|
|
#37 |
![]() Zarejestrowany: Apr 2012
Miasto: LKS
Motocykl: PD06
Online: 3 dni 21 godz 40 min 58 s
|
Do swojego 690 2020 enduro kupiłem:
1. włącznik wentylatora z ON na 93 stopnie (vs 102 ori), więc off pewnie 88 2. większy wirnik pompy cieczy chłodzącej od niceCNC 3. materiały na swap wentylatora na 130mm i zwatpiłem czy dobrze robię. W lecie ten motocykl kręcił mi wentylatorem abym tylko wjechał w teren. Zamysł był taki: większy wentylator szybciej odbierze ciepło z chłodnicy, większy wirnik zwiększy obieg płynu. Z kolei włącznik odpalający wentylator przy 93 spowoduje, że (przynajmniej w teorii) silnik powinien mieć tych kilka stopni mniej... ale też będzie odpalał się szybciej niż na ori czujniku... Aktualnie ecu ma standardowy wsad + fuelDongle. Dolot ori, wydech luźniejszy... Nie mam do końca przekonania do zmiany softu, bo bez hamowni to wrzutka gotowca (czort wie jakiego), a z hamownią to jakieś chore pieniądze. Na 100% zwiększenie paliwa polepszyłoby AFR... ale czytam, że model z euro4 utrzymuje jeszcze rozsądny AFR (nie to co euro5). Tylko to wszystko dywagacje, a patrząc po spalaniu to tego paliwa jest mało dostarczane do kotła. Co istotne kontrolka od wysokiej temperatury chyba ani razu nie zaświeciła, gdzie kolega w 690 euro5 po szeregu modyfikacji + program dalej narzeka, że go ciągle straszy... Nie wiem przy ilu stopniach ona się zaświeca, nie znajduję takiej informacji w internetach. Ktoś z Was montował i użytkował tego typu zmiany w układzie chłodzenia i ma jakieś sensowne zdanie na ten temat? |
|
|
|