![]() |
|
Umawianie i propozycje wyjazdów Masz już plan? Nie masz? A może szukasz kompana w podróży? Brak Ci koncepcji na długi weekend, wakacje? Szukasz plecaczka? Nikt nie chce jechać na Elefanta? Tu szukaj bratniej duszy... |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
![]() |
#1 |
![]() Zarejestrowany: Nov 2009
Miasto: Oslo
Motocykl: XRV 750 rally, KTM 625SXC, TXC 310
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 2 tygodni 1 dzień 1 godz 29 min 2 s
|
![]()
Tak spytam, bo ochota już chwile temu się pojawiła a teraz zaczynam widzieć możliwości. Grupa lekka ma nastawienie ostro terenowe czy bardziej widokowo krajoznawcze
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
![]() |
![]()
DeKa, z tym całym sprzętem kampingowym na tyłku, to raczej ostrego terenu nie będzie. Ja motocykl mam raczej wagi średniej niż lekkiej. Ale będę się starał w miarę lekko spakować, tzn. bez kufrów, tylko miękki bagaż. Mam plan wziąć rogala 50 litrów + do tego pewnie może wyjść drugie tyle dopinanych bambetli
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
|
![]()
Ja do końca tygodnia powinienem wiedzieć co z urlopem i czy ogarnę temat. Co do bajtli to wagę można ostro ograniczyć odpowiednio się ugadując, bo przecież nie trzeba barać po komplecie dętek na łeba, każdy nie musi mieć swoich łyżek, i jedna dobrze przygotowana apteczka na 3 osoby w zupełności wystarcza. To samo się tyczy sprzętu kempingowego typu kuchenka, menaszki itd. Jeśli będę się wybierał to myślę że rogal 50 litrów powinien wystarczyć w zupełności ewentualnie jakaś mata na górę. Myślę że 20 kg bagażu to max. No nic, nie potrzebnie się rozpisuję bo pracodawca może zniszczyć marzenia.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
![]() Zarejestrowany: Aug 2011
Miasto: Warszawa
Motocykl: oby złodziej kulasy połamał
Przebieg: :(
![]() Online: 3 tygodni 1 dzień 18 godz 11 min 26 s
|
![]()
Może podpowiem tak - ja osobiście uważam, że warto aby KAŻDY miał ze sobą apteczkę. Słyszałem kiedyś teorię że w grupie jedna etc, ale jakoś ciężko mi się z tym zgodzić. Bandaży a opasek uciskowych w szczególności - nigdy za wiele.. Umówmy się - bandaże czy opaski zaciskowe ważą tyle co nic i kosztują grosze. W dodatku taka apteczka powinna być zawsze na wierzchu w oznaczonym miejscu i nie zawierać ŻADNYCH lekarstw. Dlaczego nie jeden zestaw na kilka osób? W wypadku silnego krwawienia (czego nikomu nie życzę) pojedynczy zestaw bandaży może nie wystarczyć. Również - pewnie będziemy / będziecie jechać w odstępach od siebie. Zawsze dotarcie do kogoś kto potrzebuje pomocy zajmuje kilkanaście sekund, które mogą być zbawienne jeśli ktoś będzie naprawdę mocno ranny.
Natomiast zupełnie, absolutnie inną kwestią jest to, że powinna być jedna osoba która ma jakiekolwiek pojęcie przedmedyczne w stopniu wyższym niż resuscytacja (mam na myśli tamowanie krwawień, poważne rany, złamania). Bo wychodzę z założenia, że resuscytację powinien znać każdy, przynajmniej teoretycznie. Dodatkowo - w obrębie grupy trzeba sobie jasno powiedzieć kto jest na co uczulony albo na co choruje, jakie ma schorzenia etc. W kwestii pakowania się - ja to sam jeszcze nie wiem, ale planuję zmieścić się w kufer centralny i tyle. A karimatę się dowiąże do kufra. Również rzeczą którą obczaiłem jest to, aby każdy sprawdzajac swojego sprzęta przed wyjazdem dokładnie obadał jakimi śrubami ma skręcone rzeczy, które być może będzie trzeba rozebrać albo naprawić. Tu dziesiątka, tam dwunastka etc. Następnie jak wszyscy zbiorą swoją rozmiarówkę - zebrać jeden komplet kluczy który wystarczy dla wszystkich tak żeby była pewność, że każdy odkręci co ma do odkręcenia.
------------------------------------------------------ XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX ------------------------------------------------------ Ostatnio edytowane przez Evvil : 07.04.2014 o 20:40 |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Gość
Online: 0
|
![]()
ja bede jechac na kołach ale nie z wawy wiec pierwszy nocleg moze byc w przystani ale moze byc tez baja mare
co do sprzetu ktory MROOVA wypisales to mam chyba wszystko + kompresor (oprocz wnetyli i siekierki) - wiec dajcie znac co wziasc. garmin jest i mapa tez jest - tylko stara, ale i tak sie przymierzam do nowej, wiec moze byc na mnie. |
![]() |
![]() |
#6 |
![]() Zarejestrowany: Jun 2009
Miasto: Kamieniec Wrocławski
Motocykl: XT660Z-konik garbusek
Przebieg: Ł
![]() Online: 4 miesiące 4 tygodni 2 min 7 s
|
![]()
![]() |
#7 |
|
![]()
U mnie też mapa jest z poprzednich wypadów. skala 1:800 000 więc średnio szczegółowa, roku wydanie też nie mogę namierzyć ale chyba na ofie ( którego i tak na mapie nie ma ) dużo się nie zmieniło
![]() dwok@poczta.onet.pl |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
![]() Zarejestrowany: Aug 2011
Miasto: Warszawa
Motocykl: oby złodziej kulasy połamał
Przebieg: :(
![]() Online: 3 tygodni 1 dzień 18 godz 11 min 26 s
|
![]()
Dobra, nie ma problema, ale z uwagi na rozmiar to na maila nie przejdzie.
Zrobimy tak - jak zrobie mapę, to wrzucę tutaj linka do jakiegoś ZIPa. Mapa będzie w formacie dla Oziego, więc można ją sobie konwertować na co kto chce. Wybrałem jednak z OpenCycle Map - moim zdaniem lepsze to trochę niż mapy topo google które są takimi raczej paramapami. Będzie wyglądać to tak i taka będzie skala: ![]() Mapa będzie w ośmiu plikach, więc trzeba sobie to jakoś w sprzęcie potem ogarnąć, ale można dać radę spokojnie z tym.
------------------------------------------------------ XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX ------------------------------------------------------ Ostatnio edytowane przez Evvil : 14.04.2014 o 23:55 |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
![]() |
![]()
Dodaję jeszcze kompresorek i biorę to na siebie. Graz, DeKa dopisujcie się do reszty, jak macie, wedle uznania. Tak, żeby to w miarę równo podzielić.
Fajnie, że będziecie mieli obcykaną nawigację, bo ja biorę tylko telefon z mapami drogowymi ![]() Camping Kuchenka gazowa lub benzynowa (MSR, Primus etc) Siekierka mała - mroova Części i materiały Łyżki do opon - mroova Dętki i zestaw naprawczy proponuję, żeby każdy wziął indywidualnie Wentyle, kapturki klucz do wykręcania wentyli - mroova Kompresorek - mroova Zestaw naprawczy linek sprzęgła i gazu Szeroka taśma zbrojona Komplet zapasowych śrubek (różne rozmiary) Klej epoksydowy (2Skladnikowy) + kropelka WD40, tubka smaru łożyskowego, tubka silikonu * Nie ma co za dużo brać o ile w grupie nie będzie kogoś uzdolnionego manualnie (ja średnio) Nawigacja Mapy ogólne - mroova - mam 1:700000 z 2008 roku, jak ktoś ma nowszą to lepiej i szczegółowe papierowe Przewodniki |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Gość
Online: 0
|
![]()
Camping
Kuchenka gazowa lub benzynowa (MSR, Primus etc) - GRAZ (primus z 0.5l butelka) - chyba ze DeKa - pisales ze masz jakas wieksza butelke - daj znac Siekierka mała - mroova Części i materiały Łyżki do opon - mroova Dętki i zestaw naprawczy proponuję, żeby każdy wziął indywidualnie Wentyle, kapturki klucz do wykręcania wentyli - mroova Kompresorek - mroova Zestaw naprawczy linek sprzęgła i gazu - GRAZ (ale ja mam swoje linki konkretnie pod moj bajk) Szeroka taśma zbrojona - GRAZ Komplet zapasowych śrubek (różne rozmiary) Klej epoksydowy (2Skladnikowy) + kropelka - GRAZ WD40, tubka smaru łożyskowego, tubka silikonu * Nie ma co za dużo brać o ile w grupie nie będzie kogoś uzdolnionego manualnie (ja średnio) Nawigacja Mapy ogólne - mroova - mam 1:700000 z 2008 roku, jak ktoś ma nowszą to lepiej i szczegółowe papierowe Przewodniki + mapa - GRAZ Ostatnio edytowane przez Graz : 15.04.2014 o 12:55 |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Sinior Najs Motorcikletta - Maramuresz 2014 | Evvil | Trochę dalej | 138 | 04.08.2016 14:40 |
Maramuresz | Evvil | Umawianie i propozycje wyjazdów | 144 | 08.02.2014 11:21 |
Maramuresz - 100 kilometrów offu solo [Sierpień 2011] | bukowski | Trochę dalej | 21 | 08.01.2014 13:15 |