|
|
#1 |
![]() Zarejestrowany: May 2014
Miasto: Warszawa
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 5 dni 15 godz 47 min 31 s
|
KTM 890 Adv R 2021 rok.
Wczoraj grzebiąc w garażu przy motku przy różnych prostych pracach serwisowych zauważyłem że jest problem z lewą lagą. Pokrętło do regulacji obraca się bez końca w obie strony. Chodzi o to białe. Po prostu chciałem przestawić sobie zawias na inne ustawienie i przypadkiem to odkryłem. Regulacja w prawej ladze działa normalnie. Mój poziom warsztatowego skilla określiłbym na Intermediate amateur ![]() Wykonuję większość zwykłych czynności serwisowych i wymian, ale nigdy nie robiłem sam serwisu lag bo nie bardzo mam do tego narzędzi, miejsca i umiejętności. Nie byłoby problemu gdyby nie czas. Chciałem wyjechać w czwartek a nie mam pewności czy jazda z czymś takim jest możliwa. Z informacji jakie wygrzebałem w sieci, najprawdopodobniej odkręciła się kontra pod korkiem lagi, dlatego pokrętło kręci się bez końca. Laga została w takim ustawieniu w jakim była w momencie odkręcenia. Dalej wygrzebałem takie info, że należy unieść lekko przód motka tak by koło wisiało, popuścić śruby górnej półki, odkręcić korek lagi (potrzebny specjalny klucz, przesyłka może być na wtorek). Popuścić śruby dolnej półki i opuścić lekko lagę. Wtedy dokręcić regulację, zakontrować i wszystko złożyć. Moje pytania brzmią: 1. czy ktoś robił coś podobnego i czy ma to sens? 2. czy bezwzględnie nie dotykać i oddać komuś do serwisu bo spierdolę szukając miodu w dupie. 3. ważne pytanie: czy mogę tak chwilę pojeździć? Tutaj zdania są podzielone, internety twierdzą raz że nie ma mowy, a gdzie indziej że na luzie, nic więcej się nie spierdoli już. Dodam że być może jeździłem tak od jakiegoś czasu, odkryłem temat dopiero wczoraj chcąc przestawić zawias. Ostatnio dwa dni tyrałem go w terenie. Chociaż jak kiedyś to ustawiałem to działało. Będę jutro od rana atakować znane mi serwisy w Warszawie (stajnia w pon nieczynna więc do nich dopiero we wtorek) ale szanse że ktoś mi to od ręki ogarnie wynosi dokładnie ZERO, wiem to i bez dzwonienia. Podsumowując: A. zostaw to kurwa, nie dotykaj, oddaj do serwisu a w czwartek jedź pekaesem. B. Rób samemu, nie jest to trudne, dasz radę. C. Jedź w czwartek a po powrocie oddaj na serwis na spokojnie, żeby zrobili porządnie od A do Z obie lagi. Słucham szanowne grono. |
|
|
|