![]() |
|
Układ elektryczny i zapłonowy Montaż, demontaż oraz kontrola elementów jak: alternator, akumulator, regulator napięcia, CDI, okablowanie, światła, bezpieczniki, przełączniki, światła stopu, czujnik nóżki bocznej, wiatraki, klaksony, tripmastery, kontrolki, rozruszniki i kierunkowskazy. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
![]() |
#1 |
Mam przerąbane :)
![]() Zarejestrowany: Oct 2008
Miasto: WTA
Motocykl: RD07a
Przebieg: stoi
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 1 miesiąc 16 godz 13 min 57 s
|
![]()
Ja też nieelektryczny stary i dlatego bardzo łopatologicznie ci to wytłumaczę: coś ci nie styka.
Wyjmij aku, zdejmij plastiki, obejrzyj klemy, oczyść je, zobacz dalej "po kablu" czy gdzieś nie ma luzów. Ja raz tak miałem dziwnie, że w czasie jazdy mi gasła i to samo, coś tam miga, klika ale nie łapie. Klema niby dokręcona i też już wyrokowałem że regler do wymiany. W akcie rozpaczy dokręciłem klemę śrubokrętem z zestawu firmowego (przekręciłem może 1/100 obrotu) i po prostu chyciło i od tej pory njet probljema ![]()
![]() |
#2 |
![]() Zarejestrowany: Jun 2008
Miasto: Poznań
Motocykl: 690 Enduro
![]() Online: 4 miesiące 2 tygodni 1 dzień 4 godz 22 min 10 s
|
![]()
Jeśli aku był sprawdzany testerem i dupa to raczej w nim "coś nie styka".
Aku można łatwo sprawdzić samemu. Podłączamy żarówkę około 50W i mierzymy napięcie. Powinno być powyżej 12V. A żarówka ma oczywiście świecić ![]()
![]() |
#3 |
Michał
![]() |
![]()
Gdyż albowiem..pierwsze co zrobiłem to pomacałem czy masa przykrecona i czy nic nie luźno. A jak dokręcone mocno to i prawdopodobieństwo zaśniedzenia/korozji maleje. Klemy były dowalone tyż na ostro. Z aku na pewno coś nie tak bo nie ładuje, ale pytanie czy nie zepsuł go motocykl. A ze żarówą sprawdzę i obaczym.
------------------------------------------------------------------------- Dzięki za pomoc..aku kupiłem nowy (gwarancja 24 miesiące ![]() Ostatnio edytowane przez Dzieju : 13.02.2013 o 20:14 |
![]() |
![]() |