Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Główny dział > Wszystko dla Afryki

Wszystko dla Afryki Wszystkie nieoryginalne rozwiązania, które można zapakować do Twojego motocykla. Gmole, stelaże, kufry, sakwy, bagażniki, uchwyty, kanapy, modyfikacje zawieszeń, kierownic, gniazdka, GPSy, dynojety, bagstery i inne scottoilery...

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary 06.03.2017, 11:29   #1
Evvil

Evvil's Avatar

Miasto: Warszawa
Motocykl: oby złodziej kulasy połamał
Przebieg: :(
Evvil jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 tygodni 1 dzień 18 godz 11 min 26 s
Domyślnie

To ja się trochę wypowiem na temat lokalizatorów z allegro, bo taki posiadam i z niego korzystałem (przynajmniej z części funkcjonalności). Teraz już nie korzystam bo.... w sumie łańcuch mi wystarczy a mój KTM jest w stanie takiego rozjebania wizualnego że i tak się nikt nie połasi .

1. Do działania wymaga karty sim, aktywowanej i w zasięgu (co oczywiste)
2. Do działania wymaga zasięgu GPS (co oczywiste)
3. W związku z p. 1 i 2 w garażach podziemnych się średnio sprawdza

4. Do działania wymaga trochę cierpliwości przy konfiguracji czułości. Jak ustawiłem maksymalną czułość to walił smsami rano i wieczorem - nie wiem czy z racji tego, że obok parkowały samochody czy z racji tego że głupiał w garażu z zasięgiem. Ale według smsów to każdej nocy kradli mi go z garażu kilka razy .

5. Na powietrzu przy ustawionej sensownie czułości działa świetnie. Można ustawić "zone" i wtedy wali smsem po przekroczeniu naprzykład promienia 100 metrów od postawienia motocykla albo polegać na czujniku wstrząsowym i wtedy wali smsem jak ktoś go ruszy. W sumie to nie powiem, ale działa to.

6. Lokalizacja motocykla działa spokojnie - na żądanie wysyła koordynaty.

7. Obsługa tego systemu jest wbrew pozorom prosta - ot, smsujesz sobie z motocyklem

8. Wymaga podpięcia pod akumulator jeśli dłużej gdzieś stawiamy motocykl - znaczy ma swoje akumulatorki oczywiście, ale z racji ich pojemności... no powiedzmy jeden dzień wystarczy (w komplecie dostałem dwa akumulatorki). I teraz tak - jak się ma kopkę w motocyklu to nie jest to problem. Nawet jak zje akumulator cały to pojedziesz dalej. Ale jeśli kopki nie masz to możesz sobie aku rozładować.

9. Innych funkcji nie testowałem, ale w sumie jak na urządzenie za bodaj 150 zł to moim zdaniem się sprawdza.

10. Próbowałem zmusić toto do działania w Maroku na Marokańskiej karcie sim (wiadomo) - poległem na aktywacji bo nie gadam na tyle dobrze po francusku żeby się tam dogadać z operatorem.

11. Drobna uwaga w przypadku "drogich" motocykli, które lubią znikać.
Jeśli jest to "zorganizowana" akcja to wystarczy że podjadą z zagłuszaczem sygnału GSM i GPS (na allegro za parę stówek można kupić takie urządzenie) albo wsadzą motocykl do ciężarówki w której ściany nie przepuszczają sygnału i po motocyklu.

Też urządzenie ma wymiary pudełka od zapałek, więc wiadomo, musi być gdzieś zamontowane i w sumie w motocyklu jego namierzenie chyba nigdy nie będzie jakieś turbo trudne.

Wniosek z powyższego?
1. jest sens, bo strzeżonego i tak dalej.
2. jest to pewnie sumarycznie tańsze niż konsalnet, który w zasadzie daje to samo...
3. jakbym miał garaż własny, to bym w podłogę wsadził dużą kotwę, załał to wszystko cementem i bym łańcuchem do tego wiązał motocykl plus zamontował sobie jakąś bezprzewodową kamerkę i uprawiał monitoring.
4. w podróży - łańcuch, albo klamra typu abus.
5. AC kradzieżowe.
Evvil jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Zasady Postowania