![]() |
|
Lejdis Motocykl + kobieta, czyli wszystko co może być związane z tym duetem |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
![]() |
#1 |
![]() Zarejestrowany: Feb 2010
Miasto: Inowrocław
Motocykl: RD07a
![]() Online: 1 miesiąc 1 tydzień 5 dni 4 godz 52 min 41 s
|
![]()
Wyrównuje nadciśnienie w tłoczku, gdy ten jest mocno rozgrzany, żeby nie puchł jak beczka i nie zostawał w pozycji dohamowanej?
![]() |
#2 |
Fazi przez Zet
![]() Zarejestrowany: Mar 2009
Miasto: Berlin
Motocykl: RD07
Przebieg: ∞
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 9 miesiące 4 tygodni 20 godz 37 min 19 s
|
![]()
Niestety nie tędy droga
Panowie, zakładam że prawie wszYscy posiadamy te system hamulcowy w autach. Wielu pewnie dłubie samemu i nie odda do mechanika, macie na pewno te dziurki w tłoczku i ja tydzień temu nie wiedziałem że ja też mam. Nie zakładałem że aż tylu nie wie że taka dziurka jest. Chętnie rozdam nagrody , bo dla mnie to jest odkrycie dziesięciolecia, ta dziurka ma zajebista funkcje i paliła mi klocki ma tylniej tarczy hamulcowej . Wystarczy ja wyczyścić i nie trzeba kupować nowego zacisku. Jakieś pomysły?
![]() |
#3 |
![]() Zarejestrowany: Dec 2008
Miasto: Sosnowiec
Motocykl: RD07a
![]() Online: 1 miesiąc 1 tydzień 25 min 29 s
|
![]()
W tym tłoku jest wbudowany mechanizm samo kompensacji działający na zasadzie sprzęgła jednokierunkowego. Tłok w tłoku w momencie zwolnienia hamulca ręcznego nie cofa tłoka głównego a wewnętrzny mały tłoczek pozwalając ustalić luz między tłokiem głównym z pomocniczym. Bez tej dziurki tworzyłoby się podciśnienie uniemożliwiające swobodny ruch wew. tłoka.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Fazi przez Zet
![]() Zarejestrowany: Mar 2009
Miasto: Berlin
Motocykl: RD07
Przebieg: ∞
![]() Online: 9 miesiące 4 tygodni 20 godz 37 min 19 s
|
![]()
Cassini , elegancko!
Dopisze tylko, że całe życie robiłem tylnie zaciski, smarowalem, czyściłam, a jak tłok od ręcznego nie ma możliwości cofnięcia, to hamulce.dalej.bedzie trzymał, albo szlifował tarcze. Znalezienie tej dziurki też nie jest łatwe, tak zardzewiałe to było. Poza tym, hamulec ręczny się poprawił w sensie, że siłe hamowania można dozować przez co najmniej 8 ząbków, a nie jak przedtem, 3 ząbki i pełna moc hamowania. Czeka mnie dziurkowanie w busie, bo jak go miesiąc temu robiłem, to jeszcze głupi byłem. A teraz mniej głupi, więc dalej się ucze. Cała "magia" regeneracji tylnych zacisków rozwiązana.
![]() |
#5 |
Banned
![]() Zarejestrowany: Jul 2022
Miasto: Kraków
Motocykl: nie mam AT jeszcze
![]() Online: 1 tydzień 2 godz 6 min 18 s
|
![]()
ja generalnie preferuje bez hamulców.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
wondering soul
![]() Zarejestrowany: May 2008
Miasto: Warszawa
Motocykl: KTM 690 enduro, Sherco 300i
![]() Online: 2 miesiące 2 tygodni 3 dni 23 godz 11 min 8 s
|
![]()
No pewnie, że tak. Widać, że Jagna to już specjalistka w temacie. Znajdzie odpwiedzi nie tylko na proste, ale i trudne pytania. Wiem też, że jest tu co najmniej kilka dzielnych lejdisek, które by sobie poradziły z takimi tematami, a reszta musi po prostu w siebie uwierzyć i spróbować. W teorii nie da się tego nauczyć, a dżentelmeni nie zawsze dadzą się dotknąc do sprzętów jeśli chodzi o sprawy techniczne. Oby jak najwięcej takich pozytywnych przykładów.
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
hamulce - jaki moment | Evvil | Hamulce, kola, opony | 8 | 09.03.2014 23:13 |
Czarnogóra w sierpniu - Wasze zdanie mile widziane | miro&afryka | Przygotowania do wyjazdów | 33 | 26.04.2013 08:51 |
jak wyczyscic hamulce | Robertbed | Hamulce, kola, opony | 69 | 19.03.2012 11:31 |
POMOCY !!! cieknące hamulce | chomik | Hamulce, kola, opony | 9 | 11.07.2010 22:53 |