![]() |
|
Szpej turystyczny - Produkty i Porady Wszystko co potrzebne do dużej i małej turystyki |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
![]() |
#1 |
![]() Zarejestrowany: Jun 2008
Miasto: Poznań
Motocykl: 690 Enduro
![]() Online: 4 miesiące 2 tygodni 1 dzień 4 godz 22 min 10 s
|
![]()
Żadnego "efektu spaniela" (piękne określenie) nie będzie. Jeżdżę z sakwami od dawna. Rogal ma więcej punktów mocowania dołem?
![]() |
#2 | |
Turysta DualSport
![]() Zarejestrowany: Jul 2011
Miasto: Chorzów
Motocykl: KTM 1200 6T
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 2 tygodni 2 dni 4 godz 17 min 43 s
|
![]() Cytat:
może pojawić się wtedy, kiedy tylne dolne rogi sakw nie mają do czego być zamocowane i tylko przednie są uwiązane. Wówczas mamy do czynienia z tzw. ,,niepełnym'' lub ,,połówkowym efektem spaniela'' ![]() Do tego w motocyklach z wysoko poprowadzonym tłumikiem sakwy bez stelaża przyciskają tylne części bocznych owiewek do wydechu. Dlatego pytam jak sobie z tym radzisz.
![]() |
![]() |
#3 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2009
Miasto: Gwe/Warszawa
Motocykl: CRF1000, RD04
![]() Online: 5 miesiące 1 tydzień 4 dni 8 godz 8 min 6 s
|
![]()
Ja latam 690 z sakwami DryBag, bez stelaży i jest całkiem ok (choć pewnie ze szczątkowymi stelażami było by lepiej). Mają podwójne wzmocnienie na bokach i normalnie leżą na plastikach (podklejonych folią ochronną) i wydechu (Leo) i nic się nie dzieje. Kiciemu w DRZecie stopiło plastik i przetopiło takie sakwy przy oryginalnym wypierdzie, więc kwestia jak bardzo tłumik się nagrzewa. Mocowanie: 2 paski przez kanapę, jeden pod kanapą, dół-przód mocowany do setów podnóżków z tyłu i jeden z tyłu-góra po zadupku. Z tego co mi mówili jadący za mną nie lata to za bardzo, ale też nie jest tak dopasowane jak rogal.
Zdjęcie0190.jpg Zdjęcie0191.jpg IMG_0052.JPG IMG_0084.JPG Mają swoje plusy i minusy. Z plusów: - waga nisko - nie muszę ich zdejmować, ani odpinać do tankowania 690tki ![]() - dość pakowne, łatwiejszy dostęp do gratów, a jak mniej rzeczy to ładnie można skompresować (choć przydałyby się jakieś paski w poprzek) - przy moim wzroście nie przeszkadzają na zjazdach (mogę 4litery przesunąć prawie nad tylną lampę) - cena Wady: - nie tak dobrze dopasowane jak rogale i mniej rejli ![]() - trzeba pilnować dobrego ściągnięcia pasków, żeby się dobrze trzymały. - więcej roboty przy zakładaniu/zdejmowaniu (choć po błotnych kąpielach łatwiej zdjąć niż rogale...) - mocniej poszerzają moto, choć nie wystają dużo poza obrys kolan - gdzie mi chodzi po łbie rogal (np. 40czip, ale jak narazie wszystko się rozbija o kasę...jak brałem sakwy to rogale były zdecydowanie po za moim budżetem...)
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
ABC pakowania. Kufry, sakwy, tankbagi... | sambor1965 | Przygotowania do wyjazdów | 313 | 14.04.2023 19:41 |