Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Główny dział > Dział Producentów i Dostawców

Dział Producentów i Dostawców Zarabiasz na życie w branży motocyklowej? Tutaj zareklamuj swój produkt.

Zobacz wyniki ankiety: Czy regulamin jest sprawiedliwy
Tak 10 23.26%
Nie 12 27.91%
Potrzebna korekta 21 48.84%
Głosujących: 43. Nie możesz głosować w tej sondzie

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary 17.02.2010, 23:20   #1
7Greg

7Greg's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Miasto: DW
Motocykl: Pyr pyr
Przebieg: dowolny
Galeria: Zdjęcia
7Greg will become famous soon enough
Online: 5 miesiące 1 dzień 16 godz 20 min 39 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał pałeł Zobacz post
j...podałem wam moja wizje jak mozna to zrobić, wypracujmy kompromis.
Skoro już powstał taki temat napisz o tym tutaj, niech większa ilość osób pozna Twoj punkt widzenia.

A dogadać się dogadamy bo co innego nam pozostało
7Greg jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 17.02.2010, 23:29   #2
pałeł
gsm: 512242193

pałeł's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Rzuchów
Motocykl: RD11a
pałeł will become famous soon enough
Online: 4 miesiące 3 tygodni 6 dni 13 godz 52 min 40 s
Domyślnie

http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=5694
pałeł jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 18.02.2010, 00:29   #3
7Greg

7Greg's Avatar

Domyślnie

Cytat:
http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=5694

Moje wnioski są takie
należy wytworzyć mechanizmy na forum które pomogą w utrzymaniu serwera, jeśli forum ma być darmowe i bez reklam.
Pytanie teraz jakie to maj być mechanizmy, pierwszy punkt to reklama baner czy coś w tym stylu, ale przecież forum ma być koszerne i nikt nie che tańczyć jak mu reklamodawca gra.
A więc pozostaje nam utrzymanie forum z dobrowolnych składek. Jak zrobić żeby składek wpływało więcej ?
To w sumie proste, należy zablokować dostęp do pewnych treści dla osób nie składkowych, a więc znowu rodzi się pytanie do których ?
Myślę ze na pewno dział techniczny, z działu ogólnego „wszystko dla afrykaczka” i „wszystko dla afryki”

Daj choć jeden konkret. Bo trochę to trąci "towarzyszu pomożecie"?
Stary 17.02.2010, 23:30   #4
RAFWRO

RAFWRO's Avatar

Miasto: WROCŁAW
Motocykl: RD07
RAFWRO jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 tygodni 3 dni 2 godz 10 min 10 s
Domyślnie

Siłą napędową wszystkich portali społecznościowych jest MASA. Trzeba się pogodzić z tym, że spora grupa to tylko gapie. Napiszą coś od czasu do czasu, ale pompują życie i zmianę.Właśnie dzięki temu za każdym razem kiedy loguję się tu z wielką radością odkrywam, że jest co poczytać, jest komu odpisać, jest z czego się pośmiać. Postawa typu skasujmy tych co nie zapłacili - ok wyjdziemy z głową podniesioną, ale na którtko. Efekt - przegrana - przegrana. Jeśli zostanie 100, 150 osób, to po co forum, - można do siebie zadzwonić. Trzeba zdobyć pieniądze.Pomyślmy jak to zrobić aby niezdecydowani przekonali się, że warto było zapłacić kilkadziesiąt złotych.
Bardzo dziękuję wytrwałym za to że wszystko działa szybko i sprawnie.
R
RAFWRO jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 18.02.2010, 01:51   #5
tom64
no... może trochę niezdecydowany

tom64's Avatar

Miasto: koło Mszczonowa
Motocykl: już nie Afri, R1200GS + Franza DRZta
Przebieg: rosnący
tom64 is an unknown quantity at this point
Online: 2 tygodni 12 godz 37 min 22 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał RAFWRO Zobacz post
Siłą napędową wszystkich portali społecznościowych jest MASA. Trzeba się pogodzić z tym, że spora grupa to tylko gapie. Napiszą coś od czasu do czasu, ale pompują życie i zmianę.Właśnie dzięki temu za każdym razem kiedy loguję się tu z wielką radością odkrywam, że jest co poczytać, jest komu odpisać, jest z czego się pośmiać. Postawa typu skasujmy tych co nie zapłacili - ok wyjdziemy z głową podniesioną, ale na którtko. Efekt - przegrana - przegrana. Jeśli zostanie 100, 150 osób, to po co forum, - można do siebie zadzwonić. Trzeba zdobyć pieniądze.Pomyślmy jak to zrobić aby niezdecydowani przekonali się, że warto było zapłacić kilkadziesiąt złotych.
Bardzo dziękuję wytrwałym za to że wszystko działa szybko i sprawnie.
R
1. KURWA, my nie jestesmy MASOWYM portalem społecznosciowym!
2. Wcale nie trzeba się godzić, że spora grupa to tylko gapie.
3. Jeśli zostanie 100, 150 osób to po co to forum Ano dla tych co zostaną.

Dodatkowo wkurwia mnie, że na temat czy płacic, czy nie płacić na forum wypowiadaja się osoby, które nie wpłaciły składki. No przeciez nie będą pisać że trzeba płacić. I nie dotyczy to tylko RAWFRO.
Podoba mi się pomysł z gwiazdkami, podoba mi sie pomysł z ograniczaniem dostępu do działów forum. Jeśli komuś sie to nie podoba to niech założy inne forum za darmo, niech je utrzyma i niech się nie pulta. Skoro są kłopoty finansowe z utrzymaniem serwera (a będą w następnych latach też) to jest to sprawa priorytetowa.
Nie podoba mi sie chęć opodatkowania PiD. Dostajemy od nich lepszą od rynkowej ofertę i to też jest korzyść dla nas, forumowiczów bycia tu na forum. Kupiłem od Wasilczuka centralkę, tańszą i dobrze zrobioną i mam mu kazać za to jeszcze płacic? Albo od Franca sprawdzone moto? Albo od Ramiresa taniej jakąś część? Albo od Huberta taniej opony z dostawa pod nos? Dodatkowo go obciażac za to że mi robi dobrze?! Chyba by mnie pojebało już całkiem!
I Proszę się pięknie odjebać od Rambo, Zbycha i Adagiio. Należą oni do osób (i jest to tak na prawdę około kilkanaście dusz), które kształtowały to forum i bez nich (miedzy innymi) nie było by ono takie wyjatkowe.
I nie przepraszam za wulgaryzmy.

"Afrykę mam, to fajna maszyna!
I składki płacę by forum utrzymać.
Poczytać tam mogę o tym co chcę.
A nie płacący wkurwiają mnie-e!
Africa twin, Twin Africa radosci ma, miłości ma."

Ostatnio edytowane przez tom64 : 18.02.2010 o 02:04
tom64 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 18.02.2010, 08:24   #6
Lepi

Miasto: Poznań
Motocykl: 690 Enduro
Lepi jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 miesiące 2 tygodni 1 dzień 4 godz 22 min 10 s
Domyślnie

Emocje rosną z każdym dniem.
Proszę nie zamykać ust niepłacącym składek. Według obecnego regulaminu mają pełne prawo zabierania głosu.
Skoro potrzeba zmobilizować userów do płacenia to popieram zamknięcie niektórych działów. Proponuje mechanikę, afripedię i relacje z podróży. Domyślam się ile pracy niektórzy włożyli w napisanie fajnej relacji. Nie chcą za to żadnego wynagrodzenia. Niech więc forum coś z tego ma. Czy zamknąć mechanikę nie jestem w 100% przekonany ale mogę to zaakceptować.
Każdy miałby wybór, czy zapłacić, czy korzystać z ograniczonej wersji a może pożegnać się z forum.
Dzięki forum kupiłem jedynie płytkę do pompy paliwa za około 15 zł. Gdyby producent miał zapłacić xxx za sprzedaż przez forum to do tej pory miałbym problemy z pompą.
To tylko moje zdanie w ogólnej dyskusji. Czy zaakceptuję wypracowane rozwiązanie będzie widać po mojej obecności tak jak po obecności innych.
Pozdrawiam, spokojnego dnia życzę.
Stary 18.02.2010, 10:19   #7
jorge
Autobanned.

jorge's Avatar

Miasto: Wawa
Motocykl: Tesco
Przebieg: 45 555
jorge jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 5 dni 14 godz 6 min 38 s
Domyślnie

Prawda leży po środku tego co pisze Remi, pałeł i tom64 , który zawstydzić nas powinien...

Może czas wyprać jak w reklamie proszku to forum. Przejechać kosą po śmieciach wpisowych (nie żebym nie był bez winy), i odchudzić nieco na wiosnę, bo niedługo dla czytelności trzeba będzie podłączyć kompa do 42" TV

Na poważnie:

1. po co są składki - już wyjaśnione
"Zachęta" do płacenia składek:
2. opłaty od towarów w PiD - symboliczne (np. 100 zł/rok) - do czasu ich niższych cen (np. Hubi, Randal) lub "specjalnego" traktowania dla FAT (np. jakość - tom i Franz). PiD - to stały dostawca, nie jednostrzałowiec z jednym moto.
3. Ograniczenia dla niepłacących: warsztat (książka Hayansa - to ok 150!!); sprzedam-kupię (umieszczanie ogłoszeń); grupy regionalne, finanse, gadżety FAT, PiD, Ankiety,Gangi, Wszystko dla ...(tylko odczyt).
4. Dostęp do: Zloty, Podróże (odczyt) - niech kusi społeczność tym co przeżywa (mnie skusiła)

PROSZĘ TO MOJE AUTORSKIE MERYTORYCZNE PROPOZYCJE - MOŻE CZAS NA TAKĄ ROZMOWĘ.

Ostatnio edytowane przez jorge : 18.02.2010 o 10:22
jorge jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 18.02.2010, 12:12   #8
7Greg

7Greg's Avatar

Domyślnie

Cytat:
Napisał jorg Zobacz post
.....
2. opłaty od towarów w PiD - symboliczne (np. 100 zł/rok)....
Czy to nie jest aby propozycja, która jest zawarta w regulaminie i właśnie jest mocno krytykowana?

Cytat:
jednocześnie chce zauważyć ze do PID należeć powinni koszulkowcy, polarowcy i kaledarzowcy, naszywki i reszta gadżeciaży
Dlaczego? Z założenia koszulkowcy, polarowcy, naszywkowcy nie zarabiają ani grosza. jeżeli jest inaczej to źle. Dział PiD jest komercyjny, dla ludzi zarabiających na swojej sprzedaży.

Ostatnio edytowane przez 7Greg : 18.02.2010 o 12:14
Stary 17.02.2010, 23:40   #9
pałeł

pałeł's Avatar

Domyślnie

Wiesz nie chce się wymądrzać ale było nas 150 i świetnie dawaliśmy sobie rady.
Jak widać idziemy z duchem czasu zmiany są potrzebne to fakt teraz należy wypracować jakie i w jakim stopniu
Stary 18.02.2010, 00:21   #10
pałeł

pałeł's Avatar

Domyślnie

chłopaki mniej złości, racja jest ze nikt z nami nie rozmawiał, ze szukano w ten sposób pieniędzy rozumie lecz nie tedy droga albo utrzymujemy sie ze składek albo reklama wybierajmy opcje sa dwie, płacimy lub nie, i nie przesuwajmy odpowiedzialności na PID
ze nie chca płacić. Forum jest dobrem użytkowników którzy chcą z niego korzystać co niestety wiąże się z kosztami i koszty musimy ponieść wspulnie
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania