Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Warsztat XRV 650 / XRV 750 > Rama, zawieszenia, napęd

Rama, zawieszenia, napęd Montaż i demontaż łańcucha, zębatek, zawieszenia przedniego i tylniego, centralki i bocznej podstawki, wahacza z ułożyskowaniem. Numery ram, kierownice, rodzaje łancuchów, podnóżki, półki.

Narzędzia wątku Wygląd
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 29.06.2023, 17:31   #23
rrolek

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: a raczej wieś
Motocykl: z lekkim adhd
rrolek jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 4 tygodni 1 dzień 22 godz 38 min 8 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Zeus Zobacz post
Nie będę zakładał nowego tematu bo sprawa też dotyczy lag w RD07. Poprzedni właściciel był sporo sporszy ode mnie i chyba włożył mocniejsze sprężyny do przodu. Zawias jest dla mnie za twardy. Można go zmiękczyć np olejem czy tylko zmiana sprężyn? Może ktoś chce się zamienić- twardsze za standard?
Stała sprężyny nie ma wpływu na twardość zawiasu. On się może mniej uginać, mieć niewłaściwy sag statyczny itd. Sprawdź go, jak za mały a nie ma regulacji napięcia wstepnego, rozbierz. Może inne spreżyny, może ktoś dołożył podkładki? Trytytka na ladze pozwoli ocenić w jakim zakresie widelec pracuje.
Na tzw twardość decydujący wpływ ma amortyzator, dokładniej jego budowa i olej. Jak nie ma regulacji spróbuj "lżejszego" oleju. Marka ma znaczenie. Przy porównywalnych parametrach skutki mogą być różne. Polecam WP, Motorex, iPone. Jak masz w środku gnój każdy świeży będzie lepszy. Jak jest regulacja zacznij od odpuszczenia dobicia, potem i wolniej odbicia. A może masz jeno za miękkie odbicie? Czasami wrażenia są podobnie mylące.
Temat rzeka, co ja, amator, będę się tu rozpisywał.

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania