![]() |
|
Rama, zawieszenia, napęd Montaż i demontaż łańcucha, zębatek, zawieszenia przedniego i tylniego, centralki i bocznej podstawki, wahacza z ułożyskowaniem. Numery ram, kierownice, rodzaje łancuchów, podnóżki, półki. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
![]() |
#1 |
Gość
Online: 0
|
![]()
Na logikę, krzywa rama ma się nijak do ściągania. Tzn. może się mieć, ale dużo bardziej prawdopodobne są inne przyczyny.
Sent from my G8441 using Tapatalk |
![]() |
![]() |
#2 |
![]() |
![]()
Fihu - jeżeli mogę Cię prosić, to do RD04 - pomiary:
1. odległość od środka otworu osi wahacza do środka otworu dolnego uchwytu chłodnic 2. odległość od środka otworu osi wahacza do dolnej poprzeczki w miejscu gdzie rama rozchodzi się na dwie części. 3. odległość od środka otworu osi wahacza do górnej poprzeczki pomiędzy elementami idącymi od główki. 4. Gdy rama stoi na dwóch dolnych elementach na płaskiej powierzchni a w główkę ramy wsadzisz coś prostego (kij od szczotki ![]() Jeżeli Ci się chce, to będę zobowiązany. Pomiary aby były ważne są potrzebne z prawej i lewej strony ramy, z zaznaczeniem, czy rama jest symetryczna fabrycznie (tego nie wiem) Wiem, że to rzeźba w gównie i zgrubne mierzenie, ale chyba pierwszy sposób w jaki można ramę jakkolwiek miarodajnie ocenić.
www.kolejnydzienmija.pl 2014: Żatki Bolek na promie kosmicznym 2015: Veni Vidi Wypici 2016: Muflon na latającym gobelinie 2017: Garbaty Jednorożec 2018: Czarny Jaszczomp 2019: Rodzina 50ccm plus 2020: Żółwik Tuptuś 2021: Chiński Syndrom 2022: Nie lubię zapierdalać 2023: Statek bezpieczny jest w porcie, ale nie od tego są statki 2024: Uwaga bo ja fruwam 2025: Ekwipunek Załogi Gogurka |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
![]() |
![]()
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach
![]()
www.kolejnydzienmija.pl 2014: Żatki Bolek na promie kosmicznym 2015: Veni Vidi Wypici 2016: Muflon na latającym gobelinie 2017: Garbaty Jednorożec 2018: Czarny Jaszczomp 2019: Rodzina 50ccm plus 2020: Żółwik Tuptuś 2021: Chiński Syndrom 2022: Nie lubię zapierdalać 2023: Statek bezpieczny jest w porcie, ale nie od tego są statki 2024: Uwaga bo ja fruwam 2025: Ekwipunek Załogi Gogurka |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Banned
![]() Zarejestrowany: Dec 2015
Motocykl: xt660z, ktm 500exc, nc750x
![]() Online: 1 tydzień 2 dni 19 godz 22 min 36 s
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Miasto: Dębno
Motocykl: RD03
![]() Online: 8 godz 29 min 50 s
|
![]()
https://drive.google.com/file/d/125R...LEsO9SZXo/view
Ode mnie to tyle... nie zamierzam już tego nawet palcem ruszyć, boje się co jeszcze wyjdzie... No i nie będę robił pomiarów, wydawał kasy itp... |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
![]() Zarejestrowany: Nov 2010
Miasto: Bialystok I Akalice
Motocykl: AT RD07a; XR600R
![]() Online: 2 miesiące 1 tydzień 5 dni 14 godz 49 min 31 s
|
![]()
Tak jak tu koledzy już się wypowiedzieli, nie wierzę w tę krzywą ramę. Stawiam na 10 innych przyczyn, od łożyska główki zaczynając.
Chyba, że ewidentnie dwa ślady z tyłu zostają, ale to nawet Ty byś wyczuł |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
![]() Zarejestrowany: May 2016
Miasto: Orzesze
Motocykl: nie mam AT jeszcze
![]() Online: 10 godz 31 min 28 s
|
![]()
Mierzyłem ramę w swoim TA - metodą "na sznurek" ...
"na sznurek" - czyli współpłaszczyznowość kół (czy są w jednej płaszczyźnie) i rownoległość płaszczyzn koła przedniego i ramy (a więc czy główka ramy nie jest skrzywiona), + pomiary całej ramy z poziomicą, da się - z bardzo dobrym skutkiem, jednak wymaga to rozebrania motocykla z wszystkich części i co najmniej 2 godzin czasu, spokoju, pomyślenia, Przy zakupie trudno to zrobić - trzeba jechać na pomiar, Można sprawdzić czy motocykl nie jest po wypadku (wybite odbojniki, ślady szlif'u) - lub zmusić sprzedającego do podpisania odpowiedniego oświadczenia. ściąganie też jest sygnałem ... ale ściągać może z wielu powodów - przykład: ściąga na rondzie - ściąga, bo tylna oś jest ustawiona krzywo przy regulacji łańcucha. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Tylny dodatkowy błotnik (wydzielone ze sprzedaży) | Novy | Gadżety / wyposażenie | 17 | 05.01.2021 14:54 |