![]() |
|
Umawianie i propozycje wyjazdów Masz już plan? Nie masz? A może szukasz kompana w podróży? Brak Ci koncepcji na długi weekend, wakacje? Szukasz plecaczka? Nikt nie chce jechać na Elefanta? Tu szukaj bratniej duszy... |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
![]() |
#1 |
Miasto: okolice Łodzi
Motocykl: DR 650
![]() Online: 2 dni 18 godz 27 min 16 s
|
![]()
To całkiem coś innego, wycięcie tarczycy. Co do osób, to chyba byłyby dwie
![]() ![]() ![]() A jak z kosztami ? masz już jakies wstępne wyliczenia Ostatnio edytowane przez ania : 26.11.2010 o 13:05 |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
![]() Zarejestrowany: Sep 2008
Miasto: Krk-NH
Motocykl: XT 600E stage 2
![]() Online: 2 tygodni 1 dzień 10 godz 32 min 11 s
|
![]()
-czy transalpina nadal wygląda tak jak na tych zdjęciach, czy została już zasfaltowana?
za rok bedzie w asfalcie
Każdy dobry uczynek zostanie ukarany. z wrogami poradzę sobie sam...Przykładnie. ------------------------------------------------------------------ chroń mnie Boże przed przyjaciółmi, ------------------------------------------------------ Mój ból głowy, moja skrucha,
Moje kiszki, moja franca, Moja wreszcie groza ducha, Gdy Kostucha rwie do tańca! |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Common Rejli
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Warszawa
Motocykl: R650GS Adventure & LC6 750 Adventure
Przebieg: dupa
![]() Online: 1 miesiąc 3 tygodni 1 dzień 5 godz 39 min 17 s
|
![]()
Rumunia to bardzo fajny kraj na rozpoczęcie podróżowania motocyklem. To już trochę daleko, ale jeszcze unia. To już kraj z mocno remontowanymi drogami ale jeszcze ućkany malowniczymi szutrami. Bardzo zróżnicowany pod kątem przejezdności, nawet mimo używania aktualnych map - można zrobić 600km jednego dnia, można zrobić 8km w 8h.
Droga w tamtą stronę trochę nudna, ale to też Was nauczy, że na przyjemności trzeba zapracować i swoje się nacierpieć ![]() Nie wiem po co chcecie jechać do Bukaresztu, ale o tym pewnie opowiecie jak wrócicie (tu chyba zabrzmiałem trochę jak Sambor, albo 7greg ![]() Lwów to oddzielny temat, rolkę srajtaśmy z hotelu Lwów mam do dziś na pamiątkę ![]() Jeśli Wam się uda, czego Wam życzę, to na pewno wrócicie bogatsi o wiele więcej doświadczeń niż spacerek na alpejskie serpentyny ![]() I cholera apetyt rośnie w miarę jedzenia.
![]() |
#4 |
Motocykl: RD04
![]() Online: 5 dni 4 godz 29 min 4 s
|
![]()
Hipolit.
Patrząc na Twoją mapę wychodzi że pojedziesz przez Mołdawię, a o niej nic nie piszesz. Pamiętaj że Mołdawia jest podzielona. Na lewym brzegu Dniestru jest ta właściwa Mołdawia, a na prawym twór pod nazwą Naddniestrze, które ma swoją walutę i przejścia graniczne z Mołdawią. Nikt ich nie uznaje oprócz Ruskich i Mołdawii. Jadąc od strony Bukaresztu w stronę Odessy nie masz wyjścia jak tylko jechać na Galati i stamtąd do Giurgulesti. Tam przekraczasz granicę rumuńsko – mołdawską i mołdawsko – ukraińską. Stamtąd kierujesz się na Reni i dalej Izmaił. Potem jadąc w kierunku Odessy pojedziesz wybrzeżem przez stepy akermańskie. Wygląda to mniej więcej tak: ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
![]() Zarejestrowany: May 2008
Miasto: Nowy Korczyn
Motocykl: XTZ 750 Super Tenere
![]() Online: 15 godz 57 min 19 s
|
![]()
witam, wydaje mi sie ze jest dokladnie na odwrot, Dniestr płynie do morza Czarnego i to po lewej jego stronie jest twór o nazwie Naddniestrze ktory powstal tylko i wylacznie dzieki Rosji ale jest nie uznany przez Rosje, a tym bardziej nigdy nie bedzie uznany przez Mołdawie bo to jest jej terytorium! To jest dokladnie ta sama sytuacja co w Gruzji tylko ze Abchazja czy Osetia to obszary strategiczne (druga, poludniowa strona Kaukazu, bezposrednio graniczaca z Rosja i tam Rosja pompuje swoja kase itd.) W przypadku Naddniestrza po pierwsze nic tam szczegolnego nie ma, niedalego ( w Sewastopolu na Krymie Rosja ma -dzieki obecnemu pprorosyjskiemu prezydentowi Janukowiczowi - dzierżawe portu na kolejne kilkadziesiat lat...) i nie ma juz interesow by utrzymywac Naddniestrze, pozostal relikt z ktorym Rosja nie bardzo wie co zrobic. Rzadzi tam mafia, ktora ma struktury jeszcze w radzieckich wojskowych.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
![]() Zarejestrowany: May 2010
Miasto: Lublin/Rzeszów
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Przebieg: wchuj
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 2 dni 21 godz 33 min 8 s
|
![]()
Będę godnie reprezentował Polski kraj ;]
Cytat:
I co do przejazdy przez Mołdawiie: "Obywatele RP mogą przebywać w Mołdowie bez wiz do 90 dni, w ciągu 6 miesięcy liczonych od daty pierwszego wjazdu (z możliwością pobytu kolejnych 90 dni w ciągu następnych 6 miesięcy). Przy wjeździe do tego kraju termin ważności paszportu winien być dłuższy od zamierzonego okresu pobytu; nie ma jednak ustalonego minimalnego okresu ważności. Nie ma formalnego obowiązku posiadania biletu po*wrotnego, jednakże mołdawskie służby graniczne mogą zażądać jego okazania. Przy przekraczaniu granicy wymagane jest po*siadanie 30 USD na każdy dzień pobytu, nie mniej jednak niż 150 USD. Przy pobytach przekraczających 3 miesiące należy uzyskać pozwolenie na pobyt czasowy. Na niektórych przejściach granicznych na wschodniej i południowej granicy nie ma punktów mołdawskiej kontroli granicznej." Info ze strony
2x WSK 125>MZ TS 250 ![]() ![]() 21 cali z przodu i życie staje się piękniejsze ![]() Ostatnio edytowane przez Hipolit : 02.12.2010 o 13:59 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Motocykl: RD04
![]() Online: 5 dni 4 godz 29 min 4 s
|
![]() Cytat:
Patrze na mapę i widzę Dniestr. Od niego po lewej widzę Mołdawię ze stolicą w Kisznowie, a po prawej Naddniestrze ze stolicą Tiraspolu. Może źle się wyraziłem ze słowem "uznaje", powinienem napisać "lekko toleruje". Granica jest, przejście graniczne z celnikami też. Waluta jest, paszporty są, godło i flagę mają swoją (nawet z sierpem i młotem). W politykę się nie bawię. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
![]() Zarejestrowany: Jul 2009
Motocykl: GS1150
![]() Online: 6 dni 5 godz 44 min 46 s
|
![]()
widze ze najmłodsze pokolenie tu sie ujawnia wiec jako brać studencka zasugeruję zeby Bukareszt odpuścić - na pewno jest tam cos ciekawego ale jazda po zakorkowanym mieście pozwoli wam zobaczyć tylko ten wielki budynek do ktorego i tak nie wejdziecie.
w tym roku zrobilismy całe wybrzeze od istambułu do delty - jakbyś miał pytania to wal inżynier z 2 miesięcznym doświadczeniem |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Common Rejli
Miasto: Warszawa
Motocykl: R650GS Adventure & LC6 750 Adventure
Przebieg: dupa
![]() Online: 1 miesiąc 3 tygodni 1 dzień 5 godz 39 min 17 s
|
![]()
Najmłodsze pokolenie się tu ujawnia bo miło wrócić myślami do nie tak dalekich początków czytając o czyjejś pierwszej poważniejszej wyprawie
![]() Śledzę, kibicuję, trzymam kciuki żeby udało się spełnić wszystkie założenia, choć... może być ciężko ![]() ![]()
![]() |
#10 |
....OLEJ....
![]() Zarejestrowany: Dec 2009
Miasto: Pniewy-Londyn
Motocykl: RD07a
Przebieg: 6006 km
![]() Online: 1 miesiąc 4 tygodni 1 dzień 17 godz 47 min 47 s
|
![]()
Hipolit ten wyjazd planujecie na poczatku sierpnia?
|
![]() |
![]() |
![]() |
Narzędzia wątku | |
Wygląd | |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Ukraina, Odessa, Morze Czarne 2013 | Kurczax | Umawianie i propozycje wyjazdów | 44 | 28.06.2013 11:26 |
Polska, Słowacja, Węgry, Słowenia, Włochy (Arco - Dolomity) | fari2 | Umawianie i propozycje wyjazdów | 0 | 27.07.2010 00:48 |
Polska, Słowacja, Węgry, Słowenia, Włochy (Arco - Dolomity) | fari2 | Imprezy forum AT i zloty ogólne | 3 | 26.07.2010 19:19 |
Polska na weekend... | JareG | Polska | 7 | 27.03.2009 10:40 |