|
![]() |
#1 | |
![]() Zarejestrowany: May 2010
Miasto: Garwolin
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 2 dni 15 godz 37 min 3 s
|
![]() Cytat:
![]() Relaks też jest wskazany, ja ostatnio wybrałem się na 4dniową akcję dookoła Tatr zupełnie na lajcie i spodobało mi się. Ale odbije sobie w wakacje. A na Krystynę to ja zawsze chętny, pohuczymy troche aż nas zieloni nissanem patrolem dopadną ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
![]() Zarejestrowany: Apr 2008
Motocykl: RD07A
![]() Online: 6 miesiące 2 tygodni 6 dni 1 godz 20 min 51 s
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Co do Krystyny,to jutro odbiorę pospawanego gmola, troszkę ponacinam kozikiem opończe i jestem do dyspozycji. 507jeden trzy pięć 085 Różana to ślady Sapiechów. Ich rezydencja, choć dziś w ruinie doskonale pokazuje potęgę tego rodu. Gościli tu królowie i książęta m.in. królewicz Władysław Waza idący na Moskwę w 1617 r. Tak wyglądał pałac w 2007r ![]() Dziś odrestaurowano fronton a i wewnątrz widać prace zabezpieczające Obraz 152.jpg Bialorus 033.jpg "Herb polski dwudzielny pas w polu czerwonym. Od czoła trzy tarcze. Tarcza po prawej stronie w polu czarnym trzy złote lilie andegaweńskie. Pośrodku w polu czerwonym rogacina przekrzyżowana dwukrotnie. Tarcza od lewej strony w polu brązowym prawica zbrojna przeszyta złotą strzałą ku podstawie. Od podstawy w polu czerwonym biały rycerz zwrócony w prawo z szarżującym mieczem na białym koniu zwróconym w prawo." Obraz 154.jpg Obraz 157.jpg Bialorus 046.jpg I zanim pojedziemy dalej, parę zdjęć z okolicy: Obraz 124.jpg Jezioro Papiernia z charakterystycznym długim mostem Obraz 126.jpg Obraz 130.jpg Na krzyżówce dróg P50 i P44 tank czerwonoarmiejców zdjęcie w stylu: wiosną wszystko budzi się do życia Obraz 151.jpg Obraz 149.jpg i strasznie jeść się chce ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
![]() Zarejestrowany: May 2010
Motocykl: nie mam AT jeszcze
![]() Online: 2 dni 15 godz 37 min 3 s
|
![]() Cytat:
Lepiej powiedz jak te 40oktanowe pojemności pół litra wchodziły ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
|
![]()
Z Różanej wypadamy asfaltem P44 na południowy wschód, 40km w kierunku na Kossowo, czyli Kosów Poleski.
![]() Obraz 164.jpg Jedziemy tam zobaczyć majątek Merecowszczyzna, gdzie urodził się jeden z dziesiątki najsłynniejszych "Białorusinów" Tadeusz Kościuszko ![]() Ponieważ Maciejowice leżą na Ziemi Garwolińskiej, czujemy się zobowiązani odwiedzić miejsce, gdzie Tadeusz bosymi nóżkami stąpał pacholęciem będąc. Obraz 167.jpg Bialorus 048.jpg Merecowszczyzna wita nas swoim poleskim pejzażem. Parkujemy obok zlotowych maszyn i wnet dowiadujemy się, gdzie można zjeść i wypić ![]() Bialorus 067.jpg jemy i pijemy ![]() Bialorus 052.jpg Tadeusz! Nie odwracaj głowy! Zwiedzamy. Bilet jedyne 35000. Obraz 180.jpg Obraz 182.jpg Obraz 187.jpg "Bohater wojny o niepodległość Stanów Zjednoczonych, generał armii USA; za zasługi w wojnie z Rosją (zwycięstwa pod Zieleńcami i Dubienką 1792) w obronie Konstytucji 3 maja odznaczony, jako drugi Polak, orderem Virtuti Militari. Organizator insurekcji i Najwyższy Naczelnik Sił Zbrojnych Narodowych w powstaniu 1794 roku. Pochowany obok polskich królów w katedrze na Wawelu." Obraz 186.jpg Obraz 192.jpg Obraz 183.jpg podobno też lubił dwa kółka i za kołnierz sukmany nie wylewał Obraz 184.jpg Obraz 178.jpg W dole, nad stawem jest "drzewo spełnionych marzeń" Wiążę i ja pętelkę, szepcząc: "pompa, moduł, regulator" Za chwilę usłyszałem: Bialorus 061.jpg POCAŁUJ!!! SPEŁNIĘ TWOJE TRZY ŻYCZENIA! Pomyślałem coś o naiwności i podziękowałem. Już mam taką jedną w domu! Poleciłem, żeby im złożyła swoją ofertę: Bialorus 062.jpg Po sąsiedzku z klimatycznym Dworem Kościuszków jest ruina dawnego pałacu, imitacja średniowiecznego zamku gotyckiego, XIXwiecznych nowobogackich- Pusłowskich. Zamek brzydki, ale ładne twarze ![]() Obraz 169.jpg |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Motocykl: RD04
![]() Online: 2 tygodni 1 dzień 22 godz 47 min 16 s
|
![]() Cytat:
![]() ![]() Kontynuacji z zaciekawieniem oczekuję ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
|
![]() Cytat:
![]() Zawsze miałem problem z zakupem części do samochodu typu lampa prawa, lampa lewa... to w końcu która to? Czy patrząc zza kierownicy, czy stojąc przodem do samochodu? Problem raz na zawsze rozwiązałem w odniesieniu do samochodów "anglików". Te mają kierownicę na pewno z prawej strony. ![]() Mam nadzieję, że pomogłem. Na podparcie jeszcze to: ![]() Art. 2 ust. 1. Godłem Rzeczypospolitej Polskiej jest wizerunek orła białego ze złotą koroną na głowie zwróconej w p r a w o, z rozwiniętymi skrzydłami, z dziobem i szponami złotymi, umieszczony w czerwonym polu tarczy. Majki: ![]() W kontekscie naszej wycieczki i naszych przodków: Elwood: Prawie nigdy nie wiadomo, gdzie są nasze korzenie ![]() Często są po prostu tam, gdzie je sami zapuścimy. Ludzie zawsze lubili się przemieszczać i nie zawsze były to wycieczki z Orbisem ![]() ATak poważnie, to moi pradziadowie na przestrzeni trzystu lat zrobili skok w bok najwyżej o 9 km, czyli w zasięgu wzroku. A wzrok trzeba mieć niezły, żeby z tej odległości wypatrzeć ładną dziewczynę ![]() Trochę uprzedzając relację odpowiem Ci, że był jeszcze kolejny wątek naszej wycieczki, który rezerwuję dla Włodka, stryjecznego brata mojej Żony- Asi. To ten na Hondzie CBF. Właśnie Włodek miał nam pomóc w odnalezieniu się w miejscu i czasie w polskiej historii i białoruskiej rzeczywistości. Jechał odszukać grób Babci i dom dzieciństwa swojej Matki, po tym, jak cała rodzina została wysiedlona do Polski powojennej. Jak uzna za stosowne, napisze coś od siebie, do czego mogę Go jedynie zaprosić. Może troszku wolno jedziemy, ale naprawdę obserwacja tamtejszego życia wyhamowuje prędkość, a nawet często zachęca, by zawrócić. Jeszcze nigdy za granicą nie czuliśmy takiego spokoju, swojskości i spójności człowieka z przyrodą. Siłą rzeczy pojawia się wylewność. Pozdrawiam czytaczy! Ostatnio edytowane przez ATomek : 16.01.2018 o 22:19 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
![]() Zarejestrowany: Jan 2009
Miasto: Strzelin
Motocykl: RD04
![]() Online: 2 miesiące 3 tygodni 11 godz 43 min 30 s
|
![]()
"Jeszcze nigdy za granicą nie czuliśmy takiego spokoju, swojskości i spójności człowieka z przyrodą"
za każdym razem pakuję zadek na moto by otrzeć się o coś takiego ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
moja Afryka czyli "Wagadugu 2012" by remi | remi | Trochę dalej | 27 | 28.08.2013 19:16 |
"Zakazane" Bieszczady 2012 | Arkadius | Polska | 12 | 19.01.2013 22:30 |
Wyprawa z Polski do Brazylii "Volta ao Mundo" - Trzy pasje, dwóch facetów, jeden cel! [Sierpień 2012] | Jastrap | Kwestie różne, ale podróżne. | 17 | 31.12.2012 12:55 |
"Oranżada"dla przyszłego "zdrajcy". | MOTOMYSZA | Wszystko dla Afrykańczyka | 7 | 29.10.2012 19:21 |