|
|
|||||||
| Dział Producentów i Dostawców Zarabiasz na życie w branży motocyklowej? Tutaj zareklamuj swój produkt. |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
|
|
|
#1 |
|
I CAN'T KEEP CALM I'M FROM POLAND KU_WA Słońce do 04.09.24
![]() |
Nic nie wyjaśniłeś tym wywodem to powtórzę pytanie. Jakie działanie zaworu daje takie objawy jak głośna praca rozrządu czy klawiatury.
|
|
|
|
|
|
#2 |
![]() |
Film oblukałeś tam chłopaki fajnie tłumaczą? Hydropopychacz i hydronapinacz takie efekty robią jak Dzieju pisał, jako uczony w piśmie znajdziesz jak to działa.
|
|
|
#3 | |
|
![]() |
No wiesz, patrząc na to co napisał Dzieju,
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#4 |
![]() |
Co do problem Dzieja z Filtronem który notabene został sprzedany i gdzie ma fabrykę m.in.. kole Lwowa to jeszcze można kupić made for filtron np. https://allegro.pl/oferta/filtr-olej...BrMTx8ruM2_VEh, a kto to zrobił i jak z jakością nie wiem może jest jak np. FŁT Kraśnik gdzie pod ich logo wsadzali najtańsze chińskie wyroby
A wracając do mojego pytania kupiłem Purfluxa LS892 [19zł] który wymiarami jest zbliżony do oryginalnego Hondy i HF204 , zrobię sekcję i spróbuję zmierzyć ciśnienie otwarcia zaworu przelewowego, jak by kto nie wiedział to właśnie Purflux produkuje filtry oleju dla Hondy. Ten LS892 ma dwa zawory przeciw zwrotny i przelewowy
|
|
|
#5 |
|
![]() |
Do czego?
|
|
|
|
|
|
#6 |
![]() |
Pracuję jako wymieniacz ale czasami trafia się robota dla mechanika więc lubię tematy zgłębiać jak mnie zainteresują bo zdarzyła się podobna sytuacja jak u Dzieja głośna praca hydropopychaczy z rana i tu np. przyczyną był brak zaworu przeciw zwrotnego w filtrze o.
Nie rozumiem tylko dlaczego ciśnienie otwarcia zaworu przelewowego filtra o. to wiedza tajemna ? W przypadku zakupu oryginalnego filtra oleju dedykowanego do tego silnika ok. nie muszą podawać specyfikacji ale zamiennika już powinni tak mi się wydaję bo co by nie pisać to jest układ smarowania cały krwioobieg silnika więc żartów nie ma.
|
|
|
#7 |
![]() Zarejestrowany: Oct 2011
Miasto: Kiełczygłów
Motocykl: RD07a
Przebieg: 00000
Online: 4 miesiące 1 tydzień 2 dni 4 godz 9 min 18 s
|
Tak tylko dodam, że w robocie w defie zapaliła się kontrolka oleju jakiś czas temu. Cyk, auto na warsztat. No stwierdzili, że rzeczywiście ciśnienia brak. Założyli pompę oleju inną. Odpalili. Cisnienie jest. Auto naprawione- do roboty. Przejechało parę km znów ciśnienia brak. Nazat warsztat. Zaczęli przeglądać książkę obsług i wyszło że filtra nie zmienili od dawna. Tak- patologia. Jedna z wielu tutaj. Założyli nowy filtr- ciśnienie jest
![]() Tak, te auta potrafią wiele wytrzymać. Chyba że trafią w łapy mechanika patologika
|
|
|
|
|
|
#8 |
![]() |
Po kiego grzyba bić pianę na temat takich kombinacji, skoro są dostępne filtry dedykowane ?! Zamiennik, czy ori ma w tym przypadku mniejsze znaczenie. Co innego jakość. I tu warto dyskutować, a właściwie wymieniać informacje. Telepanie klawiatury, czy napinacza łańcuszka przy rozruchu po dłuższym postoju nie zawsze jest spowodowane filtrem. Bardzo często (szczególnie w dużej magistrali) spowodowane jest to "tłustą wodą". Wystarczy zmienić na W40 lub lepiej i po problemie.
|
|
|
|
|
|
#9 |
![]() |
Dobrze prawisz wlewasz gęsty kit i cały ten kit nie idzie przez filtr tylko przez zawór przelewowy lub w ogóle nie idzie bo zawór się nie otworzył w zamienniku
|
|
|
#10 |
|
gsm: 512242193
![]() Zarejestrowany: Jul 2006
Miasto: Rzuchów
Motocykl: RD11a
Galeria: Zdjęcia
Online: 5 miesiące 2 dni 12 godz 55 min 20 s
|
Ciekawa teoria
takie Ciekawe rzeczy piszecie wynika z tego ze wkład filtracyjny jest wieczny i nie moze ulec zapchaniu a w konsekwencji zerwaniu, zawór bypassu to zawór przelewowy który olej odprowadza od razu do miski z pominięciem punktów smarnych.mam pytanie w tej materii co sie dzieje z materiałem zebranym na tkaninie filtracyjnej w chwili zerwania. A co sie dzieje z tym samym materiałem jak sie otwiera zawór baypasu w filtrze ?
|
|