|
![]() |
#1 |
![]() Zarejestrowany: Jun 2008
Miasto: Poznań
Motocykl: 690 Enduro
![]() Online: 4 miesiące 2 tygodni 1 dzień 4 godz 22 min 10 s
|
![]()
"Człowiek z bronią też ma mózg" - hmmm mocno życzeniowe myślenie.
Dostęp do broni to dostęp dla wszystkich.
![]() |
#2 |
Fazi przez Zet
![]() Zarejestrowany: Mar 2009
Miasto: Berlin
Motocykl: RD07
Przebieg: ∞
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 9 miesiące 4 tygodni 12 godz 42 min 11 s
|
![]()
my tu nie o broni tylko o respektowaniu prawa. Bron jest jedynie srodkiem wymuszajacym jego respektowanie. Bandyta 3 razy sie zastanowi zanim wejdzie do mojego domu. W Polsce wchodzi bo mu nic nie grozi.
Gubiac sie na crossie na prywatnym terenie i pytajac o droge to nic innego jak nasranie komus pod drzwi, zapukanie i poproszenie o papier. Kiedy wlasciciel ma bron, wiemy ze ta akcja nie przejdzie... Oranie sciolki lesnej to sranie pod drzwi lesniczemu albo prywatnemu wlascicielowi. Nie popieram linek tak samo jak orania lasu i prywatnej wlasnosci
![]() |
#3 |
|
![]()
"Bron jest jedynie srodkiem wymuszajacym jego respektowanie." niestety nie tylko. A w zasadzie wręcz odwrotnie.
Wjechałem kiedyś na prywatny teren bo się w lesie zgubiłem. Spotkałem tam kogoś, przeprosiłem, pomachaliśmy sobie na pożegnanie. Według Ciebie lepij jakbym dostał kulkę. Nie popierasz prywatnej własności? To gdzie chesz sie ostrzeliwać?
![]() |
#4 |
![]() Zarejestrowany: Nov 2011
Motocykl: nie mam
![]() Online: 1 tydzień 6 dni 13 godz 39 min 49 s
|
![]()
Lepi. Mam trochę dróg polnych, nie przeszkadza mi, że ktoś nimi przejedzie.
Ale wiesz, jakiej ochoty nabiera człowiek, gdy dnia następnego jedziesz i widzisz, że ktoś quadem, zamiast po drodze, to wolał przejechać 2 m od drogi po świeżym zasiewie - bo "tam miękko i fajnie kopie". |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Fazi przez Zet
|
![]()
Wjechałem kiedyś na prywatny teren bo się w lesie zgubiłem. Spotkałem tam kogoś, przeprosiłem, pomachaliśmy sobie na pożegnanie. Według Ciebie lepij jakbym dostał kulkę.
Lepi, postapiles normalnie, tez tak czynie. Jednak gdybym byl w juesej tobym nie pozwolil sobie na takie "zgubienie" zbyt duze ryzyko i poczucie maxymalnego respektu do prawa... O czyjas wlasnosc dbam bardziej niz o swoja, jak juz musze czyjas pole/lake przejechac to tak zeby slad po mnie nie ostal. Rycie se zrobie na zwirowni... Mam kumpla z texasu, opowiadal mi kilka ciekawostek. Jedna jest taka ze jak wyniknie gdzies zadyma to sie konczy na pyskowkach (chyba ze odkladaja bron i sie umawiaja na piesci) i chlopaki ida do domu. Kazdy respektuje nietykalnosc drugiego z powodu broni w kieszeni a nie zapisu w konstytucji. Agresja wsrod kierowcow jest znikoma. W Polsce, w Europie tez jest to zapisane ale jakos czesciej mozna po mordzie dostac i fakersa z auta widziec. Wracajac do moturow i argumentu ze niszczenie czyjegos mienia nie przyzwala na pozbawienie kogos zdrowia i zycia. No dobra, czyli moturzysci orza pola i lasy a wlasciciele nic nam nie moga zrobic, jedynie zniszczyc mienie cos jak oko za oko. Wiec prawo ustalone. Aby powstaly tereny enduro musi najpierw caly nielegal wyjechac z lasu, inaczej nie bedzie sensu
![]() |
#6 |
Fazi przez Zet
|
![]()
Bo my się dopiero uczymy szanować cudze.
Jak bylem w Rosji na tych uczelniach, to jeden profesor opowiedzial taka historie, prawdziwa zreszta. Po przewrocie w Rosji kiedy ogloszono koniec sojuza, powiedziano ze teraz bedzie wszystko inaczej, wszystko bedzie nowe, nowe panstwo, nowy ustroj. No i ci co tak nienawidzili sojuza zaczeli rozpierdalac autobusy, pociagi, infrastrukture , wszystko co nie bylo "nasze" tylko od "panstwa". Prof mowil ze w Krasnodarze rozjebali tak wszystkie tramwaje i trzeba bylo piechota wszedzie chodzic, bo nowego tramwaju nie przyslali .... A taka inna historyjka zprzed kilku dni. Z kumplem gadalem co sie miesza w organizacje mistrzostw enduro w przyszlym roku pod berlinem. Maja ugadane z nadlesnictwem trase przez rzeki laki i pola i wsie. Placa oczywiscie za wynajecie drogi, bo las to nie "niczyje" tylko panstwowe. Trase wynajmuja na caly weekend. Ale sie czesto i gesto zdarza ze przed tym weekendem wyscigowym jest masa idiotow na motorach ktorzy chcieliby sobie "pojezdzic" po trasie tego rajdu. Przy okazji Ci idioci ryja te drogi i odcinki, oczywiscie nie ponoszac wpisowego, jazda na przelotowym tlumiku itd. Aby idioci nie psuli legalnego rajdu enduro, chlopaki MX obmyslili plan. Wzieli swoje motury i czaja w krzakach na idiotow. Jak sie taki pojawi to go gonia i strazy lesnej podaja pozycje i idioty lapia. Kary sa adekwatne do czynu wraz z dozywotnim zakazem udzialu w oficjalnych zawodach enduro na terenie calych niemiec. W Polsce taki czyn jest potepiany i dopoki nie zmieni sie podejscie do czyjejs wlasnosci, to torow enduro nie bedzie.
![]() |
#7 |
Zakonserwowany
![]() |
![]()
3. Jednym z celów funkcjonowania forum są kontakty towarzyskie oraz tworzenie wspólnoty, dlatego też wszelkie działania mające na celu tworzenie podziałów i wzmaganie antagonizmów pomiędzy użytkownikami forum, nie będą mile widziane .
![]() |
#8 |
![]() Zarejestrowany: Sep 2013
Miasto: Lubelskie
Motocykl: CRF1000
Przebieg: 149 000
![]() Online: 1 miesiąc 2 tygodni 2 dni 11 godz 5 min 46 s
|
![]()
Ludzie traktują lasy jako miejsce spokoju/odpoczynku/przyroda/zwierzęta/wróbelki itd.. do lasu wybierają się często całymi rodzinami i nie liczcie, że jazda po lasach będzie tolerowana. Jeżeli jedziesz z cichym tłumikiem sam max z drugim motocyklem i nie wypadacie z zakrętu 100km/h za nim spotykając grupę ludzi to nie spotkałem się, aby ktoś coś machał rękami/wyciągał komórkę i i dzwonił na policję. Ale grupy z ryczącymi na 5km motocyklami raczej nie spotkają się z miłym przyjęciem....
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
|
![]()
Wiem, dlategi wole, ze nie maszpod reka karabinku szturmowego ;-)
![]() |
#10 |
![]() Zarejestrowany: Nov 2011
Motocykl: nie mam
![]() Online: 1 tydzień 6 dni 13 godz 39 min 49 s
|
![]()
Ci z 4x4 mają jakieś wyznaczone trasy Offroad. Dlaczego nie korzystać dla enduro?
Przecież mamy np. drogi wojewódzkie (piszę poważnie) o takim stanie nawierzchni: ![]() Ostatnio edytowane przez Ziarko : 11.12.2014 o 08:44 |
![]() |
![]() |
![]() |
Tags |
lasy , legalny adv , legalny off , sytuacja prawna , zasady jazdy |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Mile na kilometry czyli Anglik w Polsce | JarekAT | Owiewki, osłony, szyby, kanapy, zegary i linki | 15 | 23.04.2014 06:59 |
20-ty Międzynarodowy Zlot Transalpa w Polsce | igi | Imprezy forum AT i zloty ogólne | 5 | 16.04.2014 20:55 |
Śladów na legalny szwędacz po Bieszczadach potrzebuję | King Of Snake | Przygotowania do wyjazdów | 4 | 18.07.2012 09:37 |