Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Wszystko co chciałbyś wiedzieć o motocyklach innych niż AT > BMW

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary 29.08.2018, 09:06   #1
Zmyler

Zmyler's Avatar

Miasto: Lublin
Motocykl: LC8-950ADV,EXC 450, ROAD KING EVO
Zmyler jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 2 tygodni 3 dni 1 godz 21 min 0
Domyślnie

Matjas -
Ale Ze Ty Zmyler BMW i to cycate to po prostu Świat się kończy [/QUOTE]

EEE.Tylko krowa nie zmienia poglądów. RTeka dostałem od kolegi na testy na 2dni. I bardzo mi przypasował a jeszcze bardziej żonie.W tasie robi robotę, poza tym nigdy nie miałem bmw a trzeba popróbować wszystkiego. W teren na boxera w dalszym ciągu bym się nie zdecydował.

A i jeszcze pytanko : czy te dwie świece to też zło jak hydraulika sprzędła ?
Zmyler jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 29.08.2018, 09:44   #2
matjas

matjas's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Miasto: Brzezia Łąka
Motocykl: nie mam AT jeszcze
matjas will become famous soon enough
Online: 4 miesiące 2 tygodni 21 godz 5 min 32 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Zmyler Zobacz post
A i jeszcze pytanko : czy te dwie świece to też zło jak hydraulika sprzędła ?
ogólnie to nie jest to zło jak pisze Tank ALE - dolna fajkocewka dostaje wodę spod koła i koroduje. jak korodują połączenia po drodze, parcieje przewód, gdzieś utlenia się połączenie na kapturku świecy to niestety ale z czasem energia wyłądowana ląduje nie na elektrodzie tylko między uzwojeniami cewki i jest kaput - to wyraźnie czuć.
profilaktycznie zdejmij cały ten śmietnik od spodu, porządnie wyczyść a połączenia gumowe plus przewody WN natrzyj smarem silikonowym cienko i zetrzyj nadmiar. Smar silikonowy niejako uelastycznia starą gumę a do tego znakomicie usuwa przecieki. Oczywiście połączenia elektryczne wyczyść itd.

Tak że nie jest to zło ale kolejna rzecz, która w kilkunastoletnim motocyklu może się popsuć. Lepiej mieć jedną cewkę pod zbiornikiem i jedną świecę na garnek - jeśli można.

Co do RTków R4V to mi się one PIERUŃSKO podobają i jeśli będę zmieniał cegłę na coś kolejnego szosowoturystycznego to będzie to RTek 1100, chyba, że pożenię parę sztuk, żeby zluzować garaż i kupię R1200GS jako moto do wszystkiego. Garaż niestety nie jest z gumy a jeszcze nie wszystko stoi na kołach...
Cegła niestety ma bardzo niedopracowaną aerodynamikę /no jak to cegła / i szyba mimo, że ustawiana NIE MA optymalnego położenia. Jest po prostu źle - to jest jej największa wada. Niestety nie ma szyb aftermarketowych, które by to zjawisko niwelowały - rant szyby jest po prostu konstrukcyjnie za daleko od makówki kierownika. W późniejszych konstrukcjach /widać to zwłaszcza w R1200RT/ szyba jest wyprofilowana tak, że kończy się niemal przed twarzą i to musi działać znacznie znacznie lepiej. W 1100 i 1150 już widać ten terend.
Kolejną wadą serii K jest smażenie ud kierownika latem. Ojjjjjjjjjjj... w dżinsach nie polecam jazdy. Za to jesienią i wiosną jest cudo!

m

Zasady Postowania