Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Podróże. Całkiem małe, średnie i duże. > Relacje z podróży > Trochę dalej

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary 30.12.2011, 18:06   #1
Cumuulus

Miasto: Żory
Motocykl: Super Terefere 750 3TD na leniuszku
Cumuulus jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 tydzień 1 dzień 7 godz 14 min 40 s
Domyślnie

Czyżbyś miał jakieś nieoficjalne przecieki przed premierą forumową kolejnego odcinka przygód dzielnego Bajrasza ? Jeśli tak, to podziel się
Cumuulus jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 30.12.2011, 20:29   #2
Elwood
Gość

Online: 0
Domyślnie

Mam dwa odcinki, ale nie w trybie z obrazkami. Za to drugi rysunkowy i chyba jest jescze lepszy od pierwszego.
Oba odcinki i kolejne zresztą też, to niesamowite historie i mogłyby robić za zupełnie oddzielne wersje pełnometrażowe.
Obawiam się jednak, że Bajrasz sprzeda wersję "dla ludu" a oryginały zachowa, by delektować się nimi przy szklaneczce tego, czy owego.
Bez zgody autora mogę tylko wspomnieć, że macki pierwszego odcinka sięgają na powrót do Polski, do wioski, której nie ma na mapie, a nazwy jej próżno szukać w spisie dedykowanym. Rzec jeszcze mogę, że lud w niej turecki pomieszkuje. Lud niezwykły... Co Bajrasza łączy z ludem tym?
Ryby siną barwą kłute, a dokładniej ich (ryb znaczy) tatuaż.
Ciekawostka wielką fakt, że motyw ów zaczerpnął sam Sienkiewicz Henryk (lokując na klacie Azji Tuchajbeja) znajdując go w opisie historii, która znana jest w owej wiosce od lat setek, a przekazywana tylko i wyłącznie z ust do ust do dnia dzisiejszego.
Nic więcej dodać nie mogę, ale mam nadzieję, że choć kawałek, bodaj strzęp nawet, przemyci Bajrasz w opowieściach swoich zacnych dalej.
Ów tajemniczy związek lokuje naszego Piotrka w zupełnie innej przestrzeni. Stąd też zresztą tak długo kazał sobie czekać Waszmościom na przekaz w relacji rzeczonej!
  Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 04.01.2012, 18:26   #3
bajrasz
świeżym warto być:)

bajrasz's Avatar

Miasto: DWR
Motocykl: RD07a
bajrasz jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 4 dni 10 godz 58 min 39 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Elwood Zobacz post
...Bez zgody autora mogę tylko wspomnieć, że macki pierwszego odcinka sięgają na powrót do Polski, do wioski, której nie ma na mapie, a nazwy jej próżno szukać w spisie dedykowanym. Rzec jeszcze mogę, że lud w niej turecki pomieszkuje. Lud niezwykły... Co Bajrasza łączy z ludem tym?
Ryby siną barwą kłute, a dokładniej ich (ryb znaczy) tatuaż.
Ciekawostka wielką fakt, że motyw ów zaczerpnął sam Sienkiewicz Henryk (lokując na klacie Azji Tuchajbeja) znajdując go w opisie historii, która znana jest w owej wiosce od lat setek, a przekazywana tylko i wyłącznie z ust do ust do dnia dzisiejszego.
...
Elwood tylko sobie znanym szatańskim sposobem, sczytuje me tajne zapiski. Ma rację jednak, że jest takie miejsce, które w pewien sposób wpłynęło na podróż bez towarzystwa. Miejsce jest to piękne, a ludzie tu mieszkający, bardzo serdeczni.

Ma się wrażenie, ze czas się tu zatrzymał w miejscu

...jest też tam miejsce, które pomimo przeznaczenia, nie wprowadza mnie w stan smutku, a jakoś irracjonalnie pobudza.

mieszkają tu też bociany, a przecież każdy wie, że tam gdzie ci podróżnicy w czerwonych mokasynach zakładają domostwa, tam jest cicho i spokojnie

Nie mylił się też Elwood, że nie wszystko będzie powiedziane, napisane i narysowane. Miejsce zaś zacne i warte zwiedzenia. Każdy kto wybiera się za wschodnią granicę, powinien spędzić tam trochę czasu. Daje to pewien obraz ludzi i miejsc jakich wiele można spotkać w dalszej wschodniej wędrówce. Jako zachętę dodam, że zjeśc tam można wysmienicie, a mieszkańcy przednią okowitę potrafią pędzić.

.

bajrasz jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Zasady Postowania