Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Główny dział > Wszystko dla Afrykańczyka > Inne

Inne zbroje, ochraniacze, stabilizatory, bielizna, akcesoria, itd.

Narzędzia wątku Wygląd
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 12.01.2020, 19:52   #11
R2D2
ReGeNeRaToR

R2D2's Avatar

Miasto: Olsztyn
Motocykl: RD07
R2D2 jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 1 dzień 1 godz 58 min 34 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał CzarnyCzarownik Zobacz post
...
Kiedyś czytałem, że na świecie jest tylko kilka firm (głównie Chiny) co produkuja półprzewodnikowe czipy do LED (ten żółty środek jak popatrzymy na didę) a inni tylko je kupują, oblewają plastikiem i sprzedają pod swoją marką. Chciałem coś poszukać na ten temat, ale nie mogłem odszukać tego tematu...
Ten żółty środek w diodzie to fosfor , a czip to co innego.
Różnica miedzy tanim badziewiem a dobrej jakości diodą jest taka że jakość światła jest lepsza.Nie chodzi tu tylko o liczbę lumenów lecz o zdolność światła do oddawania barw oraz temperaturę barwową która ma duże znaczenie.

Zawsze mam polewę z Polskich "producentów" którzy to piszą że mają fabrykę w chinach itp itd , a przy produktach w ich specyfikacji brak jest określenia np. temperatury barwowej światła oraz parametrów CRI.
Większość tanich diod led emituje duże ilości światła niebieskiego które jest szkodliwe dla wzroku. Długotrwałe przebywanie w miejscach oświetlonych takimi źródłami LED może skutkować chorobą wzroku.Ilość emitowanego światła niebieskiego zależy od jakości oraz technologii wykonanego przez producenta fosforu.

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania