![]() |
|
Imprezy forum AT i zloty ogólne Imprezy forum AT i zloty ogólne. Spotkania użytkowników naszego forum. Mają one charakter otwarty: obecność AT wskazana, ale nie jest wymogiem. Piszemy również o imprezach motocyklowych, na które wybierają się nasi forumowicze. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
![]() |
#37 |
![]() Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: Garwolin
Motocykl: RD07A
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 6 miesiące 2 tygodni 6 dni 1 godz 31 min 46 s
|
![]()
Dziś taka króciutka impresja z wyjazdu:
Cmentarze są rzeczywistym miejscem przecięcia linii 'dziś' i 'wczoraj'. Choć wszystkie z czasów dawnej Polski wyglądają podobnie, bo są zarośnięte i opuszczone, to nie wszystkie są zapomniane. IMG_7154.jpg dojazd do Moczulanki IMG_7165.jpg Poprosiłeś mnie Sławku o znalezienie mogiły żołnierzy miejscowej samoobrony i tablicy upamiętniającej ich oddział i dowódcę Wujka- Bombę. Wtedy jedynie słyszałem o kimś takim, ale dziś odrobiłem lekcję: IMG_7164.jpg W końcu 1942 i początku 1943r na Wołyniu w odpowiedzi na ustalenia kierownictwa Organizacji Ukraińskich Nacjonalistów dotyczących Polaków, Ukraińska Powstańcza Armia zasilona dezerterami z policji niemieckiej i wojska rozpoczęła masowe mordy. Pacyfikacja całych wsi, osiedli i pogorzelców budziły lęk, ale i konieczność tworzenia samoobrony. W tworzeniu jej oddziałów brali udział m.innymi wyszkoleni na zachodzie cichociemni, a wśród nich Władysław Kochański. Niezwykle odważny żołnierz, dowódca prawie 700 osobowego, samodzielnego oddziału, działającego w okolicach Kostopola, Huty Starej ale też bardzo mobilnego dla zapewnienia bezpieczeństwa Polakom. Dobrze wyszkoleni żołnierze przeciw wyszkolonym żołnierzom a nie chłopskiej zgrai. Przez sowiecką partyzantkę został podstępnie zwabiony w pułapkę, wywieziony do Moskwy i zesłany na Syberię. http://www.kresowianie.info/artykuly...hanskiego.html IMG_7162.jpg fajeczka IMG_7166.jpg pojechali dalsze Ostatnio edytowane przez ATomek : 15.06.2014 o 00:52 |
![]() |
![]() |
Narzędzia wątku | |
Wygląd | |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Majówka na Suwalszczyźnie | rambo | Umawianie i propozycje wyjazdów | 48 | 12.05.2010 21:05 |