Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Podróże. Całkiem małe, średnie i duże. > Relacje z podróży > Trochę dalej

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary 07.06.2012, 13:25   #1
Marcin z Zakopanego

Marcin z Zakopanego's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Zakopane
Motocykl: Nie mam AT już ;) ale miałem 2x07A, 1x07 i 1x03
Marcin z Zakopanego jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 tygodni 6 dni 7 godz 57 min 30 s
Domyślnie

ATomku- dzięki!
Budzisz we mnie zainteresowanie tamtym kierunkiem
Marcin z Zakopanego jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 07.06.2012, 14:50   #2
ATomek

ATomek's Avatar

Miasto: Garwolin
Motocykl: RD07A
Galeria: Zdjęcia
ATomek jest na dystyngowanej drodze
Online: 6 miesiące 2 tygodni 6 dni 1 godz 4 min 51 s
Domyślnie

http://youtu.be/PhR5CQ_B2vw Zechcesz mnie

Obraz 909.jpg

Obraz 862.jpg

Pina będzie nam towarzyszyła do końca dnia.

Obraz 863.jpg

Obraz 876.jpg

Oferta ciekawych miejsc w Pińsku jest duża, ale zaraz po wjeździe do centrum znaleźliśmy maleńką kawiarnię ze stolikami na zewnątrz i oddaliśmy się błogiemu lenistwu. Swoimi historiami czas nam umilała Pani Właścicielka. Razem z aromatem wspaniale zaparzonej kawy wdychaliśmy atmosferę Pińska: Bony, Batorego, Boboli, Naruszewicza, Kapuścińskiego...

Z tego miejsca pochodzą moje wcześniejsze obserwacje miejscowej ludności , które przedstawiłem w innym wątku relacji:

Obraz 869.jpg

Melodyjne bicie w dzwony- "na służbę"- zapraszało do polskiej katedry.

Obraz 891.jpg

Obraz 882.jpg

Obraz 881.jpg

Obraz 884.jpg

Obraz 898.jpg

Zajechaliśmy na główny plac miasta zobaczyć Kolegium Jezuitów i miejsce po ich zabytkowym kościele, po którym teraz dumnie przechadza się wiecznie żywy Lenin.

Tak mnie naszło-
Co zostaje z legendy?
Trzy fałszywe słowa utrwalane w głowach kolejnym pokoleniom!
Przecież ANI wiecznie, ANI żywy, ANI nawet nie Lenin, bo właściwe Iljicz Uljanow.

Ale sza! Jedziemy dalej wzdłuż Piny w poszukiwaniu noclegu.

Obraz 931.jpg

Obraz 917.jpg

Znajdujemy przestronne miejsce niedaleko przeprawy promowej.
Włodek pilnie odrabia lekcje z dzisiejszych wrażeń, my rozbijamy obozowisko. Trochę staranniej, bo na horyzoncie ciemnieje od burzowych chmur. Cały tydzień mieliśmy super pogodę i kiedyś wreszcie musi się to skończyć.
Jak zwykle w takich miejscach pogaduszki z wesołymi wędkarzami, ognisko, ciepła kolacja.
To nasza ostatnia noc na Białorusi. Wspominamy minione dni ale przeszkadza nam nadchodząca nawałnica.
Umacniamy mocowania namiotów, gasimy ognisko i w ciemności oglądamy spektakularne błyskawice, które odbijając się w rzece wyglądają podwójnie groźnie. Burza o tyle niecodzienna, bo bez grzmotów.
Kończy się na strachu, bo błyski przechodzą z prawej, z lewej i odchodzą. Zostaje pomarszczona silnym wiatrem tafla wody.

Obraz 925.jpg

Ostatnio edytowane przez ATomek : 02.12.2015 o 01:22
ATomek jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 09.06.2012, 19:46   #3
ATomek

ATomek's Avatar

Miasto: Garwolin
Motocykl: RD07A
Galeria: Zdjęcia
ATomek jest na dystyngowanej drodze
Online: 6 miesiące 2 tygodni 6 dni 1 godz 4 min 51 s
Domyślnie

http://youtu.be/Gizg-rKtMmw

Dziwny jest ten świat. A my?

Obraz 927.jpg

Dziś ostatni dzień naszej wędrówki po Białorusi. W parę miejsc mógłbym wracać nawet zaraz...
Najlepsze, chytre plany lęgną się właśnie podczas powrotów...

Ale póki co, próbujemy wydostać się w kierunku na Janów Poleski (Iwanowo), "na azymut".
Droga niestety nas przechytrzyła i po kilkunastu km skończyła się w kołchozie. Nie narzekamy, bo ładna była
Choć też i pełna "niespodzianek".

Obraz 934.jpg

Obraz 937.jpg

Obraz 940.jpg

Słynna trylinka uszlachetniona tłuczniem bazaltowym. Na szczęście, pobocze szerokie...

Obraz 941.jpg

W Janowie Poleskim główny punkt naszego szlaku cerkiewno- kościelnego, stanowi miejsce męczeńskiej śmierci Andrzeja Boboli. Zachęcam do bliższego poznania tego człowieka, który mimo kontrowersyjnej powierzchowności został świętym, a nawet- w obliczu zasług dla naszej Ojczyzny- jej patronem.
http://brewiarz.pl/czytelnia/swieci/05-16a.php3

Obraz 942.jpg

Obraz 954.jpg

Obraz 944.jpg

Czarna, granitowa tabliczka upamiętnia miejsce mordu, choć na właściwym, odległym o 50m stoi pomnik Lenina.

Obraz 949.jpg

Obraz 959.jpg

Dzieciaki jak zwykle ciekawe...

Obraz 962.jpg

Obraz 964.jpg

Przejeżdżamy przez Kobryń.
Uwagę naszą przyciąga przeprawa przez kanał Dniepr- Bug. Tu właśnie zaczyna się jako przedłużenie rzeki Muchawiec, a kończy bardzo blisko miejsca naszego ostatniego noclegu, gdzie łączy się z Piną. Na kanale jest wiele dobrych przepraw promowych, choć na wielu mapach nie są zaznaczane.

Obraz 974.jpg

Obraz 971.jpg

Obraz 972.jpg

Obraz 975.jpg

Wspomniana rzeka Muchawiec.

Obraz 980.jpg

Obraz 983.jpg

Obraz 987.jpg

Obraz 984.jpg

Wjeżdżamy do Brześcia.
Z żalem, ostatni raz tankuję krówkę paliwem za 2,80zł, wymieniamy pozostałe białoruskie ruble na pamiątkowe destylaty,
robimy ostatnie zdjęcia, przejeżdżamy mostem warszawskim na zachodni brzeg Bugu i stawiamy się do odprawy granicznej. Zdecydowanie podjeżdżamy na początek kolejki, ale stajemy tak, żeby motocykle nie przeszkadzały i ruszamy na udane pieczątkobranie.

Obraz 988.jpg

Ostatnio edytowane przez ATomek : 09.06.2012 o 22:42
ATomek jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Zasady Postowania