosyjskiego. Oczywiście tam gdzie inny język również inna kultura... Podróże kształcą i ten krótki wyjazd uświadomił mi przede wszystkim jak niewiele wiem o Rosji. W zasadzie NIC. m
![]() |
#2 | |
![]() Zarejestrowany: Dec 2019
Miasto: Kraków
Motocykl: Transalp
![]() Online: 1 dzień 14 godz 51 min 55 s
|
![]() Cytat:
![]() Już w tym tygodniu będziemy razem szukać kultury ruskiej w Moskwie i St.Petersburgu. Przygotowałam dla Was duży post na ten temat ze zdjęciami. Myślę, że po przeczytaniu go wielu z Was będą zaskoczeni ![]() Katerina Ostatnio edytowane przez Metel : 23.12.2019 o 21:18 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
![]() Zarejestrowany: Jan 2017
Miasto: WGM
Motocykl: nie mam AT jeszcze
![]() Online: 1 tydzień 2 dni 7 godz 33 min 21 s
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
![]() Zarejestrowany: Jan 2015
Miasto: Warszawa
Motocykl: inne moto
![]() Online: 2 tygodni 2 dni 3 godz 7 min 36 s
|
![]() Cytat:
O syfie w postaci tworzenia z kraju bomby ekologicznej poprzez przyjmowanie smieci nawet z Nigerii nie wspomne. Temat fajny - nie o biedzie i o syfie - a o prawdziwosci bez propagandyzmu ktorym karmione sa nasze umysly. Ostatnio edytowane przez przemo77390 : 28.12.2019 o 23:35 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
![]() |
![]() Cytat:
okolice Ufy czy nawet sam Kirow, który chyba do końca nie może się zdecydować jak się ma nazywać, to jest dno i metr mułu. budynki, które z zewnątrz wyglądają jakby nadawały się do rozbiórki. to OGROMNY kraj /wiesz przecież/ i nie ma możliwości teraz tego wszystkiego rozwinąć do poziomu choćby NASZEJ Europy. dla porównania mam również porównanie z południem, prowincją w USA i naprawdę ch.j tam nocuje i jest znacznie gorzej niż na dolnym sląsku. do tego dodam, że ludzie to w w większości ćwoki przekonani o swojej wyższości w świecie. żal. piszę o tym TYLKO DLATEGO, że kreowanie się na mocarstwo z 140mln populacją a jednak życie tak jak tam faktycznie jest to są kurwa dwie różne rzeczy. tak jak pisze OP, Rosja to nie StPeter i Moskwa /ooooogromna z lotu ptaka/ ale właśnie ta większość tej ogromnej powierzchni, zaniedbywana od czasów Sojuzu... można prowadzić dyskusję ale to jest fakt. jesteśmy ZNACZNIE bliżej Niemiec czy Austrii niż tego co kiedyś mieliśmy bo tak kurwać nam dano. każdy kto żyje wystarczająco długo wie doskonale o czym piszę. pisz kochana bo dobrze piszesz. wsiewo dobrowo s nowom godom. m
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Albania 2016 oczami Zeta | Zet Johny | Trochę dalej | 54 | 26.03.2019 16:58 |
Wiza Rosja | trzykawki | Kwestie różne, ale podróżne. | 32 | 09.02.2018 16:56 |
rosja->gruzja | kyller | Przygotowania do wyjazdów | 23 | 05.05.2010 10:28 |
Prom Rosja-Stany | Poncki | Przygotowania do wyjazdów | 9 | 06.07.2009 23:34 |