Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Warsztat XRV 650 / XRV 750 > Rama, zawieszenia, napęd

Rama, zawieszenia, napęd Montaż i demontaż łańcucha, zębatek, zawieszenia przedniego i tylniego, centralki i bocznej podstawki, wahacza z ułożyskowaniem. Numery ram, kierownice, rodzaje łancuchów, podnóżki, półki.

Narzędzia wątku Wygląd
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 25.10.2013, 13:36   #23
mdxmd

Miasto: Lubelskie
Motocykl: CRF1000
Przebieg: 149 000
mdxmd jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 2 dni 11 godz 25 min 52 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał klanol Zobacz post
ważne są także gumy zabieraka, jeżeli są stare, twarde i mają luz to i wałek dostaje mocniej.
dorzucę jeszcze element z drugiej strony - sprężyny kosza sprzęgła nawet jeżeli kosz jeszcze na wolnych obrotach nie stuka (bo siły są niewielkie) a pod obciążeniem np. na ostatnim biegu kosz dobija to oczywiście tego nie słychać podczas jazdy a amortyzacji brak

oczywiście to tylko teoria bo idąc tym tropem to gdyby jedno (gumy) i drugie (sprężyny sprzęgła) były do d.y to tryby oraz zazębienia skrzyni powinny dawno się rozlecieć bo powierzchnia styku kół zębatych jest znikoma w porównaniu do powierzchni wielowypustów wałka.

Odnośnie wymiany zębatki co 10.000km to nie dla mnie, jeżeli założę oryginalne zębatki + DID 525 ZVM2 to 30.000 - 40.000km musi hulać + czyszczenie i smarowanie wałka co jakiś czas ewentualnie jak ktoś ma oliwiarkę to wielowypust sam się smaruje od łańcucha - tak jest
przynajmniej u mnie.

Jeżeli chodzi o zakup motocykla to bez względu na jego stan choćby wszystko było w oryginale i wyglądało jak z salonu trzeba sprawdzić wałek, ja kupiłem taki przypadek 56.000km od franca, wałek ma ok 1mm zużycia i w zimie pójdzie do wymiany klejenie nie pomogło na długo, rzeźbić w g..wnie nie będę i wymieniem na nowy (2 dni roboty i spokój) motocyklem zrobiłem już ponad 4.000km oleju nie bierze i gdzie tu logika.....

Ostatnio edytowane przez mdxmd : 25.10.2013 o 14:02
mdxmd jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania