Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Podróże. Całkiem małe, średnie i duże. > Szpej turystyczny - Produkty i Porady > GPS > Hardware

Hardware Opisy sprzętu, porady dotyczące wyboru...

Narzędzia wątku Wygląd
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 25.11.2011, 08:24   #14
Miszel
Gość

Online: 0
Domyślnie

Cytat:
Napisał kolasek77 Zobacz post
to co dobry ten gpsior na wyprawe na wschod czy nie, znawcy tematu?
Jako urządzenie? Jasne, że się dobrze nada! Ale pozostaje ważniejsza kwestia: mapy. U mnie Mongolia jest w dalszych planach, więc się nie interesowałem i nie potrafię nic powiedzieć.
Są tu starzy wyjadacze, którzy na pewno ci pomogą.
Ja bym zaczął od ich relacji, czytanych pod tym kątem - np. Sebol podaje namiary noclegów - można to wpisać jako waypointy. Podobnie można szukać w innych relacjach, w GoogleEarth. Ludzie często publikują swoje tracki z wypraw - to byłoby świetne uzupełnienie! Można wykupić u Garmina sybskrypcję BirdsEye Imagery - to są zdjęcia satelitarne, które można wpakować do gps-a (Montana i pare innych modeli to akceptuje) i działa to jak mapa rastrowa (bez routingu!). Trzeba by oczywiście sprawdzić jakość tych zdjęć.
Garmin prawie na pewno (?) nie ma swojej mapy Mongolii, ale jego bazowa mapa świata, która jest pakowana standardowo do odbiorników też może się nadać.
Poza tym pozostaje nawigacja jak dla pieszej wędrówki, no i takie funkcje Montany jak "celuj i jedź": czyli namierzasz gps-em ze wzniesienia jakiś odległy punkt, wciskasz "Go!" i jedziesz/idziesz, nawet jak tracisz go z pola widzenia - z tutejszych relacji mogę się domyślać, że w Mongolii może się to czasem przydać
No i mapa papierowa - to jasne!
To są luźne dywagacje kogoś kto tam nie był, więc najlepiej pytaj doświadczonych, których na forum nie brakuje.
Zdrówko,
Miszel
  Odpowiedź z Cytowaniem

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania