Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Podróże. Całkiem małe, średnie i duże. > Umawianie i propozycje wyjazdów

Umawianie i propozycje wyjazdów Masz już plan? Nie masz? A może szukasz kompana w podróży? Brak Ci koncepcji na długi weekend, wakacje? Szukasz plecaczka? Nikt nie chce jechać na Elefanta? Tu szukaj bratniej duszy...

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary 26.11.2010, 12:11   #1
ania

Miasto: okolice Łodzi
Motocykl: DR 650
ania jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 dni 18 godz 27 min 16 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Hipolit Zobacz post
A co do twojej operacji to co będą ci naprawiać, może bark?
To całkiem coś innego, wycięcie tarczycy. Co do osób, to chyba byłyby dwie Jeśłi chodzi o jazdę w terenie, to jestem początkująca, nie omijam szuterków, więc już trochę po nich jeździłam, a czym dam sobie radę, nie wiem - w sumie jest jeszcze czas, żeby potrenować napewno ich się nie boję, więc to już chyba połowa sukcesu

A jak z kosztami ? masz już jakies wstępne wyliczenia

Ostatnio edytowane przez ania : 26.11.2010 o 13:05
ania jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 26.11.2010, 11:35   #2
hans

hans's Avatar

Miasto: Krk-NH
Motocykl: XT 600E stage 2
hans jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 tygodni 1 dzień 10 godz 32 min 11 s
Domyślnie

-czy transalpina nadal wygląda tak jak na tych zdjęciach, czy została już zasfaltowana?

za rok bedzie w asfalcie

chroń mnie Boże przed przyjaciółmi,
z wrogami poradzę sobie sam...
------------------------------------------------------
Mój ból głowy, moja skrucha,
Moje kiszki, moja franca,
Moja wreszcie groza ducha,
Gdy Kostucha rwie do tańca!
hans jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 26.11.2010, 13:30   #3
wieczny
Common Rejli

wieczny's Avatar

Miasto: Warszawa
Motocykl: R650GS Adventure & LC6 750 Adventure
Przebieg: dupa
wieczny jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 1 dzień 5 godz 39 min 17 s
Domyślnie

Rumunia to bardzo fajny kraj na rozpoczęcie podróżowania motocyklem. To już trochę daleko, ale jeszcze unia. To już kraj z mocno remontowanymi drogami ale jeszcze ućkany malowniczymi szutrami. Bardzo zróżnicowany pod kątem przejezdności, nawet mimo używania aktualnych map - można zrobić 600km jednego dnia, można zrobić 8km w 8h.

Droga w tamtą stronę trochę nudna, ale to też Was nauczy, że na przyjemności trzeba zapracować i swoje się nacierpieć .

Nie wiem po co chcecie jechać do Bukaresztu, ale o tym pewnie opowiecie jak wrócicie (tu chyba zabrzmiałem trochę jak Sambor, albo 7greg ). O możliwości przejechania z Rumunii do Odessy też się nie wypowiem bo czytałem o tym rzeczy wręcz przeróżne.

Lwów to oddzielny temat, rolkę srajtaśmy z hotelu Lwów mam do dziś na pamiątkę .

Jeśli Wam się uda, czego Wam życzę, to na pewno wrócicie bogatsi o wiele więcej doświadczeń niż spacerek na alpejskie serpentyny .

I cholera apetyt rośnie w miarę jedzenia.

wieczny jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 26.11.2010, 15:18   #4
Robert Movistar

Robert Movistar's Avatar

Motocykl: RD04
Robert Movistar jest na dystyngowanej drodze
Online: 5 dni 4 godz 29 min 4 s
Domyślnie

Hipolit.
Patrząc na Twoją mapę wychodzi że pojedziesz przez Mołdawię, a o niej nic nie piszesz.
Pamiętaj że Mołdawia jest podzielona. Na lewym brzegu Dniestru jest ta właściwa Mołdawia, a na prawym twór pod nazwą Naddniestrze, które ma swoją walutę i przejścia graniczne z Mołdawią. Nikt ich nie uznaje oprócz Ruskich i Mołdawii.
Jadąc od strony Bukaresztu w stronę Odessy nie masz wyjścia jak tylko jechać na Galati i stamtąd do Giurgulesti. Tam przekraczasz granicę rumuńsko – mołdawską i mołdawsko – ukraińską.
Stamtąd kierujesz się na Reni i dalej Izmaił. Potem jadąc w kierunku Odessy pojedziesz wybrzeżem przez stepy akermańskie.

Wygląda to mniej więcej tak:

Robert Movistar jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 02.12.2010, 12:33   #5
BULLSON

BULLSON's Avatar

Miasto: Nowy Korczyn
Motocykl: XTZ 750 Super Tenere
BULLSON jest na dystyngowanej drodze
Online: 15 godz 57 min 19 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Robert Movistar Zobacz post
Pamiętaj że Mołdawia jest podzielona. Na lewym brzegu Dniestru jest ta właściwa Mołdawia, a na prawym twór pod nazwą Naddniestrze, które ma swoją walutę i przejścia graniczne z Mołdawią. Nikt ich nie uznaje oprócz Ruskich i Mołdawii.

witam, wydaje mi sie ze jest dokladnie na odwrot, Dniestr płynie do morza Czarnego i to po lewej jego stronie jest twór o nazwie Naddniestrze ktory powstal tylko i wylacznie dzieki Rosji ale jest nie uznany przez Rosje, a tym bardziej nigdy nie bedzie uznany przez Mołdawie bo to jest jej terytorium! To jest dokladnie ta sama sytuacja co w Gruzji tylko ze Abchazja czy Osetia to obszary strategiczne (druga, poludniowa strona Kaukazu, bezposrednio graniczaca z Rosja i tam Rosja pompuje swoja kase itd.) W przypadku Naddniestrza po pierwsze nic tam szczegolnego nie ma, niedalego ( w Sewastopolu na Krymie Rosja ma -dzieki obecnemu pprorosyjskiemu prezydentowi Janukowiczowi - dzierżawe portu na kolejne kilkadziesiat lat...) i nie ma juz interesow by utrzymywac Naddniestrze, pozostal relikt z ktorym Rosja nie bardzo wie co zrobic. Rzadzi tam mafia, ktora ma struktury jeszcze w radzieckich wojskowych.
BULLSON jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 02.12.2010, 13:47   #6
Hipolit

Hipolit's Avatar

Miasto: Lublin/Rzeszów
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Przebieg: wchuj
Galeria: Zdjęcia
Hipolit jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 dni 21 godz 33 min 8 s
Domyślnie

Będę godnie reprezentował Polski kraj ;]
Cytat:
Napisał BULLSON Zobacz post
witam, wydaje mi sie ze jest dokladnie na odwrot, Dniestr płynie do morza Czarnego i to po lewej jego stronie jest twór o nazwie Naddniestrze ktory powstal tylko i wylacznie dzieki Rosji ale jest nie uznany przez Rosje, a tym bardziej nigdy nie bedzie uznany przez Mołdawie bo to jest jej terytorium! To jest dokladnie ta sama sytuacja co w Gruzji tylko ze Abchazja czy Osetia to obszary strategiczne (druga, poludniowa strona Kaukazu, bezposrednio graniczaca z Rosja i tam Rosja pompuje swoja kase itd.) W przypadku Naddniestrza po pierwsze nic tam szczegolnego nie ma, niedalego ( w Sewastopolu na Krymie Rosja ma -dzieki obecnemu pprorosyjskiemu prezydentowi Janukowiczowi - dzierżawe portu na kolejne kilkadziesiat lat...) i nie ma juz interesow by utrzymywac Naddniestrze, pozostal relikt z ktorym Rosja nie bardzo wie co zrobic. Rzadzi tam mafia, ktora ma struktury jeszcze w radzieckich wojskowych.
Ale Naddniestrze mnie nie interesuje bo z Rumuni będziemy wjeżdżać tylko na chwile do Mołdawii potem zaraz na Ukrainę do Izmail i wzdłuż wybrzeża do Odessy, zresztą wrzuciłem mapę na poprzedniej stronie ;]
I co do przejazdy przez Mołdawiie:
"Obywatele RP mogą przebywać w Mołdowie bez wiz do 90 dni, w ciągu 6 miesięcy liczonych od daty pierwszego wjazdu (z możliwością pobytu kolejnych 90 dni w ciągu następnych 6 miesięcy). Przy wjeździe do tego kraju termin ważności paszportu winien być dłuższy od zamierzonego okresu pobytu; nie ma jednak ustalonego minimalnego okresu ważności. Nie ma formalnego obowiązku posiadania biletu po*wrotnego, jednakże mołdawskie służby graniczne mogą zażądać jego okazania. Przy przekraczaniu granicy wymagane jest po*siadanie 30 USD na każdy dzień pobytu, nie mniej jednak niż 150 USD. Przy pobytach przekraczających 3 miesiące należy uzyskać pozwolenie na pobyt czasowy.
Na niektórych przejściach granicznych na wschodniej i południowej granicy nie ma punktów mołdawskiej kontroli granicznej."
Info ze strony

Ostatnio edytowane przez Hipolit : 02.12.2010 o 13:59
Hipolit jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 02.12.2010, 16:53   #7
Robert Movistar

Robert Movistar's Avatar

Motocykl: RD04
Robert Movistar jest na dystyngowanej drodze
Online: 5 dni 4 godz 29 min 4 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał BULLSON Zobacz post
Może masz i rację. W sumie tam byłem, ale może mi się pojebało.
Patrze na mapę i widzę Dniestr. Od niego po lewej widzę Mołdawię ze stolicą w Kisznowie, a po prawej Naddniestrze ze stolicą Tiraspolu.
Może źle się wyraziłem ze słowem "uznaje", powinienem napisać "lekko toleruje". Granica jest, przejście graniczne z celnikami też. Waluta jest, paszporty są, godło i flagę mają swoją (nawet z sierpem i młotem). W politykę się nie bawię.
Robert Movistar jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 26.11.2010, 16:18   #8
bartlomiej

bartlomiej's Avatar

Motocykl: GS1150
bartlomiej jest na dystyngowanej drodze
Online: 6 dni 5 godz 44 min 46 s
Domyślnie

widze ze najmłodsze pokolenie tu sie ujawnia wiec jako brać studencka zasugeruję zeby Bukareszt odpuścić - na pewno jest tam cos ciekawego ale jazda po zakorkowanym mieście pozwoli wam zobaczyć tylko ten wielki budynek do ktorego i tak nie wejdziecie.

w tym roku zrobilismy całe wybrzeze od istambułu do delty - jakbyś miał pytania to wal

inżynier z 2 miesięcznym doświadczeniem
bartlomiej jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 26.11.2010, 16:38   #9
wieczny
Common Rejli

wieczny's Avatar

Miasto: Warszawa
Motocykl: R650GS Adventure & LC6 750 Adventure
Przebieg: dupa
wieczny jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 1 dzień 5 godz 39 min 17 s
Domyślnie

Najmłodsze pokolenie się tu ujawnia bo miło wrócić myślami do nie tak dalekich początków czytając o czyjejś pierwszej poważniejszej wyprawie .

Śledzę, kibicuję, trzymam kciuki żeby udało się spełnić wszystkie założenia, choć... może być ciężko . No ale na Tarcu też podobno baaardzo ciężko wjechać, ktoś takie legendy kiedyś tworzył .

wieczny jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 26.11.2010, 23:14   #10
banditos
....OLEJ....

banditos's Avatar

Miasto: Pniewy-Londyn
Motocykl: RD07a
Przebieg: 6006 km
banditos jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 4 tygodni 1 dzień 17 godz 47 min 47 s
Domyślnie

Hipolit ten wyjazd planujecie na poczatku sierpnia?
banditos jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania