Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Główny dział > Dział Producentów i Dostawców

Dział Producentów i Dostawców Zarabiasz na życie w branży motocyklowej? Tutaj zareklamuj swój produkt.

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary Wczoraj, 22:41   #1351
Jarczoq

Jarczoq's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Poznań
Motocykl: RD07a
Przebieg: ^90 000
Jarczoq jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 tygodni 2 dni 53 min 43 s
Domyślnie

Typowa, czyli warunkowana ... myśleniem, a nie instrukcją papieru toaletowego. Nie ważne, co producent poazdu, który patrzy, jak najwięcej sprzedać, tylko producent środka smarnego podaje, jaki jest bezpieczny przebieg, czyli w tym przypadku (smarowanie współdzielone) max 6 kkm. To producent oleju warunkuje wymiany, a żaden nie gwarantuje zachowania bezpiecznych (nie 100%) parametrów niż do 6kkm. Tak samo oleje na estrach nie powinny być stosowane w dłuższych interwałach ze względu na krótki żywot estrów. Do sportu - ok. To samo masz w paliwach - z dodatkiem E szybko się rozkładają. "Głupki z Japoni", to przede wszystkim księgowi i dziwię się, że tego nie rozumiesz. Jest za dużo starych sprzętów i to trzeba zredukować/zrobić miejsce dla świeżego towaru. Mam w dupie co robisz ze swoim sprzętem, ale zastanów się czemu powszechnie uważa się motoryzację lat 80-tych, a w szczególności 90-tych za najlepszą ? Jeszcze nie dawno wielu wierzyło w oleje Long-life. Po za tym - czemu wymieniasz olej co 5-6 kkm ?
Jarczoq jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary Dzisiaj, 06:43   #1352
Adagiio
Zakonserwowany

Adagiio's Avatar

Miasto: Milazzo
Motocykl: XRV 750
Adagiio will become famous soon enough
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 14 min 47 s
Domyślnie

To że piszą w instrukcji obsługi czasem głupoty, to nie koniecznie trzeba być wyznawcą tego co napisali. Filtr oleju wymienia się wraz z olejem bez względu na przebieg, tego uczyli mnie na szkoleniach w Honda Italia 30 lat temu. Wtedy silniki były wytrzymałe i porządnie zrobione a i tak stosowali takie zasady. W motorkach chłodzonych wiatrem wymiana co 2/3 tys. w zależności od warunków eksploatacji, chłodzonych cieczą co 6 tys., enduro/cross jak CRF 10 mth. Każdy mechanik na swoim stanowisku miał dużymi literami to napisane i przyklejone na tablicy, Yamaha jak i pozostali japońscy producenci motocykli wtedy stosowali takie same zasady serwisowe.

Non si invecchia in base al tempo che si ha alle spalle, si invecchia quando si inizia a dimenticare i sogni .
Adagiio jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary Dzisiaj, 07:25   #1353
Artek

Artek's Avatar

Miasto: Ze wsi jestem w ZMY
Motocykl: Tmax 500+e-rewer.
Artek jest na dystyngowanej drodze
Online: 8 miesiące 5 dni 5 godz 22 min 47 s
Domyślnie

Ostatnie foto to afryka. Lub trampek z zębatką 16z od kkbike. Co pod spodem? Znaczy pokaż wałek.
Artek jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary Dzisiaj, 08:46   #1354
matjas

matjas's Avatar

Miasto: Brzezia Łąka
Motocykl: nie mam AT jeszcze
matjas will become famous soon enough
Online: 4 miesiące 3 tygodni 4 dni 9 godz 23 min 0
Domyślnie

Cytat:
Napisał Jarczoq Zobacz post
Typowa, czyli warunkowana ... myśleniem, a nie instrukcją papieru toaletowego. Nie ważne, co producent poazdu, który patrzy, jak najwięcej sprzedać, tylko producent środka smarnego podaje, jaki jest bezpieczny przebieg, czyli w tym przypadku (smarowanie współdzielone) max 6 kkm. To producent oleju warunkuje wymiany, a żaden nie gwarantuje zachowania bezpiecznych (nie 100%) parametrów niż do 6kkm. Tak samo oleje na estrach nie powinny być stosowane w dłuższych interwałach ze względu na krótki żywot estrów. Do sportu - ok. To samo masz w paliwach - z dodatkiem E szybko się rozkładają. "Głupki z Japoni", to przede wszystkim księgowi i dziwię się, że tego nie rozumiesz. Jest za dużo starych sprzętów i to trzeba zredukować/zrobić miejsce dla świeżego towaru. Mam w dupie co robisz ze swoim sprzętem, ale zastanów się czemu powszechnie uważa się motoryzację lat 80-tych, a w szczególności 90-tych za najlepszą ? Jeszcze nie dawno wielu wierzyło w oleje Long-life. Po za tym - czemu wymieniasz olej co 5-6 kkm ?
W najlepszej motoryzacji z lat 90 Honda zaleca wymianę oleju co 12 kkm. Vide rd04
Stary Dzisiaj, 09:48   #1355
Jarczoq

Jarczoq's Avatar

Domyślnie

Praktykuję od początku lat 80-tych i to w drugim pokoleniu i jakoś nie kojarzę z tego czasu takiej ściemy.
Tak Artek, to AT :
Załączone Grafiki
Typ pliku: jpg Tryb 02.jpg (427.7 KB, 3 wyświetleń)
Typ pliku: jpg Tryb 03.jpg (380.8 KB, 3 wyświetleń)
Typ pliku: jpg Silnik.jpg (417.5 KB, 3 wyświetleń)
Typ pliku: jpg Przebieg bis.jpg (373.1 KB, 5 wyświetleń)
Stary Dzisiaj, 10:06   #1356
matjas

matjas's Avatar

Domyślnie

Cytat:
Napisał Jarczoq Zobacz post
Praktykuję od początku lat 80-tych i to w drugim pokoleniu i jakoś nie kojarzę z tego czasu takiej ściemy.
Od kiedy praktykujesz i co kojarzysz nie ma w tym przypadku dużego znaczenia.
Verba volant, scripta manent.
Rzuć okiem na tabele przeglądów od RD04 - mniemam że nowych od lat 90tych do niej nie drukowali księgowi.

Co zaś tyczy się tego skręcanego rozwiązania to tak, ale lepiej byłoby gdyby zębatki były do siebie kołkowane i dopiero skręcane. Przy fest wyjebanym wałku takie połączenie skręcane jak na ilustracji nie przeniesie sił pomiędzy dwoma plastrami.
Stary Dzisiaj, 10:17   #1357
Jarczoq

Jarczoq's Avatar

Domyślnie

Skręcane i to mosiężnymi śrubami są tylko zabezpieczenia. Reszta, to monolit. U siebie mam bardziej hondowskie rozwiązanie made in china z szerokim wielowpustem.
P.S.
Pisząc o swojej praktyce, miałem na myśli, że nie jestem z pokolenia, które sprzęty z tamtego okresu uważa za wykopaliska z mezolitu.
Stary Dzisiaj, 10:33   #1358
matjas

matjas's Avatar

Domyślnie

Ok. Teraz kumam to ustrojstwo. To porządnie zrobione - swoja droga trzeba przyznać że sama matuszka Honda nie przypuszczala że te sprzety tyle pożyją I że to wlasnie wałek będzie problemem. Gdyby tak było to zębatka wykorzystywałaby więcej tego wieloklinu, który w oryginale tylko zbiera syf i rdzewieje :/

Wracając do tematu wymian oleju i nie wpadając w kolejne dygresje - czy możemy się już zgodzić że we wczesnym permie u szczytu swej jakości, Honda zalecała wymianę oliwy co 12k w rd04?
Nie chodzi mi o to kto się myli a kto ma rację - fakt jest faktem i już WTEDY był to hm… dość konkretny interwał.
Stary Dzisiaj, 11:02   #1359
Adagiio
Zakonserwowany

Adagiio's Avatar

Miasto: Milazzo
Motocykl: XRV 750
Adagiio will become famous soon enough
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 14 min 47 s
Domyślnie

Niech każdy przy swoich motocyklach wymienia jak chce i kiedy uważa że tak powinno się to robić. Jednak pisząc na forum powinno się mieć świadomość, nie znając kto zastosuje się do tych zaleceń i w jaki sposób użytkuje swój/swoje motocykle że to nie zawsze może być dobrą regułą. Po mojemu Africa Twin ta prawdziwa japońska, po 12 tys km na oleju przejechanych po Saharze, czy w górach często na czerwonym polu stanie. Choć byś nalał olej co ma w napisie wszystko co chcesz żeby miał.
Dlatego uważam żeby wymieniać olej bez względu na to gdzie i jak się jeździ częściej niż rzadziej, tą prostą czynnością wydłuża się żywotność silnika i minimalizuje późniejsze naprawy i koszty z tym związane W czasach kiedy pracowałem w Hondzie tak mnie nauczyli. Może dla Ciebie byli głupcami ci szkoleniowcy, ale ja praktykując te zasady przejechałem steki tys. km swoimi motorkami bezproblemowo a dostawały niezły wycisk. Nawet takie niezniszczalne dupo wozidła miejskie jak Hondy SH przejeżdżały 50 i 150 tys. w zależności z jaką częstotliwością wymieniano w nich oliwę.
Zdrowia.

Non si invecchia in base al tempo che si ha alle spalle, si invecchia quando si inizia a dimenticare i sogni .
Adagiio jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary Dzisiaj, 12:00   #1360
matjas

matjas's Avatar

Domyślnie

Adagio, nigdzie nie napisałem że ktoś jest głupi itd.
Dodatkowo powyżej napisalem że stosuje interwał o 50% krótszy dla oleju bo te 12k w Afryce to nawet po asfalcie robi imo żur z oleju.
W sprawnym, dobrze dotartym silniku filtr oleju NIEMAL nie ma co filtrować i to z reguły POTWIERDZA stan magnetycznego korka. Pisze niemal bo ze skrzyni biegów czy sprzęgła zawsze jakiś farfocel potrafi polecieć ale jest do w uj dalekie od dyskutowanego powyżej zalepienia wkładu filtrującego w filtrze oleju zwłaszcza jak się go wymienia zgodnie z zaleceniami producenta.

A wymieniać niech sobie każdy wymienia jak chce i co chce. Zgadzam się w pełni.

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania