Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > NAT - Nowa (przyszła) Królowa > NAT - Warsztat

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary 15.07.2018, 08:53   #1
Dren

Dren's Avatar

Miasto: Wwa
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Dren jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 tydzień 1 dzień 18 godz 4 min 20 s
Domyślnie

Kosz sprzęgłowy. W moim suzuki DL 650 też tak nadaje, tylko przebieg > 140k km. Nie ma się czym przejmować.
Stary 15.07.2018, 09:21   #2
mdxmd

Miasto: Lubelskie
Motocykl: CRF1000
Przebieg: 149 000
mdxmd jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 2 dni 11 godz 26 min 3 s
Domyślnie

możliwe, że dźwięki powoduje zużyta piasta koła zębatego na wale - dzielona zębatka, która ma za zadanie kasowanie luzu międzyzębnego zębatek kosza/wału, podobne dźwięki miałem w starej VFR750, i pochodziły od dzielonych zębatek wałka rozrządu.

Tylko w takim przypadku hałas nie będzie zależny od pracy silnika czy to na biegu luzie czy wciśniętym sprzęgłem....natomiast kiedy jest niska temp. silnika olej jeszcze tłumi hałasy od uderzających o siebi elementów później już nie...

może to będzie wskazówką, wystarczy odkręcić zębatkę z wału i rozebrać i sprawdzić pasowanie małej zębatki.
mdxmd jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 15.07.2018, 17:32   #3
radiolog

radiolog's Avatar

Miasto: Kraków
Motocykl: ATAS 2024
Przebieg: 8000
radiolog is an unknown quantity at this point
Online: 1 miesiąc 4 dni 12 godz 9 min 12 s
Domyślnie

To normalny dzwięk, jak scichnie przy naciśnięciu klamki to norma
radiolog jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 16.07.2018, 14:28   #4
motif
Banned

Motocykl: xt660z, ktm 500exc, nc750x
motif jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 tydzień 2 dni 19 godz 22 min 36 s
Domyślnie

i tak jest cichy w porownaniu z ktm
motif jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 16.07.2018, 20:55   #5
lukasz82

Motocykl: CRF 1000L
lukasz82 jest na dystyngowanej drodze
Online: 7 godz 59 min 0
Domyślnie

Dzięki za wszelkie sugestie. Sprzęgło nie ma znaczenia, grzmi w każdej pozycji klamki, postawiona na centralce i zapiętych biegach tez słychać. Jutro jadę do serwisu w Szczecinie. Przejechałem jeszcze 1 kkm i jest coraz głośniej, coraz wyraźniej słychać i zaczęło w pewnych momentach brzmieć regularnie i bardziej rytmicznie, jak muzyka na Djembe Podejrzewam coś poważniejszego niż sprzęgło, coś twardego tam gruchota. Ale co zrobisz - nic nie zrobisz...

Przykładowy filmik jest na youtube

https://www.youtube.com/watch?v=ZHQ4lXQajko
lukasz82 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 18.10.2018, 21:05   #6
Kazmir

Kazmir's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Warszawa
Motocykl: RD03
Kazmir jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 1 dzień 21 godz 4 min 35 s
Domyślnie

Stukających ci kół pod dostatkiem
Napęd kosza sprzęgłowego, napęd wałka wyrównoważającego.......
Załączone Grafiki
Typ pliku: jpg Ww.JPG (34.6 KB, 438 wyświetleń)
Typ pliku: jpg Nk.JPG (16.6 KB, 435 wyświetleń)
Kazmir jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 04.11.2018, 21:09   #7
Majki636

Miasto: lubuskie
Motocykl: NAT2016
Przebieg: 9900
Majki636 jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 godz 51 min 33 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał plaku Zobacz post
Panowie ponawiam pytanie, co z tym grzechotaniem?. Zastanawiam się, czy jest to problem jednostkowy w NAT z 2016r?, czy w nowszych też się objawia?,a jak tak to co z tym robić i jaka jest tego przyczyna. Temat powstał ale brak odpowiedzi,może teraz wiedza jest większa.
Cytat:
Napisał Kazmir Zobacz post
Stukających ci kół pod dostatkiem
Napęd kosza sprzęgłowego, napęd wałka wyrównoważającego.......
To wygląda jak koło dwumasowe w samochodzie tylko odkryte, tam też potrafi walić jak sprężyny już są wygniecione
Majki636 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 04.11.2018, 21:10   #8
matjas

matjas's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Miasto: Brzezia Łąka
Motocykl: nie mam AT jeszcze
matjas will become famous soon enough
Online: 4 miesiące 2 tygodni 19 godz 38 min 59 s
Domyślnie

U mnie w nowiutkim NC750 tez po wciśnięciu klamki delikatnie słychać szum kosza... zobaczymy co będzie dalej.
Stary 07.12.2018, 23:49   #9
lukasz82

Motocykl: CRF 1000L
lukasz82 jest na dystyngowanej drodze
Online: 7 godz 59 min 0
Domyślnie

Przepraszam za brak szybszej reakcji, siła wyższa Sprawa ma się tak:
Moto stoi u mnie dalej, nie dałem go do serwisu jeszcze, bo czekałem, czy serwis znajdzie jakieś zadowalające rozwiązanie problemu, ale na dniach zamierzam go odstawić do nich. Serwis Hondy w Szczecinie powiedział mi na początku, czyli w lipcu: o jezu, pierwszy taki przypadek, niemożliwe. Powiedziałem im, że znajomy z forum ma ten sam przypadek i wiem, że jego maszyna stoi u was w serwisie. Wtedy sobie przypomnieli, że rzeczywiście zdarzają się takie przypadki (potem mechanik osobiście mi powiedział, że mieli do tej pory 4 takie sztuki + moja piąta i niby najgłośniej u mnie to słychać). Po zaawansowanych badaniach, nie są w stanie do końca stwierdzić co się dzieje. Prowadzili długie konsultacje i próby z głównym oddziałem w Wawie, z najważniejszymi technologami Hondy w Polsce, przeprowadzali badania, które ostatecznie nie wyjaśniły problemu. Potem zaczęli rozmowy z głównym oddziałem w Japonii, i oni mają zbadać silniki pod kątem tej usterki. Dalej nie wiem co będzie, liczę na wymianę silnika na DCT, bo tam nie ma żadnego problemu.
lukasz82 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 10.12.2018, 00:48   #10
maciej33

Miasto: sulechow-londyn
Motocykl: RD04
maciej33 jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 tygodni 3 dni 8 godz 15 min 48 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał lukasz82 Zobacz post
Przepraszam za brak szybszej reakcji, siła wyższa Sprawa ma się tak:
Moto stoi u mnie dalej, nie dałem go do serwisu jeszcze, bo czekałem, czy serwis znajdzie jakieś zadowalające rozwiązanie problemu, ale na dniach zamierzam go odstawić do nich. Serwis Hondy w Szczecinie powiedział mi na początku, czyli w lipcu: o jezu, pierwszy taki przypadek, niemożliwe. Powiedziałem im, że znajomy z forum ma ten sam przypadek i wiem, że jego maszyna stoi u was w serwisie. Wtedy sobie przypomnieli, że rzeczywiście zdarzają się takie przypadki (potem mechanik osobiście mi powiedział, że mieli do tej pory 4 takie sztuki + moja piąta i niby najgłośniej u mnie to słychać). Po zaawansowanych badaniach, nie są w stanie do końca stwierdzić co się dzieje. Prowadzili długie konsultacje i próby z głównym oddziałem w Wawie, z najważniejszymi technologami Hondy w Polsce, przeprowadzali badania, które ostatecznie nie wyjaśniły problemu. Potem zaczęli rozmowy z głównym oddziałem w Japonii, i oni mają zbadać silniki pod kątem tej usterki. Dalej nie wiem co będzie, liczę na wymianę silnika na DCT, bo tam nie ma żadnego problemu.
Zadne DCT .popros ,zeby ci wymienili silnik ze starej AT ,tam przynajmniej wiadomo ze jak cos halasuje,to to jest kosz sprzeglowy
maciej33 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Zasady Postowania