Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Warsztat XRV 650 / XRV 750 > Regularne czynności serwisowe

Regularne czynności serwisowe Wymiany: płynu hamulcowego, chłodniczego, oleju silnikowego i w zawieszeniu, filtrów, opon, zębatek i łańcuchów, świec. Regulacje: zaworów, gaźników, łańcuchów, łożysk główki ramy, świateł. Kontrola: opon, linek, akumulatora, łożysk, przygotowanie do sezonu i do zimy, smarowanie elementów.

Narzędzia wątku Wygląd
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 06.03.2013, 00:07   #16
Dzieju
Administrator

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Warszawa
Motocykl: RD03
Dzieju jest na dystyngowanej drodze
Online: 5 miesiące 4 dni 20 godz 16 min 5 s
Domyślnie

W sumie to masz rację, przydało by się trochę sprecyzować sprawę sposobu naciągu.
Sposób pierwszy to na centralce, chyba najmniej właściwy z racji braku uwzględnienia zużycia sprężyny czy jej napiecia. Może się sprawdzać na linni produkcyjnej jak wszystko jest nowe.
Drugi sposób na bocznej stopce jest już bardziej właściwy z uwagi na częściowe obciążenie zbliżone do normalnej jazdy.
Trzecia możliwość ,i moim znaniem najwłaściwsza, to ustawienie naciągu pod obciązeniem użytkowym czyli jednej osoby. Daje to optymalną pracę łańcucha.
Tylko w taki sposób ustawiam naciąg.
Kiedyś spróbowałem niby książkowego i u mnie nie zdał egzaminu , pod dwiema było za ciasno a pod jedną jakoś tak nijak.
Co do pomiaru luzu to nie bawię się w klocki czy suwmiarki a po prostu pod tą jedną osobą ustawiam tak by dotknąć łańcuchem dolnej końcowki ślizgu.
Łańcuch jest dobrze napięty i działa i na dwie osoby. Jak większy ladunek to można jeden dołek zluzować ( o ile bedzie potrzeba) . Zwłaszcza w 03 trzeba na to zwrócić uwagę.
Co się tyczy 07 to sprawa jest prosta , tam wahacz pracuje bardziej poziomo już pod jedną osobą wtedy nie ma potrzeby luzowania dołka przy zwiększaniu obciążenia.

No cóż ,musisz wybrać czy wolisz instrukcję fabryczną czy sprawdzone rady w praktyce.
Ja swój sposób wybrałem i zmieniać go nie będę.

Ostatnio edytowane przez Dzieju : 06.03.2013 o 07:49
Dzieju jest online   Odpowiedź z Cytowaniem

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania