Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Podróże. Całkiem małe, średnie i duże. > Relacje z podróży > Trochę dalej

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary 06.11.2008, 12:37   #1
Michasso

Michasso's Avatar

Miasto: Szczecin
Motocykl: RD07a
Michasso jest na dystyngowanej drodze
Online: 20 godz 54 min 14 s
Domyślnie

Dobra, jedziemy dalej..

Wrzucam jeszcze dwie fotki z tamtego wieczoru, bo nocne włóczęgi po uliczkach coraz bardziej mi się podobały

pierwszy raz dotarłem pod słynną cytadelę (zamknięta w nocy)

Kolejne dni zupełnie odwróciły to zupełne przeciwieństwo tego co przeżywałem wcześniej w Syrii. Chodzi o spotykanie ludzi, których nie trzeba było namawiać na wspólne spędzanie czasu. Szybka integracja objęła najpierw trójkę Polaków (poznanych wcześniej przez Benjamina), którzy wracali z Egiptu. Zdegustowani natręctwem, chciwością i fałszem Egipcjan widzących nic poza pieniędzmi w przyjezdych wracali przez Jordanię, której również mieli dość (bardzo restrykcyjnej w czasie Ramadanu). Nie szczędzili brzydkich słów odnośnie swojej naiwności wyniesionej z Syrii, którą, w konfrontacji z egispkimi hienami musieli szybko zweryfikować.
Na koniec padło- "Wszędzie dobrze, ale w Syrii najlepiej",co tylko utwierdziło mnie w przekonaniu wyjątkowej atmosfery tego kraju.
Tego dnia nie opuściliśmy jeszcze miasta, a ulice stawały się dla mnie coraz mniej obce

Po prawej Maciek (prawnik z zawodu) jako adept sztuki targowania

Tego dnia poznaliśmy jeszcze trzy Serbki, jednego Niemca i jednego Australijczyka. Hotelowa atmosfera wyjątkowo sprzyjała szybkiej integracji, dlatego już wieczorem mieliśmy plan na następny dzień.
Zamierzaliśmy opuścić Aleppo by zwiedzać pobliskie zabytki, chociaż ciągle dawało się odczuć, że ciężko o nudę w tym mieście. Można tam siedzieć, pić kawę i zawsze coś przykuje naszą uwagę. Nie musi to być wcale pożar restauracji, w której wcześniej jadł Viking

Tu widoczna część dzielnicy oponiarskiej, o której wcześniej wspomniano

Mogłem być świadkiem wyjątkowej akcji ratunkowej;]

Dzielni strażacy dawali z siebie wszystko;]

Zamieszczam jeszcze trochę fotek z wieczornych wypraw (tym razem w grupie) do dzielnicy chrześcijańskiej, gdzie bezkarnie piliśmy piwo
Może to nie wszystkich interesuje, ale klimat uliczek i nawet mijanych samochodów miał dla mnie niepowtarzalny wdzięk

Tutaj specjalnie dla Grega coś w kolorze;]

Życie nocne kwitło, nawet o godzinie 1 możnabyło coś zjeść.
Tu uliczni kucharze specjałów na dzielnicy oponiarskiej

A to miejsce, które odwiedzałem najczęściej zaczynając w ten sposób śniadania i obiadowe startery. Do woli mogłem testować kombinacje mieszania owoców. Na tematy kulinarne miałem zdecydowanie więcej do powiedzenia aniżeli przed wyjazdem. Nie dlatego, że restauracjach, w których jadłem podawali wodę z Eufratu, ale różnorodność smaków jakie poznałem, do tej pory skręca mi żołądek z pragnieniem powrotu do Syrii

cd..
Stary 08.11.2008, 22:16   #2
Stringers

Stringers's Avatar

Miasto: Szczecin
Motocykl: Trampek RD10
Galeria: Zdjęcia
Stringers jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 godz 38 min 20 s
Domyślnie

Oj panie kiedy tam wracasz?
Stringers jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 21.03.2009, 23:24   #3
bodziu

Miasto: gorzow
Motocykl: RD03
bodziu jest na dystyngowanej drodze
Online: 9 godz 54 min 15 s
Domyślnie

Podaj proszę jakie są koszty przekroczenia granicy (ubezpieczenie, kwity, bakszysz, 'servis' itp.) wybieram się latem do jordanii więc dwa razy przejazd przez syrię , a krążą niesamowite historie nawet 200$ w jedna stronę.
bodziu jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Zasady Postowania