Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Warsztat XRV 650 / XRV 750 > Silnik, sprzęgło, skrzynia

Silnik, sprzęgło, skrzynia Montaż i demontaż elementów silnika: sprzęgła i skrzyni , wymiana łańcuszków rozrządu, demontaż głowic i zaworów, pomiary kompresji, ciśnienia oleju, serwisowanie zaworów i gniazd, tłoków i pierścieni.

Narzędzia wątku Wygląd
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 01.02.2013, 19:39   #11
igi
Ciśnienie rośnie ;)

igi's Avatar

Miasto: Opole
Motocykl: RD07a była... :(
Przebieg: 58000
Galeria: Zdjęcia
igi jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 tygodni 6 dni 13 godz 4 min 28 s
Domyślnie

Tak zrobię na razie przepłukałem dno naftą i wydmuchałem kompresorem na 15 atmosfer sporo wyszło w poniedziałek poszperam magnesem. Rozebranie pompy wymagało by chyba rozpołowienia silnika. Po prostu po miesiącu wymienię olej jeszcze raz.
Tak jak wcześniej pisałem dostałem dzis nity, oto nowy i stary.

Sprzęgło już zanitowane wszystko wydaje sie być ok.

Porobiłem parę kosmetycznych poprawek przy motorze i zanurzyłem tarcze w oleju żeby czekały na montaż.

A teraz pokaże wam mój sposób na łożyska bez spawania i bez walenia. Zbudowałem prosty ściągacz który sprawdza sie doskonale tylko w przypadkach jak ten czyli kiedy brak kilku kulek lub rozsypał się wianuszek. polega to na spiłowaniu w odpowiedni sposób główek pasujących śrub ciężko to wytłumaczyć ale zięcia wszystko wyjaśnią w razie pytań wyjaśnię szczegóły a od każdego komu to pomoże czekam na piwko

Parę minut zabawy ze szlifierką i trzeba ściąć łepki tak, żeby wchodziły do łożyska i blokowały się po przekręceniu,
jest trochę zabawy z wykręcaniem ale da się to opanować, trzeba tylko przytrzymać śrubę którą się akurat kręci
i tak na zmianę, blachę opiera się oczywiście o wałek.

Ostatnio edytowane przez igi : 03.06.2013 o 14:13
igi jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania