Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Warsztat XRV 650 / XRV 750 > Regularne czynności serwisowe

Regularne czynności serwisowe Wymiany: płynu hamulcowego, chłodniczego, oleju silnikowego i w zawieszeniu, filtrów, opon, zębatek i łańcuchów, świec. Regulacje: zaworów, gaźników, łańcuchów, łożysk główki ramy, świateł. Kontrola: opon, linek, akumulatora, łożysk, przygotowanie do sezonu i do zimy, smarowanie elementów.

Narzędzia wątku Wygląd
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 02.12.2008, 12:40   #4
Pastor
Gość

Online: 0
Domyślnie

O jaki ładny artykuł! Dobra robota

Tylko jedna rzecz mi jakoś spokoju nie daje:
Cytat:
Napisał Kazmir Zobacz post
obalić mit jakoby fabryczny elektroniczny przekaźnik zmniejszał wypalanie styków
W RD04 się tym bawiłem kiedyś i było tak:
- odpinam pompę paliwa, załączam piec i mierzę napięcie: wychodzi jakieś 0,2 V o ile pamiętam
- se myśle: do dupy jest. Dzwonie do Iziego. Mówi: "tak ma być" i jeszcze coś mówił ale to nie nadaje się do przepisania
- Ide dalej tym tropem - podpinam obciążenie, w postaci żarówy 21W. Patrzem sie a łona ŚWIECI! a napiecie się robi pełne 12V.
- odpinam żarówe i nazad spada do tego 0,2-0,3 V. Podpinam - zaś wraca 12V!
- To samo z pompą zamiast żarówy.
Wniosek - jakaś elektronika wypuszcza testowo te małe napięcie do czasu az nie wykryje obiążenia zwartymi stykami pompy, a dopiero potem załącza pełne napięcie robocze.
Fakt że to zabezpieczenie niezbyt doskonałe, bo styki najgorzej dostają po dupie w momencie rozłączania, a ono odbywa się pod pełnym napięciem.

Alleeee... jeśli to nie jest zabezpieczenie przed wypalaniem styków, to ja siem pytam co to jest , bom już zdurniał do reszty...

Zdrowia!
  Odpowiedź z Cytowaniem

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania