![]() |
|
Uklad paliwowy i wydechowy Montaż i demontaż baku, kraników , gaźników, , tłumiki , filtry powietrza i paliwa, linki, pompy paliwa elektryczne i podcisnieniowe, ustawienia gaźnika, poprowadzenie przewodów. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
![]() |
#1 |
![]() |
![]()
To nie chodzi o zapłatę tylko o jakiś miły odzew tak bym to nazwał. Pomijam fakt, że w Krasnymstawie piwo leci z kranów w każdej chałupie - to jaki problem?
![]() ![]() No dobra do rzeczy.... Jak tego nie naprawisz po takiej ściągawce to czeka Ciebie samo - wyrejestrowanie z tego forum ![]() ![]() Pod czachą jest taka mała kostka to sterownik pompy. Podłączona jest do tego ustrojstwa wtyczka ( u mnie jest czerwona) trzy pinowa która ma oznaczenia jak na fotce. Bierzesz próbnik z żarówką i sprawdzasz czy jest napięcie na środkowym pinie. Zapłon stacyjką włączony jak do odpalania. Jeśli nie ma to musisz znaleźć przyczynę czemu nie ma. Bezpieczniki przetarty przewód inne. Jeśli jest napięcie to zwierasz np spinaczem biurowym środkowy pin i pin po prawej. Ten pin po prawej to przewód, który idzie bezpośrednio na pompę paliwa. O ile pamiętam ma po drodze jeszcze wtyczkę przy pompie. Celowo nie określam koloru przewodu, bo nieraz jest namotane. Lewy pin z którego przychodzą impulsy sterujące z modułu nie dotykać !!! Po tej operacji pompa powinna pracować jak kałach dopóki nie nabije ciśnienia wtedy sama stanie. Jeśli pompa nie pracuje "uwalony' jest przewód do niej lub sama pompa jest nie halo Sprawdź też masę pompy, czyli drugi przewód wychodzący z pompy. Jeśli masz trochę zdolności manualnych do tej wtyczki od tyłu dolutuj dwa przewody, które podpinasz pod wyłącznik typu "dzwonek" i masz ręczne dopompowanie pompy po dłuższym postoju. Wszystko jasne? to do roboty i czekam na pozytywny raport Ps Jak taka wiedza wali się oknami na trampkowym forum to czemu tu ludzie szukają pomocy ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Gość
Online: 0
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
![]() Zarejestrowany: Nov 2011
Miasto: Gdynia
Motocykl: RD 03, LC4 ADV
Przebieg: x83000
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 1 miesiąc 2 tygodni 1 dzień 10 godz 44 min 10 s
|
![]()
Myślałem, że mój post odnośnie zapłacenia za dobrą radę zostanie potraktowany jako żartobliwy - tak jak ja potraktowałem post kolegi z forum TA ... widzę tak się nie stało. No nic.
pozdrawiam |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Gość
Online: 0
|
![]()
Nikt Cię nie zmusza, nie żąda od Ciebie składki. Zostało to lużno powiedziane, więc bez ciśnienia. Jeśli przeczytałeś z zrozumieniem pierwszy post linku który wkleiłem, to powinieneś zrozumieć intencje Dzieja.
Pozdro |
![]() |
![]() |
#5 |
|
![]()
wszystko rozumiem
bez spiny Właśnie wróciłem z garażu. Jeśli chodzi o wtyk przekaźnika: środkowy przewód dostaje napięcie po stacyjce. Gdy złącze bez przekaźnika na sztywno z pompą - pompa pracuje. Wynika z tego jak by nie pracował przekaźnik. Podkładałem drugi taki sam ( z napisem Shadow - czy taki ma być bo taki też miałem w motocyklu) i pompa nie działała przy kręceniu rozrusznikiem. Wg. mnie winne jest sterowanie przekaźnikiem - przewód pierwszy z lewej. Jak to sprawdzić? Idąc po kolorach kabli i sprawdzając omomierzem, kabel ten jest wpięty w cewkę tylnego cylindra (prawa świeca). Czy tak ma być? Teraz dodatkowo przy kręceniu rozrusznikiem pali mi bezpiecznik pierwszy z lewej - ten obok diody. Macie jakiś pomysł? Aha, cewki sprawdziłem omomierzem - mam dobre. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
![]() |
![]()
Sorry, ale wczoraj cały dzień byłem w Węgorzewie.
Po pierwsze wyjaśnijmy pracę przekaźnika pompy paliwa, bo tu mogą być niejasności i to nie tyko ty je możesz mieć! ![]() Jak kręcisz rozrusznikiem pompa nie dostaje pełnego (całego) nacięcia / prądu, a jedynie pojedyncze impulsy w takt przeskakującej iskry z tej cewki zapłonowej. Może to być mylące w ocenie przekaźnika porównując go do tradycyjnego!!! Jak sprawdzić przekaźnik pompy paliwa? Odpal silnik na "obcym podwieszanym" paliwie. Podepnij (na spiętej kostce przekaźnika oczywiście) zamiast pompy paliwa żarówkę 12V/21W Jeśli uruchomisz silnik i będzie pracował na wolnych obrotach / wyższych obrotach - żarówka powinna się świecić. Jeśli nie to udupiony przekaźnik, zakładam, że ja napisałeś przewód sterujący sprawdziłeś. Przekaźnik pompy jest sterowany z tego punktu co obrotomierz ("kabel ten jest wpięty w cewkę tylnego cylindra (prawa świeca)"). Obrotomierz działa ![]() Możesz jeszcze podpiąć stroboskop do ustawiania zapłonu pod ten pin na wtyczce. Wtedy masz 100% pewności, że sygnał sterujący z cewki dochodzi do kostki przekaźnika. Stroboskop musi być specjalnego typu - nie pod przewód WN a pod przerywacz. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
![]() Zarejestrowany: Oct 2010
Miasto: TYCHY
Motocykl: SD02
Przebieg: 000000
![]() Online: 2 miesiące 14 godz 39 min 28 s
|
![]()
Podpinam sie pod temat-czy w RD07 też można zrobić "ręczne pompowanie paliwa przełącznikiem dzwonkowym"? Tzn czy jest taki sam i w tym samym miejscu przekaznik pompy? Jeśli nie to gdzie? Pytam zanim zaczne elektrosekcje instalacji, a znajac moje szczęście to zaczne od dupy strony i na samym końcu znajde przekaznik
![]()
![]() |
#8 | |
|
![]() Cytat:
Podłączyłem przekaźnik z Hondy VT750 (bo był taki sam wymiarowo ![]() Qrcze, co dalej mam robić ... Gdyby ktoś miał do użyczenia schemat instalacji elektrycznej do RD03 z 1990r ? ![]() Aha, bezpiecznik przepalało, bo podłączyłem na kostce wentylator odwrotnie ... już jest cacy. Ostatnio edytowane przez Fihu : 21.03.2012 o 18:08 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
![]() |
![]() Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
![]() |
![]()
Ze schematów mi dostępnych wynika, że tak. Miejsce mocowania i kolory przewodów nie pamiętam, czy takie same.
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Czyli po co jest ten dział. Przeczytaj koniecznie! | podos | Regularne czynności serwisowe | 3 | 30.04.2021 10:48 |
Przeróbka pompy paliwa bez przekaźnika, 2 elementy, działa :) | pekos1988 | Uklad paliwowy i wydechowy | 23 | 19.03.2013 21:26 |
zasilanie pompy | rafalkefir | Uklad paliwowy i wydechowy | 29 | 14.04.2011 21:03 |