Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Główny dział > Wszystko dla Afrykańczyka > Kaski

Kaski kaski, gogle, itp.

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary 06.03.2014, 00:01   #1
tmarc

Miasto: Katowice
Motocykl: nie mam AT jeszcze
tmarc jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 tygodni 6 dni 10 godz 36 min 16 s
Domyślnie

ja polecam nolana n 104 połowa ceny schubertha i shoeia i prawie niczym nie ustępuje
tmarc jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 06.03.2014, 08:03   #2
Wegrzyn

Wegrzyn's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Monschau / Radoszewice
Motocykl: RD07
Przebieg: 44000
Wegrzyn jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 3 tygodni 2 dni 1 godz 39 min 32 s
Domyślnie

A mógłbyś mi go opisać? Własne spostrzeżenia z użytkowania.

XRV750 RD07 / BMW R1200RT
Wegrzyn jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 06.03.2014, 09:13   #3
nadol

nadol's Avatar

Miasto: Warszawa
Motocykl: Transalp 650
nadol jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 tydzień 5 dni 16 godz 38 min 4 s
Domyślnie

N104 - wentylacja mogła by być lepsza, poza tym nie narzekam.
nadol jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 06.03.2014, 10:32   #4
consigliero
Ajde Jano

consigliero's Avatar

Miasto: Rataje Słupskie
Motocykl: Raczej nie będę miał AT
Galeria: Zdjęcia
consigliero jest na dystyngowanej drodze
Online: 9 miesiące 1 tydzień 6 dni 22 godz 43 min 29 s
Domyślnie

Miałem C3 i małżonka jeszcze ma, ale próbuję się go pozbyć . Za podstawowe wady uważamy , oczywiście subiektywnie, wentylację , która jest gorsza niż w BMW system V, głośność , delikatność, fatalny serwis .
Teraz mam system VI evo i podejrzewam że w C3 pro wentylacja bedzie podobna jak VI evo , czytaj, subietywnie wydajna . Jak sprzedam ten C3 to dla małżonki będzie J1, może nie będzie spać w czasie jazdy , co w C3 było normą , albo jazda z otwartą szybą.
consigliero jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 06.03.2014, 11:02   #5
filipgdynia

filipgdynia's Avatar

Motocykl: RD07a
filipgdynia jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 tydzień 5 dni 3 godz 14 min 57 s
Domyślnie

W czerwcu bedzie rok jak jeżdzę w Neotec-u. Nie mam porównania do innych, bo wczesniej miałem półotwarty HJC co miał 7 lat...

Blenda- ok, nie opadła, nie porysowała się,

Pinlock - zmontowałem dopiero we wrześniu, nie opada, trzyma równo i jakbym go nie potraktował płynem do szyb dalej by nie parował. teraz paruje, ale na krawedzi dolnej i nie przeszkadza to w jeździe.

Wentylacja - na tyle OK ze po sezonie nie prałem wysciólki, zawsze było mi przyjemnie, choć zawsze mam kominiarkę pod nim. W listopadzie była akcja czyszczenia w motoakcesoriach, ale nie polecam tych"specjalistów".

szyba - bardzo prosty mechanizm do obsługi i demontażu.

Szczeka - chodzi tez bez zarzutu, mimo to że pare razy zachaczyłem nią np przy otwieraniu bramy czy o motor przy pakowaniu.

Instrukja też jasna i zrozumiała, jedyno co mnie wkurzyło to zewnętrzna powłoka, łatwo się rysyje, mogłem to jakims woskiem zabezpieczyc albo co..

Słuchawki douszne też nie przeszkadzają w wygodzie i się elegancko mieszczą.

Zasadniczo - polecam. Jest to produkt dobrze zrobiony, dokładnie i estetycznie.
filipgdynia jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 06.03.2014, 23:03   #6
Wegrzyn

Wegrzyn's Avatar

Miasto: Monschau / Radoszewice
Motocykl: RD07
Przebieg: 44000
Wegrzyn jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 3 tygodni 2 dni 1 godz 39 min 32 s
Domyślnie

Dzisiaj byłem przymierzyć kilka kasków. Na miejscu okazało się, że jest tylko Schuberth C3 i C3pro, oraz Shoei Neotec. Nolana N104 nie było, sprzedawca powiedział, że być może będzie w przyszłym tygodniu. Na pierwszy ogień poszedł C3 w rozmiarze L, ale był bardzo ciasny. Dla sprawdzenia wziąłem XL i okazał się za luźny. Trochę zgłupiałem i jeszcze raz przymierzyłem L. Niestety był dużo za ciasny. Pomyślałem, że dla porównania wezmę C3 Pro. Efekt był taki sam. Już wiem, że rozmiarówka Shubertha jest nie dla mnie. Cale szczęście, że pomierzyłem, bo już prawie byłem zdecydowany na zakup przez internet Następnie do testów wziąłem Shoei w rozmiarze L i od razu pasował na moją dyńkę. Ponadto z tej godziny macania wyszło mi, że Shoei jest lepiej wykonany. Mechanizmy działają jakby "sprawniej" niż w Schuberth. Sam przełącznik od blendy działa lepiej. Blenda w Shuberth C3 jest pokryta czymś dziwnym, tzn bardzo szybko łapie brud. W C3 pro już tego nie było. Domykanie szyby w Shoei działa też lepiej, chociaż brakowało mi małego rozszczelnienia, od razu robi się większa szczelina. Mój wybór padł na Shoei Neotec. Mam nadzieję, że w testach wypadnie tak dobrze, jak to wszyscy ładnie piszą w recenzjach
PS. Sprzedawca powiedział, że raczej Nolana 104 nie można porównywać do Shoei i Schubertha. Dowiedziałem się, że jest to również dobry kask, ale to nie ta półka. Sam nic nie mogę napisać, bo nie było go w sklepie.
PS2. Powiedziałem o moim Caberg Duke i sprzedawca powiedział, że już inni klienci też narzekali na dużą głośność i inne wady.
No to by było na tyle. Mam nadzieję, że wreszcie będę miał kask na kilka lat

XRV750 RD07 / BMW R1200RT
Wegrzyn jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Zasady Postowania