Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Podróże. Całkiem małe, średnie i duże. > Relacje z podróży > Trochę dalej

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary Dzisiaj, 08:10   #61
PARYS
Mam przerąbane :)

PARYS's Avatar

Miasto: DW_
Motocykl: RD07a
Przebieg: stoi
Galeria: Zdjęcia
PARYS jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 5 dni 19 godz 18 min 43 s
Domyślnie

Ależ to jest piękne miejsce na ziemi!
I biedne... no właśnie
Ten kraj poza widokami nie ma nic. Podobnie BiH. Praktycznie wszystko jest z importu. W Belgradzie jak pracowałem to na budowie każda śrubka była kupiona w Austrii, Niemczech lub Rosji. Wszystko płacone w €. W Montenegro był czas, że całe wybrzeże opanowane przez Ruskich. I dalej tak jest zapewne chociaż zaczęli niby jakieś ograniczenia wprowadzać.
Ale ja tam byłem jeszcze jak nie było kolejek linowych, tarasów widokowych i innych przybytków. @Ramires ta miejscówka, którą pokazujesz Dragany po drugiej stronie półwyspu jest plaża Plavi Horizonti - tyle razy tam byłem skakaliśmy z jakiegoś kamienia do wody nudes, potem nudes czarnym pożyczonym mercedesem wracaliśmy. Ciekawie było jak nas policja zatrzymała pan poczeka mówię gacie mam w bagażniku
O dzikich psach i kotach (mniej) też mogę coś napisać ale to bardziej o ludziach, którzy je wyhodowali, a potem trzeba je wyłapywać bo napadają na turystów... Wspomnę, że dla mojej ex spacer z wózkiem i małą córeczką w Belgradzie to było pewne wyzwanie pod tym względem.

Ale pięknie jest. Nie ma co gadać warto jechać poniuchać ten klimat w Żabljaku
Stary Dzisiaj, 08:30   #62
ramires
Administrator

ramires's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Miasto: Otwock ale chętnie na Śląsk bym wrócił
Motocykl: RD37A (Hybryda), dwie ramy RD03 w zapasie
Przebieg: ojojoj
ramires ma wyłączoną reputację
Online: 2 miesiące 1 dzień 19 godz 44 min 58 s
Domyślnie

w kwestii Czarnogóry powiem teraz jedno zdanie

Róża - choć piękna - ma też kolce.

@PARYS - mnóstwa plaż czy miejscówek nie zwiedziłem. Chciałbym znać tam każdy kamień, serio. Wjazdy na Lustica Bay, gdzie jest przepięknie jest... płatne albo tłoczno. Wszędzie już pod turystę hotelowego szykowane jest zaplecze i oczywiście płatne. Ceny leżaków (2 leżaki i parasol) z tego co się dowiedziałem to od 15eu za dzień... na szczęście to nie mój sposób spędzania czasu.
Po tylu latach pewnie byś nie poznał teraz nawet drogi Tivat - Budva
Ja widzę jak wiele się zmieniło w przeciągu 3 wizyt rok w rok.

Byliśmy nad wodą 3 razy, w starej sprawdzonej miejscówce, owszem, kamienie, rafa, jeżowce ale tam jest spokój od tego zgiełku. Oczywiście od strony zatoki przy forcie ARZA. Mieliśmy iść nawet aby się wykąpać od strony morza, ale tego dnia było tępe słońce i nie wiedzieć kiedy tak nas spiekło, że podarowaliśmy sobie. Ciekawostką jest również sam dojazd na tą naszą miejscówkę wiodącą również serpentynami i bardzo wąską drogą, a po drodze masz taki kalejdoskop roślinności i drzew, że ta trasa sama w sobie jest atrakcją.

Coś, czego mi teraz już brakuje to... zapach drzew oliwnych, cykad - serio.

Nie wspomniałem również, że pojawiły się w drodze na Durmitor od strony Niksic wiatraki w górach... ależ mi to pierdoliło optykę...

ps. muszę zrobić porządek na dyskach bo zabrakło mi miejsca na zrzucenie wszystkich zdjęć (skany w cholerę miejsca zabierają). Ceny dysków.. cóż... ale przyjdzie czas, że w NAS'a będę musiał zainwestować.

...okręt mój płynie dalej... gdzieś tam...
ramires jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary Dzisiaj, 08:53   #63
matjas

matjas's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Brzezia Łąka
Motocykl: nie mam AT jeszcze
matjas will become famous soon enough
Online: 5 miesiące 18 godz 37 min 42 s
Domyślnie

ale dlaczego tam ma być wiecznie biednie i tanio skoro w sąsiedniej Chorwacji jest biednie i drogo
I celowo tak piszę bo CRO od morza i prowincja to jest bieda jak CHXX mimo paragonów grozy na wybrzeżu.
Hotele, resorty, baseny i klima plus asfalt i wiatraki - tak to się toczy i dotoczy się i tam. Pocieszające jest to, ze na nasze, coraz krótsze życie, jeszcze wystarczy tych zadupi do odwiedzenia - wyjściem jest ich szukać a nie jeździć patrzeć jak zmieniają się ulubione miejscówki bo to ostatnie potrafi zaboleć.
Stary Dzisiaj, 09:47   #64
muszel72

muszel72's Avatar

Miasto: GDA
muszel72 jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 3 tygodni 2 dni 10 godz 21 min 28 s
Domyślnie

Ja bym jeszcze tylko dodał, że służby zdrowia jako takiej jeszcze kilka lat temu w Montenegro nie było. Mówię o opiece jaką wszyscy nazywamy "europejską" Jak byłem ostatnim razem to ruskie latali do dentysty do siebie.
muszel72 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary Dzisiaj, 10:02   #65
matjas

matjas's Avatar

Miasto: Brzezia Łąka
matjas will become famous soon enough
Online: 5 miesiące 18 godz 37 min 42 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał muszel72 Zobacz post