![]() |
|
Silnik, sprzęgło, skrzynia Montaż i demontaż elementów silnika: sprzęgła i skrzyni , wymiana łańcuszków rozrządu, demontaż głowic i zaworów, pomiary kompresji, ciśnienia oleju, serwisowanie zaworów i gniazd, tłoków i pierścieni. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
![]() |
#1 |
Miasto: Rogoźno
Motocykl: RD03
![]() Online: 11 godz 41 min 36 s
|
![]()
Panowie tez będzie wiele, dzwoniłem do innego mechanika twierdzi, że jest też na docisku ślad docierania o obudowę. Nie wiem jak to się wydarzyło i pewnie już się nie dowiem..
Motocykl miał mieć zrobiony ogólny przegląd, wymiana wszystkich płynów, filtrów itd, przy okazji do założenia nowe gumy na lagi, gmole, tylne mocowanie kufrow, naprawa kierunkowskazów plus oczywiście sprzęgło które mechanik stwierdził jakoś skończone. Wiem co też zaraz powiecie, że takie bzdury to mógłbym zrobić sam itd. Ale nie mam na to czasu, a specjalista też nie jestem. Za całość gość życzył sobie 1700 zł z materiałami. Temat póki co skończył się tak, że motocykl jest już u mnie. Za resztę chciał 1300 zł. Oczywiście nie zapłaciłem mu takiej kwoty. Po sądach też nie mam zamiaru się tułać ani policja się straszyć. Jakaś część kwoty będę musiał mu pewnie zapłacić bo nie mam zamiaru widzieć go co tydzień pod swoim domem i słuchać.. Rozmawiałem już z innym mechanikiem, chętnie to zrobi ale najbliższy termin za 4 miesiące.. Także po 3 latach od zakupu, dwóch operacjach kolana status wygląda następujące: Prawo jazdy zrobione, a Moto rozpizdzone jeszcze bardziej niż było. P.S. dekiel już zamówiony. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Administrator
![]() |
![]() Cytat:
Można czegoś nie umieć ale można też się nauczyć, przy kopalni wiedzy na tym forum to nie jest trudne. Nawet silnik byś rozebrał i złożył mając telefon przy uchu i kogoś kumatego po drugiej stronie. Odrobina chęci i pewnie ktoś kto umie popatrzył by na twoje własnoręczne prace a ty byś miał naukę. No chyba że wolisz pozostać jako użytkownik motocykla a nie motocyklista. Co w takim razie jak będziesz potrzebował pomocy gdzieś gdzie jej nie będzie? Oddasz do mechanika jak ten którego już znasz? Niestety nastały czasy że albo sam zawijasz rękawy albo masz jak masz obecnie. Wyciągnij wnioski albo nie zmieniaj nic , twój wybór. Podobne sytuacje jak ta z twoim motocyklem a do tego coraz bardziej bezczelne podejście dupków co się nazywają mechanikami którzy rżną klienta bo on się nie zna i tak nic nie powie to obecne już standard. Ale cóż większość ludzi stała się albo wygodna albo nic nie umiejąca no to mechanicy mają raj i zwyczajnie z tego korzystają. Oczywiście ci dobrzy jeszcze istnieją ale trafić trudno , pytanie co będzie za kilka kilkanaście lat jak zabraknie tych dobrych. Przed wczoraj podpłynął do mnie kolega, miał problem z silnikiem , od 2 dni nie umiał sobie poradzić. Naprawiłem mu , a przyczyną nie odpalania było głównie bardzo mocne zapchanie kranika z odstojnikiem i odcięcie paliwa , za duża przerwa na świecy ....... Siedząc na rufie w świetle pięknie świecącego słońca uporałem się w 15 minut, silnik pali idealnie , kolega uratowany bo wiało w porywach 6-7B i bez silnika nie podejdzie do kei. Gdyby zaniósł Marinera do mechanika to by go skroili na parę stówek wmawiając jakie to straszne usterki miał . Bo mieli by pole do popisu. Kolega się nie zna to łyknął by wszystko i wywalił kasę. Z resztą sam mi to przyznał.
![]() |
![]() |
#3 |
Moderator
![]() Zarejestrowany: Dec 2008
Miasto: Niemcownia
Motocykl: CRF 1000D/DCT
Przebieg: 48k+
![]() Online: 4 miesiące 4 tygodni 1 dzień 4 godz 21 min 33 s
|
![]()
Dzieju, a nie powiedziałeś koledze, żeby wreszcie się nauczył naprawiać np. od bardziej kumatego, czyli od Ciebie albo zaglądać w silnik?
Tym sposobem kolega nigdy nie będzie żeglarzem tylko wciąż korzystającym z łódki ![]() Nie każdy musi umieć grzebać w silniku, znać się na tym lub mieć narzędzia. Ludzie są np. humanistami, są perfekcyjni w innych dziedzinach lub zwyczajnie nie wolno im się babrać w smarach (lekarz wykonujący operacje). Czego nie rozumiesz? ![]() PS. Nowy kolega potrzebuje porady, oczekuje pomocy w konkretnej sytuacji, a nie wytykania błędów i słuchania jaki to być może jest nieuk ![]()
![]() |
#4 |
![]() |
![]()
Niestety moje doświadczenia są podobne, po kilku wizytach w lokalnych serwisach motocyklowych musiałem sam się zająć. Wszystkim. Kiedyś musiałem, a teraz jestem wdzięczny, że umiem. Więc powiedziałbym, to co wygląda teraz na smutny obowiązek, za pewien czas może być frajdą... A w trasie zaoszczędzić nerwów i pieniędzy.
Ale "trzeba" to lubić i niestety TRZEBA mieć na to czas, którego młody Jack nie ma ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
![]() |
![]()
Mnie budowlanka nauczyła że lepiej popsuć samemu za darmo niż zapłacić za popsucie tzw. "fachowcom" i potem samemu poprawiać...
Te zasadę stosuje również w motoryzacji :-) P.S. czy ten mechanik ma normalnie zarejestrowaną działalność czy działa w "szarej strefie" ![]() Bo jak to drugie to policz koszty tego co popsuł a odejmij to za ile zrobił dobrze i powiedz "sajonara" |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
|
![]()
Panowie ja wszystko rozumiem, pewnie bym się i z chęcią podjął tego sam.
Ale mam prace na etacie, jestem trenerem 2 grup wiekowych piłki i nawet weekend w sezonie jestem w rozjazdach. Póki co ciężko pewnie o czas żeby jeździć a co dopiero naprawiać będąc laikiem. Druga sprawa jest taka, że trzeba mieć jeszcze taką osobę, która chętnie na to spojrzy i podpowie co i jak, poświęci temu czas jak jeden z Was poświęcił innemu koledze. Mechanik jest na działalności póki co z 1700 zszedł na 800.. Zobaczymy co będzie dalej. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
![]() Zarejestrowany: Jan 2010
Miasto: Warszawa
Motocykl: RD04
![]() Online: 3 miesiące 1 tydzień 4 dni 18 godz 29 min 8 s
|
![]()
Jack , jeśli masz problem z terminami u mechaników , możesz przywieźć moto do mnie i Ci zrobię . Akurat takie proste rzeczy ogarniam sam.
Zapraszam do Wawy ![]()
![]() |
#8 |
Tomaj
![]() |
![]()
Jak zobaczyłem ten wątek i lokalizacje Jack'a (70 km do mnie), też chciałem zaproponować pomoc. Niestety moja żona miała niedawno wypadek, ,,biję'' się teraz z ubezpieczalnią aby wydali auto i niedługo garaż zajęty na kilka tygodni.....
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Administrator
![]() |
![]()
Novy , to właśnie była darmowa porada.
Nie musisz rozumieć. A to czy i jak to wykorzysta to już od niego zależy.
![]() |
#10 |
|
![]()
Panowie rozkręciłem i rozgrzebałem sam, powiedzcie mi czy oprócz tarcz i przekładek metalowych przed dociskiem dochodzą jeszcze wypukłe 2 pierścienie ?
Bo wydaje mi się, że tego brakuje.. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Remont rd07 | free | Regularne czynności serwisowe | 12 | 06.01.2018 20:02 |
Remont Silnika | ferolo | Silnik, sprzęgło, skrzynia | 27 | 12.07.2012 22:28 |