Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Wszystko co chciałbyś wiedzieć o motocyklach innych niż AT > KTM

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary 16.09.2024, 10:58   #61
rumpel

rumpel's Avatar

Miasto: S-ec
Motocykl: 690 R
Galeria: Zdjęcia
rumpel jest na dystyngowanej drodze
Online: 7 miesiące 2 tygodni 6 dni 50 min 57 s
Domyślnie

chyba mam od 950 (srebrna), mogę potwierdzić wieczorem
rumpel jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary Wczoraj, 19:26   #62
Adagiio
Zakonserwowany

Adagiio's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Milazzo
Motocykl: XRV 750
Adagiio will become famous soon enough
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 4 godz 26 min 16 s
Domyślnie

Pytanie miałbym, zięciu mnie dopytuję o 890 a ja nic nie wiem. Chciałby kupić motorek z 2021 roku z przebiegiem 12 tys/km od swojego kumpla, który przesiadł się na inny. Minęło trochę czasu od ostatnich postów, wyszły jakieś nowe kwiatki ?

Non si invecchia in base al tempo che si ha alle spalle, si invecchia quando si inizia a dimenticare i sogni .
Adagiio jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary Wczoraj, 20:28   #63
matjas

matjas's Avatar

Miasto: Brzezia Łąka
Motocykl: nie mam AT jeszcze
matjas will become famous soon enough
Online: 4 miesiące 3 tygodni 4 dni 21 godz 53 min 3 s
Domyślnie

Nie wiem jak obecnie - na poziomie czerwca 2025 przymierzałem się do zakupu nowego motocykla w stylu adwęczur i objechałem wszystko co miało 21 z przodu za wyjątkiem Triumpha.
890 wypadł w porównaniu najlepiej i wówczas była bardzo dobra oferta na 890advR 2024, finansowanie, gwarancja - cuda na kiju bo był to top gunwa w jakie wpuścili ktma jego włodarze.
Siadłem do lektury internetu i w jeden wieczór się wyleczyłem: pobór oleju, wałki rozrządu i dźwigienki, w teorii bezdetkowe koła są dętkowe bo kształt obręczy powoduje że nie tworzy się dobre uszczelnienie, kłopoty ze screenem, kłopoty z elektryką rozmaite, kłopoty z QS.
Jak jedzie jedzie w chuj dobrze ale nie znasz dnia ani godziny i nie wiesz jaki motocykl tak naprawdę kupisz bo rozstrzał jakościowy jest od poniedziałku do piątku - weź wybierz.

Sztuka testowa w Intermotors miała założonego absolutnie pustego akrapa /w ASO! No przypał jak chuj/ ale wywnioskowałem że miało to maskować napierdxxx silnika bo faktycznie tłukło się to jak nieszczęście.

Porzuciłem ten pomysł i wziąłem nowe t7. Mniej romantycznie i jakże przyziemnie ale jeżdżę bez leku kiedy coś pierdolnie. Wychodzi że nie stać mnie na KTM.

Jako offset od mojej paplaniny jest na pewno sporo ludzi co tym jeżdżą i jest wszystko super. Mało to pali, dobry zasięg, wygodna kanapa i seryjna owiewka nie urywa łba jak w t7. To ci co trafili sztukę ze środy
Stary Dzisiaj, 01:04   #64
Lucky Luke

Lucky Luke's Avatar

Miasto: Warszawa
Motocykl: RD04
Lucky Luke jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 miesiące 1 tydzień 5 dni 4 godz 34 min 20 s
Domyślnie

Adam, sprzedawałem KTM i sam prywatnie kupiłem sobie 890R.
Jak dla mnie nie ma obecnie lepszego motocykla Adventure na rynku. Są tylko tańsze. Ale to nie dla każdego.
Jeśli chcesz więcej info dzwoń
Stary Dzisiaj, 06:01   #65
Adagiio
Zakonserwowany

Adagiio's Avatar

Miasto: Milazzo
Motocykl: XRV 750
Adagiio will become famous soon enough
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 4 godz 26 min 16 s
Domyślnie

Lucky Luke podeślij telefon na .

Non si invecchia in base al tempo che si ha alle spalle, si invecchia quando si inizia a dimenticare i sogni .
Adagiio jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary Dzisiaj, 07:49   #66
lukasz_vip

lukasz_vip's Avatar

Miasto: Lubliniec
Motocykl: KTM LC8 950 SUPER ENDURO R
lukasz_vip jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 miesiące 2 tygodni 23 godz 53 min 27 s
Domyślnie

890 już nie choruje na wałki tak jak 790.
Co do elektroniki to jest jej tam za dużo i to fakt. Będzie się to sypać.

Wg. mnie dobre dopracowane moto. Nadal trzeba stosować się do zasady: To jest KTM i to wymaga sporego serwisu w stosunku do Japonii.
lukasz_vip jest online   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary Dzisiaj, 07:52   #67
browar

Miasto: Pruszków
Motocykl: LC8 + LC4
browar jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 1 dzień 13 godz 40 min 53 s
Domyślnie

Co nie znaczy,że w 890 się to nie zdarza.
Z moich i kolegów obserwacji-zużyciu wałków sprzyja zaniedbanie kontroli luzów zaworowych.
browar jest online   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary Dzisiaj, 08:31   #68
Babel

Babel's Avatar

Motocykl: Pomarańczowy
Babel jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 1 tydzień 4 dni 18 godz 47 min 55 s
Domyślnie

Przeszło 2 lata mam 890 ADV R właśnie z 2021 i nie doświadczyłem problemów a jeździ jak żaden inny motocykl na rynku zarówno w terenie jak i po asfalcie.
Cioram to po krzakach, ale i tez po zmianie opon na szosowe oblecieliśmy Alpy w zeszłym roku
Wałki sprawdzane przy 17 tys km - wymagana była korekta luzu zaworowego ssących a poza tym wszystko OK.
Jedynie wywaliło mi czujnik ciśnienia oleju ale to z mojej winy bo źle założyłem DirtTricksa
Olej trzeba zmieniać często ( fabryka mówi o 15 tys km ) - ja najwięcej chyba zrobiłem 4 tys km bez wymiany oleju.
Piszą że rozsądnie max 5 tys km.
I zawory to co 15 tys km nie jak manual mówi co 30 tys.km
Dbanie o filtr powietrza - najlepiej papier z prefiltrem
Wspomniany system bezdętkowy - po 3 latach musiałem wymienić owijkę na przedzie a poza tym trzyma ciśnienie całą zimę w nieogrzewanym garażu.
Dla mnie to była jedyna opcja ADV przy moim wzroście ( chciałem T7 ale to nie dla mnie), i wg mnie jest genialna konstrukcja jak pisał Łukasz.
Nie napisałeś czy S czy R - ale coś mi sie wydaje że wiem o który motocykl chodzi ( Twoje okolice i przebieg coś sugerują ) i jak to ten co myślę to sam miałem chęć na niego
Babel jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary Dzisiaj, 08:37   #69
matjas

matjas's Avatar

Miasto: Brzezia Łąka
Motocykl: nie mam AT jeszcze
matjas will become famous soon enough
Online: 4 miesiące 3 tygodni 4 dni 21 godz 53 min 3 s
Domyślnie

Jak pisałem - miałem nos na kwintę że moja niepewność nie pozwala mi zdecydować się na 890. Pod względem wyposażenia i wrażeń z jazdy bije wszystko na głowę.
Z przykrością muszę powiedzieć że T7 jest przy nim grubo ciosana i brakuje jej tej iskry :/
Tak to wyglądają wybory głową
Stary Dzisiaj, 11:26   #70
browar

Miasto: Pruszków
Motocykl: LC8 + LC4
browar jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 1 dzień 13 godz 40 min 53 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Babel Zobacz post
Przeszło 2 lata mam 890 ADV R właśnie z 2021 i nie doświadczyłem problemów a jeździ jak żaden inny motocykl na rynku zarówno w terenie jak i po asfalcie.
Cioram to po krzakach, ale i tez po zmianie opon na szosowe oblecieliśmy Alpy w zeszłym roku
Wałki sprawdzane przy 17 tys km - wymagana była korekta luzu zaworowego ssących a poza tym wszystko OK.
Jedynie wywaliło mi czujnik ciśnienia oleju ale to z mojej winy bo źle założyłem DirtTricksa
Olej trzeba zmieniać często ( fabryka mówi o 15 tys km ) - ja najwięcej chyba zrobiłem 4 tys km bez wymiany oleju.
Piszą że rozsądnie max 5 tys km.
I zawory to co 15 tys km nie jak manual mówi co 30 tys.km
Dbanie o filtr powietrza - najlepiej papier z prefiltrem
Wspomniany system bezdętkowy - po 3 latach musiałem wymienić owijkę na przedzie a poza tym trzyma ciśnienie całą zimę w nieogrzewanym garażu.
Dla mnie to była jedyna opcja ADV przy moim wzroście ( chciałem T7 ale to nie dla mnie), i wg mnie jest genialna konstrukcja jak pisał Łukasz.
Nie napisałeś czy S czy R - ale coś mi sie wydaje że wiem o który motocykl chodzi ( Twoje okolice i przebieg coś sugerują ) i jak to ten co myślę to sam miałem chęć na niego
Serwisowo -nic dodać,nic ująć.
Mam R-kę rocznik 2022,prawie 4 dychy nalatane,na tą chwilę nic się nie dzieje,kupiłbym drugi raz.
W porównaniu z 990- w kategorii "poręczność" 890-kę widzę bliżej 690 niż 990.
browar jest online   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania