Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Główny dział > Wszystko dla Afrykańczyka > Kaski

Kaski kaski, gogle, itp.

Narzędzia wątku Wygląd
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 07.06.2014, 22:34   #19
Navaja

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Halinów
Motocykl: BMW R 100 S, R 1200 GSA
Navaja jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 5 dni 3 godz 34 min 37 s
Domyślnie

Pociągne temat, bo miałem dzisiaj okazję potestować Shoei Neotec. Zrobiłem w nim jakieś 500 km.
Zacznę od plusów:
- bardzo wygodny, założyłem na łeb, zrobiłem parę setek kilometrów i nic nie uciskało i nie gniotło;
- wykonanie, spasowanie, jakość plastików bez zastrzeżeń;
- szczękę da radę zamknąć podczas jazdy jedną ręką - może dla niektórych użytkowników szczękowców to rzecz normalna ale mój Schubert C1 zawsze wymagał do tego użycia dwóch rąk;
- podniesiona szczęka nie opada przy wolnej jeździe w terenie a na asfalcie do 100 km/h stoi jak wilkowi na mrozie;
- super wentylacja górna. Czuć, jak opływające powietrze chłodzi czerep

Minusy:
- jak na kask za tyle kapusty to oczekiwałem, że będzie cichszy. Nie ma tragedii ale szału też brak;
- otwieranie szyby tylko z lewej strony - przy rozszczelnianiu szyba otwiera się skośnie - z jednej strony mamy położenie 1 a drugiej jakieś 1/2;
- w testowym egzemplarzu bardzo źle chodziła szyba tzn. zamykanie było cacy ale otwieranie wymagało dużej siły co powodowało, że nigdy nie udało mi się otworzyć szyby np. w położenie 2 tylko od razu szyba podnosiła się w położenie 3, 4 czy wyżej;
- wentylacja dolna- w Schubercie po otwarciu powietrze wali od wysokości ust. Dodatkowo w C1, nie wiem jak w innych modelach można sobie ustawić czy ma wiać na szybę czy na pysk. W Neotecu dmucha gdzieś od wysokości nosa i trochę daje po oczach
- w testowanym przeze mnie egzemplarzu cały czas gdzieś lekko dmuchało pomimo zamkniętej wentylacji górnej i dolnej. To jest fajne przy pogodzie takiej, jak dzisiaj ale przy 3 stopniach wolałbym tego nie mieć.

Wiem, że paru z Was jeżdzi w Neotecu. Możecie się odnieść do podanych minusów? Prosiłbym też o info jak ten kask sprawuje się po dłuższym czasie użytkowania.

Osobny temat to kask BMW Evo 6. Napieram dzisiaj trasą, patrzę a tu dealer BMW przy szosie to wbiłem się żeby ten kask pomacać. Wykonanie bardzo przyzwoite a sprzedawca namawia, żeby rundkę zrobić i przetestować. Przeleciałem raptem parę kilometrów i co mogę powiedzieć:
- cichszy niż Shoei Neotec,
- dolna wentylacja lepiej (jak dla mnie) działa,
- górna wentylacja słabsza niż w Shoei,
- przy jeździe z otwartą szczęką przysłania ona pole widzenia. Dokładnie nie sama szczęka tylko jej kołnierz - był założony zimowy.
Tu mam prośbę do Marka Consigliero, który jeździ w tym kasku. Mógłbyś podzielić się wrażeniami z użytkowania?
Navaja jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem

Zasady Postowania