Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Podróże. Całkiem małe, średnie i duże. > Kwestie różne, ale podróżne.

Kwestie różne, ale podróżne. Jak nic z powyższego o podróżowaniu Ci nie pasuje, pisz tutaj...

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary 15.09.2016, 08:44   #1
Neo
Konto zamknięte na stałe

Motocykl: RD03
Neo jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 1 tydzień 4 dni 7 godz 52 min 54 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał CeloFan Zobacz post

Moim zdaniem nie da się zrobić ciekawego filmu a nawet nieciekawego, jeśli cały materiał to ujęcie skierowane na drogę do przodu. Wyjątkiem mogą być bardzo atrakcyjne i egzotyczne miejsca. Ale do takiego filmu też się nie wraca.
I nie ma takiej aplikacji która zrobi wszystko za nas.
Po prostu coś lepszego od przeciętności wymaga jakiegokolwiek, choćby niewielkiego wysiłku. Lepiej już nauczyć się prostego Windows Movie Maker.
Filmik zrobiłem jako coś a la demo pod kątem osób którym - jak mi czasem - kompletnie nie chce się siedzieć przed ekranem komputera. W niecałą godzinę po powrocie z dowolnego wyjazdu mogę wrzucić jakiś filmik aby zaspokoić pierwszą ciekawość znajomych. Potem można to sobie doszlifować w czym innym.

Na YouTube jest nieprzebrana ilość filmów z bardzo ciekawych miejsc do których autorzy dotarli na motocyklach, a ich relacje są... takie sobie, żeby nie napisać dosadniej. Nie pomaga tam nawet montaż w profesjonalnej aplikacji. Masz rację, że sposób montażu zaoferowany przez tą aplikację jest wręcz banalny, kluczem będą ciekawe ujęcia ale odwracając kota ogonem napiszę: co z tego że masz ciekawe ujęcia, skoro po powrocie nic z nimi nie zrobisz, tylko zarosną pajęczynami w ciemnym kącie na dysku? Montaż - nawet w aplikacjach Windows Movie Maker czy Apple iMovie wymaga poświęcenia znacznie większej ilości czasu.

Film na poparcie Twojego argumentu: zestawienie ciekawych miejsc z prostym montażem dało efekt który mi się podoba ale to też rzecz gustu: https://youtu.be/85VErvTqgWc
Skoro nie wracasz do swoich zdjęć czy filmów z wyjazdów, to po co właściwie je rejestrujesz (o ile to robisz)? U mnie znajomi i rodzina wręcz domagają się przy spotkaniach relacji z kolejnych wypadów.

Ostatnio edytowane przez Neo : 15.09.2016 o 08:52
Neo jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 15.09.2016, 09:02   #2
QrczaQ

QrczaQ's Avatar

Miasto: Sexu i biznesu
Motocykl: CRF1000, R80G/S PD, DR650SE
QrczaQ jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 tygodni 5 dni 3 godz 3 min 52 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Neo Zobacz post
Na YouTube jest nieprzebrana ilość filmów z bardzo ciekawych miejsc do których autorzy dotarli na motocyklach, a ich relacje są... takie sobie, żeby nie napisać dosadniej. Nie pomaga tam nawet montaż w profesjonalnej aplikacji. Masz rację, że sposób montażu zaoferowany przez tą aplikację jest wręcz banalny, kluczem będą ciekawe ujęcia ale odwracając kota ogonem napiszę: co z tego że masz ciekawe ujęcia, skoro po powrocie nic z nimi nie zrobisz, tylko zarosną pajęczynami w ciemnym kącie na dysku? Montaż - nawet w aplikacjach Windows Movie Maker czy Apple iMovie wymaga poświęcenia znacznie większej ilości czasu.
W pelni sie zgadzam. Czesto samemu sie inwestuje czas a efekt jest sredni lub cienki. W moim przypadku, odpuscilem bo zaczelo mnie denerwowac siedzenie nocami i obrabianie.

Brawo za podanie info o programie
Stary 15.09.2016, 09:08   #3
CeloFan

CeloFan's Avatar

Miasto: Warszawa
Motocykl: brak
Galeria: Zdjęcia
CeloFan jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 2 tygodni 3 dni 18 godz 51 min 54 s
Domyślnie

Heh... Do swoich ruchomych obrazów wracam choćby były ostatnie z ostatnich dla "obcego widza" bo mają ładunek emocjonalny. To normalne. Jednak chcąc wystawić się na opinię publiczną, trzeba by coś więcej oprócz pół godziny zabawy z aplikacją w telefonie. Mam na myśli tylko to, że czegoś wypadało by nauczyć się i umieć, żeby efekt miał ręce i nogi. Na typowe filmy drogi z ujęciami z kasku patrzę kilka chwil. Na początku, w środku i na końcu. Razem może z 10 sekund. Chyba sporo ludzi tak robi. Nie liczę znajomych, bo oglądają całość z uprzejmości, z uprzejmości też chwaląc "produkcję"
Oczywiście nie wymagajmy od siebie profesjonalizmu, ale przy minimum chęci i minimum estetyki da się zarejestrować coś więcej niż drogę przed motocyklem

Cyt:
"...odwracając kota ogonem napiszę: co z tego że masz ciekawe ujęcia, skoro po powrocie nic z nimi nie zrobisz, tylko zarosną pajęczynami w ciemnym kącie na dysku? "

Taki materiał nigdy nie będzie oceniony, więc jakby go nie było.
Odpowiedz

Zasady Postowania