![]() |
|
Rama, zawieszenia, napęd Montaż i demontaż łańcucha, zębatek, zawieszenia przedniego i tylniego, centralki i bocznej podstawki, wahacza z ułożyskowaniem. Numery ram, kierownice, rodzaje łancuchów, podnóżki, półki. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
![]() |
#1 |
trampkarz emeryt
![]() |
![]()
marcin-BB - wiem, wiem, własnie pomyślałem żeby Ciebie przyatakować. Mam wahacz z RD03, ośkę RD03 i oryginalne dystanse z RD03. Będę dzwonił w tym temacie
![]() voxan69 - z amorami z kata jest peroblem bo zbiorniczek z gazem koliduje z ramą. Opcje z tego co wiem są dwie: - tańsza to przeszczep amora z Afryki i możliwe że to będę robił bo mam amor z siódemki - lepsza ale dużo droższa - amor Wilbersa z pełną regulacją. MarcinBB mówił że to załatwia temat zupełnie... Pozdr zimny |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
![]() Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: Sanok
Motocykl: EXC, ST 1300
Przebieg: rośnie
![]() Online: 1 miesiąc 2 tygodni 5 dni 8 godz 5 min 25 s
|
![]()
zimny ja mam progresy wilbersa - takie już były z niemcowni ale chcę go trochę podnieść i z przodu i z tyłu. Chciałbym na przód WP ale jak się jest samotnym ojcem z dwójką dzieci to z kasą jest różnie.
A czy ktoś wie jaki amor podejdzie na tył - może z jakiegoś Kata?
![]() |
#3 |
|
![]()
a sama sprężyna progresywna z tyłu coś zmieni czy to tylko taka namiastka?
![]() |
#4 |
trampkarz emeryt
![]() |
![]()
Z tego co wiem to nie należy zakładać w trampku czy afryce z tyłu sprężyny progresywnej bo progresję robi układ pro-link czyli cała konstrukcja kiwaczki..
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
|
![]()
Amortyzator Wilbersa na tył to chyba z 2 tyś. PLN kosztuje - to już droga impreza
![]() |
#6 |
trampkarz emeryt
![]() |
![]()
Wczoraj poświęciłem tematowi kolejne garażo-godziny. Wnioski:
KIWACZKA: - na kiwaczce trampkowej jest za nisko i za miękko (nie regulowałem amora, sprężyna podkręcona na 3/4). Jak ojciec siadł (80kg) to była bardzo niska a przy mocnym bujaniu dobijała zaciskiem hamulcowym (także z racji innego mocowania zacisku) o wydech....lipa. - założyłem zatem kiwaczkę (sam ten trójkąt) z RD04 (identyczny jak w 03) i....jest OK. Wysoko, dużo wyżej niż na trampkowej kiwaczce i wyżej niż na standarddowym wahaczu trampka. Ale gleby sięgam więc OK ![]() WNIOSEK: nie chcąc kombinować z przedłużkami, kośćmi i zmianą amora zakładając do TA wahacz z RD03/04 TRZEBA założyć kiwaczkę z RD03/04. Można motać z RD07 kiwaczkę ale tu MarcinBB ma doświadczenie, ja postawiłem na standardowy układ dźwigni. Pisał mi o tym znajomy z rosyjskiego transalpclubu ale nie dowierzałem że na kiwaczce z TA będzie źle. Jednak miał rację. TULEJKI KOŁA: - o ile z tego co mówił Marcin BB lewa tulejka trampkowa przy kole z PD06 jest za krótka to przy kole z PD10 jest...za długa o 1-2mm. Tulejki od RD03 pasują idealnie po długości ale zewnętrzna średnic ajest minimalnie za mała i nie dochodzi idealnie do uszczelniacza, nie wiem czy tak powinno/może być. - docelowo przytnę jedną z tulejek trampkowych, - wynika z tego że koło od PD06 i PD10 różni się dystansami. Dystans który robi jarzmo od PD10 i RD03 także jest inny (od RD03 jest grubsze) Z racji że mam nieco podwyższone i utwardzone przednie zawieszenie + zawory do pompowania geometria wydaje się OK, jednak sądzę że aby to wszystko miało ręce i nogi w 100% - najlepiej będzie założyć cały przód od Afryki który w większości już mam w garażu ![]() Dziś może zakujemy z kumplem łańcuch i zmienimy przewód hamulcowy bo trampkowy jest dużo za długi. Pozdr zimny |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
![]() |
![]()
Tył od 2100 Pln w górę. Model z hydrauliczną regulacją napięcia wstępnego sprężyny od 2600 w górę. I taki byłby tu najsensowniejszy jeśli będzie jazda z pasażerem a czasem solo. To nie jest najtańsza opcja- ale też nie najdroższa. Ohlins w podobnej specyfikacji to grubo ponad 3 tyś zł.
Można oczywiście szczepić od ntv czy inne podobne, ale to metoda prób i błędów. Zamawiając nowy u Sikory w Bielsku określasz masę motocykla, wagę bagażu i przewidywanego obciążenia. Dobierają sprężynę pod Twoje wymagania i jest git. Można szukać używek na ebay-u. Ja kupiłem w Wiedniu model podstawowy (bez reg. napięcia wstępnego) za 1200 zł. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
![]() Zarejestrowany: Feb 2010
Miasto: Inowrocław
Motocykl: RD07a
![]() Online: 1 miesiąc 1 tydzień 5 dni 4 godz 52 min 41 s
|
![]()
Zimny: opłaca się wrzucać przód od AT, bo jest sztywniejszy i masz lepsze heble. Zupełnie inna jazda w łukach po asfalcie. W terenie też odczuwa się różnicę.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
trampkarz emeryt
![]() |
![]()
MarcinBB - wiem że to są najlepsze opcje. Tylko że jakbym próbował wydać jeszcze ponad 2,5 tys na amor do motocykla (teraz już kompletny przód i tył z wahaczem wyjdzie w sumie 2-2,5k pln) to pewnie zamieszkałbym z Trampkiem w garażu
![]() Oczywiście będę zerkał na ebay i szukał, jakby się trafiło cos poniżej 1000 to możliwe że się szarpnę w przyszłości. A na chwilę obecną - mam od madafakingesa amor od RD07a i amor od NTV z napinaczem hydraulicznym (którego spasowanie do trampkowego amora jest dużo trudniejsze niż do afrykowego). Zatem chciałbym zmontować amor od AT z takim napinaczem. Sęk tylko w tym że amor z 07 ma inną długość niż trampkowy chyba (po długości takie same są z tego co czytałem od TA, rd03 i 04). Tu muszę porozkminiać jeszcze trochę. Na razie, tymczasowo będzie amor standardowy trampkowy. A jak się trafi Wilbers w dobrej cenie to wiadomo... Jaro - no właśnie wiem bo miałem Afrykę. I sądzę że w stabilności na łukach nie będzie to tylko minimalna różnica w porównaniu do lag TA. Druga kwestia to własnie heble - lagi od AT mam pod dwie tarcze które będą większe niż trampkowe przy mniejszej ogólnej masie motocykla. I takie rozwiązanie bardzo mi się podoba ![]() Pozdrawiam zimny |
![]() |
![]() |
![]() |
Narzędzia wątku | |
Wygląd | |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
kilka pytań o słowackim raju | arturro2622 | Przygotowania do wyjazdów | 2 | 03.02.2013 16:12 |
Praga we dwoje pytan kilka | Wojak | Przygotowania do wyjazdów | 21 | 25.04.2012 17:44 |
Kilka pytań - Maroko | Pawel_z_Jasla | Przygotowania do wyjazdów | 9 | 24.12.2011 08:21 |
Klamoty wyprawowe - pytań kilka | mojrzesh | Wszystko dla Afryki | 17 | 08.09.2011 13:19 |
Gaźniki RD 03 - kilka pytań | Babel | Uklad paliwowy i wydechowy | 7 | 09.09.2010 04:25 |