![]() |
|
Uklad paliwowy i wydechowy Montaż i demontaż baku, kraników , gaźników, , tłumiki , filtry powietrza i paliwa, linki, pompy paliwa elektryczne i podcisnieniowe, ustawienia gaźnika, poprowadzenie przewodów. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
![]() |
#1 |
![]() Zarejestrowany: Feb 2016
Miasto: Warszawa
Motocykl: Inne moto
Przebieg: 77777
![]() Online: 1 tydzień 1 dzień 9 godz 33 s
|
![]()
Może to jest póba doktoryzowania się z banalnych rzeczy, ale... do rzeczy
![]() Kolega ma następujący "problem": -Ma ustawione obroty biegu jałowego na 1300 obr/min. (*1) -Odpala zimny silnik po tygodniowym postoju ze ssaniem wyciągniętym na full. -Ubiera się, w tym czasie silnik łapie konkretne obroty, wskazówka temperatury dojeżdża gdzieś pod połowę skali (*2) -Zamyka ssanie, obroty spadają do 1300 a potem powoli coraz niżej i moto gaśnie. Pytanie: czy to nie dziwne? Moze to objaw jakiegoś problemu w regulacji gaźników? Sądziłem, że może to ssanie odprowadza za wcześnie, na jeszcze niedogrzanym silniku, jak tylko obroty wyskoczą do góry, ale twierdzi, że ubieranie zajmuje mu dluższą chwilę, o nagrzaniu silnika świadczy wskazówka temperatury. Podczas jazdy wskazówka rzadko kiedy przekracza 1/3 skali, a wtedy moto już nie gaśnie bez ssania. *1 obroty biegu jałowego są ustawione zgodnie ze sztuką, po dłuższej jeździe, z zamkniętym ssaniem. *2 dla mnie to dziwna technika rozgrzewania silnika (ale też nie mam wiedzy pozwalającej stwierdzić, że jest niepoprawna). Poradziłem mu sukcesywne zamykanie ssania, aby obroty nie wyszły ponad 2000 obr/min, a najlepiej aby odpalał moto już ubrany i zamykał ssanie sukcesywnie po 2-3 km jazdy. (tak zrobił i wydaje się, że było ok) Drugie pytanie: przy 1300 obr/min i niżej, zwłaszcza na wciśniętym sprzęgle czuć co jakiś czas, zwłaszcza na podnóżkach wrażenie "stukania". W tym samym czasie stojąc obok silnika nic niepokojącego nie słychać. Po podniesieniu obrotów do 1500 zjawisko zupełnie znika. Panewka? Motocykl to nie AT, a ntv650. Silnik pokrewny. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Niskie obroty na ssaniu | jez | Uklad paliwowy i wydechowy | 8 | 12.10.2015 19:07 |
O ssaniu wątek | A.Twin | Uklad paliwowy i wydechowy | 18 | 13.04.2015 14:31 |
Na ssaniu pracuje tylko jeden cylinder | nicek27 | Inne - dyskusja ogólna | 23 | 04.12.2011 16:41 |
Jezdzi tylko na ssaniu :( | samul | Silnik, sprzęgło, skrzynia | 15 | 12.09.2011 12:20 |
obroty na ssaniu jak jest zimny silnik | R2D2 | Uklad paliwowy i wydechowy | 14 | 07.04.2009 16:58 |