![]() |
|
Regularne czynności serwisowe Wymiany: płynu hamulcowego, chłodniczego, oleju silnikowego i w zawieszeniu, filtrów, opon, zębatek i łańcuchów, świec. Regulacje: zaworów, gaźników, łańcuchów, łożysk główki ramy, świateł. Kontrola: opon, linek, akumulatora, łożysk, przygotowanie do sezonu i do zimy, smarowanie elementów. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
![]() |
#1 | |
![]() Zarejestrowany: Sep 2013
Miasto: Lubelskie
Motocykl: CRF1000
Przebieg: 149 000
![]() Online: 1 miesiąc 2 tygodni 2 dni 11 godz 25 min 52 s
|
![]() Cytat:
A wracając do tematu to moim zdaniem skoro następuje wytarcie goleni to należy jak najszybciej coś z tym zrobić bo po większym przebiegu tylko wymiana goleni . |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
![]() |
![]() Cytat:
W listopadzie poprosiłem serwis Hondy o sprawdzenie pod kątem wycierania powierzchni od wewnątrz przy okazji wymiany oleju w amortyzatorach. (Oczywiście) serwis stwierdził ubytki jak na zdjęciach poniżej. Poprosiłem o zgłoszenie do Hondy reklamacji i żądania naprawy gwarancyjnej. Po ok 3 tygodniach mam nowe golenie wymienione na gwarancji. Najpierw temat obejrzał gość (ekspert) z Polski ale decyzję podejmowała "centrala" w EU (chyba Honda UK). Stanowisko Hondy jest takie, że wycieranie warstwy wierzchniej niekoniecznie oznacza pogorszenie parametrów działania amortyzatorów i wymieniają celem zbadania goleni. Oglądałem te stare golenie na żywo, w świetle dziennym - szczerze, gdybym nie wiedział czego szukać to bym nie zauważył ubytku. Nie byłem w stanie sięgnąć palcem by stwierdzić nierówność "organoleptycznie" ale wizualnie poza różnicą w kolorze, nierówności ani krawędzi pod światło nie widać. Oczywiście teraz zawieszenie działa ok, bez tępego efektu - pomimo 0°C ale czy przyczyną był stary olej czy wytarcia, nie mam pojęcia. Szacun dla serwisu RPM Motocykle we Wro za proaktywną postawę - polecam. Pozostaje mi pytanie: anodować póki golenie nowe, olać i jeździć czy może sprzedać Afrykę ![]() Mam nadzieję, że w Święta będzie przynajmniej te 5°C - czego Wszystkim i sobie życzę! |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
![]() Zarejestrowany: Nov 2016
Miasto: TAK
Motocykl: CRF1000L GS1200adv
Przebieg: jest
![]() Online: 1 tydzień 2 dni 2 godz 28 min 5 s
|
![]() Cytat:
Panowie w dniu dzisiejszym, mój wywiad donosi, że rusza akcja wymiany goleni w ramach gwarancji (razem z uszczelniaczami i ślizgami, olejem). Podobno w Niemczech wymiana ma miejsce od jakiegoś czasu (czy ktoś z kolegów z Niemiec mógłby sprawdzić). Stwierdzono, że ubytki, wycieranie pojawia się w granicach 15 -17 tys., na mniejszym przebiegu nie stwierdzono.
![]() |
![]() |
#4 | |
![]() Zarejestrowany: Jun 2013
Miasto: Łomżewo
Motocykl: AT-NAT
Przebieg: 80000
![]() Online: 1 miesiąc 1 tydzień 5 dni 19 godz 23 min 14 s
|
![]() Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Moderator
![]() Zarejestrowany: Dec 2008
Miasto: Niemcownia
Motocykl: CRF 1000D/DCT
Przebieg: 48k+
![]() Online: 4 miesiące 4 tygodni 1 dzień 4 godz 21 min 33 s
|
![]() Cytat:
Na razie też żadnego listu od Hondy nie otrzymałem.
![]() |
![]() |
#6 |
![]() Zarejestrowany: May 2009
Miasto: Nowy Sącz
Motocykl: crf1000a
Przebieg: 2
![]() Online: 10 miesiące 3 tygodni 3 dni 4 godz 24 min 42 s
|
![]()
No wytarcie masz właśnie w miejscu gdzie pracują panewki w czasie jazdy po 'równy' więc możliwe, że taki sam efekt opisują ludzie na advrider nazywając to zacinaniem.
Wytarcie jest tylko od tyłu lagi, popuść pojedyńczo lagi w półce i obróć o 180st. wtedy panewka będzie pracować bo niewytartej stronie. ps. jeśli masz nalatane 28tyś i nie wymieniałeś jeszcze oleju w zawieszeniu to tez może być powodem tępej pracy.
Z początku porwał mię śmiech pusty, a potem litość i trwoga. Ostatnio edytowane przez madafakinges : 27.09.2017 o 19:15 |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
![]() |
![]()
Aaa - dobry patent z tym obrotem o 180 st. Dzięki - spróbuje i dam znać.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
![]() Zarejestrowany: May 2015
Miasto: Kraków
Motocykl: ATAS 2024
Przebieg: 8000
![]() Online: 1 miesiąc 4 dni 12 godz 9 min 4 s
|
![]()
Dzisiaj mi franca kulka linki sprzęgła wyskoczyla z haczyka, a luz wydaje mi się był ok, efekt urwanie linki zaraz za światłami bezcenny, na szczęście nie jechałem między autami, bo mogłoby być różnie.
Za podpowiedzią Michała zrobiłem update ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
![]() Zarejestrowany: May 2009
Miasto: Nowy Sącz
Motocykl: crf1000a
Przebieg: 2
![]() Online: 10 miesiące 3 tygodni 3 dni 4 godz 24 min 42 s
|
![]()
W zimie pojadę z moimi do hądy niech przy mnie to rozbiorą i będę reklamował. Jeżeli nie uznają idę z tym do rzecznika praw konsumentów. Można zrobić pozew zbiorowy, zagramanicą wymieniają ludzią całe lagi na nowe. Nic to nie da bo za pare tyś będzie to samo ale może zmusi hąde do zrobienia akcji serwisowej.
Kupiłem nową hąde za poł miliarda starych złotych a tu taki babol?!
![]() |
#10 |
![]() Zarejestrowany: Sep 2013
Miasto: Lubelskie
Motocykl: CRF1000
Przebieg: 149 000
![]() Online: 1 miesiąc 2 tygodni 2 dni 11 godz 25 min 52 s
|
![]()
To jak oni robią 100.000km
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Numery serwisowe tarcz i klocków | panzer0873 | Hamulce, kola, opony | 4 | 11.11.2014 14:23 |
Afripedia - Regularne czynności serwisowe | ramires | Regularne czynności serwisowe | 36 | 16.03.2013 14:07 |