Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Podróże. Całkiem małe, średnie i duże. > Przygotowania do wyjazdów

Przygotowania do wyjazdów Jak zdobyć wizę? Jaka kuchenka? Brać materac i namiot? Gdzie są ciekawe miejsca? Jakie kufry wybrać do USA? Czy Anakee założyć odwrotnie? Co to CPD? Odpowiedzi znajdziesz w tym dziale.

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary 06.11.2017, 22:50   #1
consigliero
Ajde Jano

consigliero's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Rataje Słupskie
Motocykl: Raczej nie będę miał AT
Galeria: Zdjęcia
consigliero jest na dystyngowanej drodze
Online: 9 miesiące 2 tygodni 2 godz 50 min 39 s
Domyślnie

Tak na szybko to ten Polak jest w podróży już piąty rok , nie wiem gdzie podróżuje ale teraz brakuje mu środków a chce jechać do Chin i w tym miejscu jest pierwszy dzień . Po znalezieniu noclegu poszedłem jeszcze po wino , trochę dziwnie się chodzi po mieścinie gdzie nie ma prawie żadnych świateł . W sklepiku był miejscowy chłopak i ten też z dumą mi mówi że jest Polak , tylko już nic nie mówi po polsku ani nie jest w stanie powiedzieć skąd jego dziadek pochodzi . Faktem jest że droga numer 10 jest nieprzejezdna . Tam też spotkałem Polaka , który też nie mówi po polsku , niestety nie pomogły prośby i musiałem wrócić do głównej drogi .

Zasadniczo cały dzień spędziłem na pustyni negew i w górach i pomimo słońca temperatura była w granicach 20 stopni . Jazdę do Eilat potraktowałem jako rekonesans i testowałem wszystkie boczne drogi gdzie było coś ciekawego .

Na granicy z Egiptem uparcie krążyłem próbując przebić się jakoś do drogi numer 10 , w końcu gdy się zatrzymałem w pobliżu bariery podjechał do mnie patrol . Następnie szukali kogoś kto będzie w stanie powiedzieć mi że droga jest zamknięta , czyli coś o czym już wiedziałem. Zastanawiając się co robić podjechał takim duży 4x4 w którym jednym z załogi był Polak . Dowódca na którego miejscu siedzę poszedł otwierać szlaban .

Ten Polak poczęstował mnie jabłkiem , a ja przez chwilę miałem nawet pomysł aby ubrać sobie kask dowódcy , ale nie chciałem przeginać .mimo całej sympatii nie chcieli mnie zabrać ze sobą na patrol .

Zostaliśmy sami

Jadę a tam nagle odnoga do parku narodowego , myślę sobie zobaczę . Problemem jest to że nie piszą jak daleko jest do danego miejsca . Podobno są to ruiny bizantyjskiego miasta , a tym razem nie było żywej duszy a zwłaszcza biletera

Na pustyni produkuje się też prąd w dużej ilości , akurat chyba na punkcie widokowym który sobie owa elektrownia zrobiła , była jakaś zagraniczna delegacja

Ja pojechałem jeszcze na inny punkt widokowy

Niestety miałem wpisane dużo więcej ale chyba coś mi się sprzęt burzy i odzyskałem tylko to co widać . Idę spać
consigliero jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 07.11.2017, 06:55   #2
Andrzej_Gdynia

Andrzej_Gdynia's Avatar

Motocykl: RD03
Andrzej_Gdynia jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 tygodni 3 dni 3 godz 35 min 10 s
Domyślnie

Tempratura 20 stopni w dzień, a po zmierzchu?
Andrzej_Gdynia jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 07.11.2017, 16:28   #3
consigliero
Ajde Jano

consigliero's Avatar

Domyślnie

Wczoraj było ciepło jak to w Eilacie . Teraz zasadniczo zimno nie jest tylko śledzi nie można wbić i wszystko w namiocie jest w piachu . Na szczęście namiot pusty to może jak ucichnie wiatr około 8-9 to uda się wytrzepać ten pył

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Stary 07.11.2017, 21:25   #4
consigliero
Ajde Jano

consigliero's Avatar

Domyślnie

W drodze do Eilatu wczoraj

Na koniec chcieli mnie zabić jedzeniem

W drodze z Eilatu dziś , nocleg w rejonie Dimony (Dimona ważne miejsce dla Izraela)

Stary 07.11.2017, 21:43   #5
nabrU
Gość

Online: 0
Domyślnie

Fajna wyprawa

Czy ubranie to Cayenne Pro?
  Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 08.11.2017, 02:51   #6
yeuop
nOOb

yeuop's Avatar

yeuop jest na dystyngowanej drodze
Online: 6 dni 6 godz 59 min 9 s
Domyślnie

Fiu fiu! Te ostatnie zdjęcia sa piękne! Ladnie tam się musi jezdzic.
Tez kiedyś myslalem o Izraelu motocyklem, ale wyprzedziles mnie.
Kiedys do ciebie zagadam ;-)
yeuop jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 08.11.2017, 05:18   #7
myku

myku's Avatar

Miasto: Germany
Motocykl: CRF1000D+Cegla+Czelendz
myku will become famous soon enough
Online: 4 miesiące 1 tydzień 5 dni 17 godz 51 min 23 s
Domyślnie

Fajne miejsca. Tak sobie to właśnie wyobrażałem. Gratuluje 2 setek
myku jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 08.11.2017, 06:20   #8
Andrzej_Gdynia

Andrzej_Gdynia's Avatar

Andrzej_Gdynia jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 tygodni 3 dni 3 godz 35 min 10 s
Domyślnie

Napisz coś więcej o tym kanionie, labiryncie koło Dimony. To jakiś park krajobrazowy, rezerwat? Wpuszczają za biletami czy włazisz z buta? Trafiłeś przypadkiem czy to jakieś znane miejsce?
Andrzej_Gdynia jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 08.11.2017, 18:47   #9
consigliero
Ajde Jano

consigliero's Avatar

Domyślnie

Cytat:
Napisał Andrzej_Gdynia Zobacz post
Napisz coś więcej o tym kanionie, labiryncie koło Dimony. To jakiś park krajobrazowy, rezerwat? Wpuszczają za biletami czy włazisz z buta? Trafiłeś przypadkiem czy to jakieś znane miejsce?

Ten kanion jest obok Eilatu w tzw górach Eilat. Tutaj większość rzeczy jest rezerwatem albo poligonem . Aby było jasne rezerwaty są odpowiedzią na potrzeby wewnętrznej turystyki i niektóre są ciekawe a niektóre zrobione na siłę . Do tych porządnych wchodzi się za opłatą i np do nich należy Masada, lub Ein Gedi . Jadąc widziałem strzałki i postanowiłem sprawdzić , w Eilacie każdy hotel będzie to oferował najlepiej w połączeniu z wycieczką jeepami . Eilat jest dotowany i próbują dać ludziom jakieś możliwości zarobku , między innymi jest to strefa wolnocłowa , ale nie spodziewajmy się zbyt wiele . Dodatkowo obok kanionu jest kawałek starej drogi patrolowej po której wożą gości jeepami . Zasadniczo miałem dziś skończyć nad morzem martwym , ale rano po rozmowie z przewodnikami wycieczki szkolnej namówili mnie na zobaczenie małego Maktesha . Wczoraj jadąc z Agrabim ascent widziałem skręt na te punkty widokowe ale szutrowa droga mnie zniechęciła . Dziś z pyłem we włosach miałem dosyć czasu aby sobie pozwolić na wizytę , tym bardziej że miałem dokładny opis jak dojechać i którą ścieżką pojechać . Po minięciu bazy wojskowej wzdłuż płotu skręcam na właściwą ścieżkę zastanawiając się czy te kamienie to aby na pewno właściwa droga .Na szczęście czasem ślad był wyraźniejszy a droga z mniejszych kamieni .
Gdy zobaczyłem krater i dwie wycieczki w zasięgu wzroku na początku pojechałem w ich kierunku ale po chwili stwierdziłem że bezpieczniej będzie dojść na nogach . Chyba było warto, oczywiście pojechałem tam motocyklem bo z buta szlakiem czerwonym trwało by za długo

Podczas powrotu trochę się zdekoncentrowałem , coś mi się wydawało że przyjechałem inną ścieżką tym bardziej że na sąsiedniej grani zauważyłem jeepa . Zawróciłem i znowu nie byłem na właściwej ścieżce , zawracając glebnąłem . Trochę mi się kask zarysował a postawienie wymagało dużo czasu i prac inżynierskich .

Był nawet moment że poszedłem sobie oglądnąć krater nie mając wiary w postawienie go na koła

Wróciłem pokombinowałem i postawiłem go na koła

Teraz idę coś zjeść dokończę później

Stary 08.11.2017, 19:28   #10
tyran
Kiedyś R.T70

tyran's Avatar

Miasto: Częstochowa
Motocykl: Była RD04
Przebieg: 120000+
tyran jest na dystyngowanej drodze